Pereiti į pagrindinį turinį

Niršta dėl pertvarkų Savanorių prospekte: kada tai baigsis?

2024-05-15 02:00

Savanorių prospekte naujai subraižytos eismo linijos piktina vairuotojus. Vietomis neliko kairiųjų posūkių, kitur – neaišku, kaip grįžti į namus. Dėl pokyčių esą gausėja spūsčių.

Ištisinė linija

Atlikus Savanorių prospekto remontą, patiesus naują kelio dangą, dalyje šios eismo arterijos naujai subraižytos eismo linijos. Tačiau gyventojai piktinasi, kad dabar eismas čia – tragiškas.

„Ir vėl nauji projektai, ir vėl nauji braižymai. Savanorių prospektas – viena ištisinė linija ir autobusų juosta. Kada baigsis tie bandomieji ženklinimai ir galėsime ramiai, be streso išvažiuoti iš namų ir grįžti į juos? Ar visi Savanorių prospekto gyventojai turi išsikraustyti iš namų į užmiesčius?“ – piktinosi į redakciją parašiusi Laura.

Ji papasakojo apie eilinę rytinę situaciją Savanorių prospekte. „Skubame į mokyklą ir į darbą. Išsukti iš Savanorių pr. 228 namo į dešinę pusę – misija neįmanoma. Pirma juosta – A zona, antra juosta – kamštis nuo „Hyper Maximos“. Trečioji juosta tuščia, tačiau į ją pakliūti neįmanoma, nes, primenu, antroje – kamštis. Stovime, laukiame, kada šviesoforai sustabdys eismą ir atsiras tarpukas įšokti į trečią juostą. O ten gi vėl naujiena! Ties „Žėručiu“ ryškiausia, storiausia ištisinė juosta, naujai nupiešta, dažais kvepianti. Beje, kelio ženklas dar vis nurodo, kad toje sankryžoje galima sukti į kairę arba apsisukti, tačiau naujutėlaitė juosta tai aiškiausiai draudžia“, – stebėjosi gyventoja.

Pasak jos, vieni vairuotojai bando laimę ir suka į kairę, kiti pypsina ir rodo pirštų kombinacijas sukančiajam, nes jis pažeidžia taisykles.

„Važiuojame toliau, nes vienintelis oficialus apsisukimas – ties Ortopedijos technika. Čia vėl laukiame prie šviesoforo ir vos spėjame apsisukti, kol neužsidegė raudonas signalas. Išvykus 7.30 val. iš namų, mokyklą Taikos pr. 6A pasiekiame be  minutės 8 val. Stresas ir įtampa tiek tėvams, tiek vaikams“, – pasipiktinimo neslėpė Laura.

Nepatenkinti: gyventojai pyksta, kad, perbraižius linijas, kelias į namus gerokai prailgėjo. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Grįžti sudėtinga

Moteris tikino, kad kelias į namus – ne ką lengvesnis. Jei važiuoji nuo Muravos pusės, turi daryti ratą pro Mituvos gatvę, nes ties šia vieta apsisukti taip pat nebegalima.

„Bet čia dar ne blogiausias dalykas. Važiuojame nuo centro pusės. Judame pirma juosta. Ties „Hyper Maxima“ ir IKI atsiranda A juostos ženklas. Ir štai sankryžoje pasirodo naujai subraižytos juostos, nurodančios staigiai mestis į kairę pusę. Iš pirmos juostos į antrą, iš antros į trečią. Beje, senosios juostos vis dar matyti ir sukelia tikrą painiavą. Vis dėlto iš pirmos juostos staigiai nukreipiame automobilį į antrąją ir tikimės negauti smūgio į šoną ar galą, nes antrąja juosta važiuojantis vairuotojas, nesupratęs naujo ženklinimo, gali ir toliau ja judėti.

Važiuojame antrąja juosta toliau iki Mituvos sankryžos, bet iš karto už šviesoforo mums reikia sukti į kiemą, į dešinę pusę. Čia vis dar A juosta ir „plyta“, kad automobiliui draudžiama važiuoti. Už šviesoforo dešinėje pusėje stotelė, jei nėra autobuso, lendi į pirmą juostą ir tikiesi, kad niekas nenufilmuos ar nepaskųs, kad važiuoji per „plytą“. Jei autobusas stovi, iš antros juostos staigiai suki į dešinę priešais autobusą ir tikiesi, kad jis nepradės judėti ir nenuneš viso automobilio šono“, – apie eismo problemas pasakojo Laura.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Dar nebaigti

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Martynas Matusevičius „Kauno dienai“ nurodė, kad horizontalaus ženklinimo atnaujinimo darbai Savanorių prospekte pradėti balandžio antroje pusėje ir vis dar vykdomi.

„Sankryžoje ties Uosio gatve vairuotojai iš pirmos eismo juostos nukreipiami į antrą, o iš antros – į trečią, nes pirmoje prasideda viešojo transporto A juosta. Seno horizontalaus linijų ženklinimo šalinimo darbai užsakyti ir bus atlikti artimiausiu metu“, – paaiškino eismo specialistas.

Taip pat paaiškino, kad uždarytas kairinis posūkis iš Savanorių prospekto į Gaižiūnų gatvę. „Nurodomieji vertikalūs kelio ženklai su kryptimi į Gaižiūnų gatvę nuimti ir užsakyti papildomi ženklai su kryptimi tiesiai“, – pridūrė M. Matusevičius.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Specialistas aiškino, kad eismo organizavimo pakeitimai atlikti dėl eismo saugumo, kairinius apsisukimus paliekant tik šviesoforu reguliuojamose sankryžose ir ten, kur leidžia kelių eismo taisyklės.

„Važiuoti į A juostą įsukant į gyvenamųjų namų kiemus kelių eismo taisyklės nedraudžia. Draudžiama viešojo transporto eismui skirta juosta kirsti sankryžas“, – į gyventojos išsakytą kritiką atsakė Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas.