Quantcast

Neveroniškis Dakare sieks kirsti finišą kaip vienišius

Neveronyse gimęs ir užaugęs Arūnas Gelažninkas siekia tapti pirmuoju lietuviu, sėkmingai finišavusiu Dakaro ralio "Original by Motul" klasėje, labiau žinomoje Dakaro vienišių pavadinimu.

"Jau užsiregistravau ir net panašu, kad važiuoju", – šypsojosi profesionalus lenktynininkas.

43 kartą vyksiančiam Dakaro raliui startas bus paskelbtas kitų metų sausio 3 d. Džidoje (Saudo Arabija).

Apie ambicijas nekalba

"Esu sau išsikėlęs tikslus ir turiu vidinių ambicijų. Tačiau tai noriu pasilikti sau, – paklaustas, ar svajoja apie kokią nors konkrečią vietą, ar tik finišuoti, sakė A.Gelažninkas. – Apskritai, Dakaro ralyje finišas yra gana solidus rezultatas. Norint pasiekti finišą, tenka patirti daug vargo, atiduoti nemažai jėgų ir turėti sėkmės. "Original by Motul" klasėje tai padaryti bus daug sunkiau, nes viskas priklausys tik nuo manęs, o poilsiui liks mažiau laiko."

Labiausiai baisu, jei testas netyčia prieš pat varžybas būtų teigiamas.

Rungtyniavimas "Original by Motul" klasėje reiškia, kad visos dvi savaites truksiančių varžybų distancijos metu lenktynininkas negalės sulaukti jokios techninės pagalbos iš aptarnaujančio personalo. Jei pragariškame kelyje, o tiksliau – bekelėje, suges motociklas, jį teks taisyti pačiam. Tiesa, varžybų reglamentas nedraudžia šios klasės dalyviams padėti vienas kitam.

Akmenys – ne prie širdies

Arabijos dykumą su motociklu Arūnas jau yra išbandęs, tačiau, jo žodžiais, kol nepervažiuosi – negali atsakyti, kas laukia. "Iš ankstesnių lenktynių aišku, kad bus akmenų – tai dalyvius labai nustebino, nes daugelis tikėjomės vien smėlio ir kitokio reljefo. Kaip ir ankstesnėse lenktynėse, be akmenų, netrūks ir kalvų, esu tam pasiruošęs bei tikiuosi, kad netikėtumų iš blogosios pusės nebus", – vylėsi vienas geriausių ir daugiausia titulų turintis Lietuvos motociklininkas.

Judėjimas: kartais tenka ne važiuoti, o skristi.

Savo oficialiame tinklalapyje profesionalus lenktynininkas tvirtina, kad jam labiausiai patinka smėlingos trasos. Taip pat važiuoti tikroje dykumoje, įveikiant aukščiausias ir sudėtingiausias kopas. "Smėlis ir kopos išties man patinka, o akmenys ne prie širdies. Tačiau ralyje trasa yra visiems vienoda, jei esi geras sportininkas, privalai būti universalus ir visur važiuoti gerai. Galbūt man tai bus didesnis iššūkis, tačiau, manau, kad viskas bus gerai", – sakė A.Gelažninkas.

Nerimauja tik dėl COVID-19

Iššūkiui ryžęsis neveroniškis tikino pernelyg nejaučiantis jaudulio, kad nelengvoje trasoje jam pačiam gali tekti remontuoti motociklą, kad bus privestas išsiversti su trimis padangų komplektais, kai 2019 m. ralyje prireikė devynių komplektų. Tai, jo žodžiais, – varžybų dalis ir svarbiausia yra viskam pasiruošti, žinoti, ką konkrečiu momentu reikės daryti.

"Didesnį nerimą kelia COVID-19 situacija pasaulyje ir atsiradusios gausios saugumo priemonės. Nuskridus dvi dienas teks saviizoliuotis, pora kartų darytis testą. Labiausiai baisu, jei testas netyčia prieš pat varžybas būtų teigiamas. Toks atsakymas dalyvį išbrauktų iš varžybų ir neleistų startuoti. Čia jau būtų ne bėda, o didžiausia tragedija. Labai viliuosi, kad taip neatsitiks, stengiuosi saugotis, turėti kuo mažiau išorinių kontaktų, nesilankau ten, kur didesni žmonių susibūrimai, ir taip elgtis esu nusiteikęs iki pat Dakaro", – pasakojo A.Gelažninkas.

Svajoja važiuoti su mokiniais

Vienas iš geriausių ir daugiausia titulų turintis motociklininkas savo karjerą pradėjo vos aštuonerių metų, o dešimties tapo Lietuvos čempionu. Puikiai besijaučiantis ir prieš keletą dienų po vizito Sporto klinikoje gavęs puikius sportinių tyrimų rezultatus, 35-erių metų lenktynininkas negalvoja apie karjeros pabaigą. "Pagal biologinį amžių esu gerokai jaunesnis, manau, kad dar galiu sportuoti ir siekti aukštesnių rezultatų", – patikino žymusis neveroniškis.

Simpatijos: A.Gelažninkui labiausiai patinka važiuoti tikroje dykumoje, įveikiant aukščiausias ir sudėtingiausias kopas.

A.Gelažninkas pirmą kartą Dakaro ralyje debiutavo 2019 m. ir bendroje motociklininkų įskaitoje užėmė 24-ą, o naujokų klasėje 4-ą vietą. Aukštesnės vietos kol kas nepavyko pasiekti nė vienam mūsų šalies motociklininkui. Tuomet Arūnas sau ir viešai prižadėjo: trečiasis jo startas Dakare bus vienišių klasėje.

Būtent tais metais "Original by Motul" klasėje varžėsi kitas mūsų šalies atstovas – Balys Bardauskas. Lenktynininkas sėkmingai artėjo prie finišo varžybose, tačiau paskutiniame greičio ruože patyrė avariją, kurios metu susilaužė ranką ir negalėjo užbaigti distancijos.

A.Gelažninkas turi ir mokinių, kuriems perduoda savo sukauptą patirtį ir žinias. "Galbūt dar kitame Dakaro ralyje, jei viskas dėliosis gerai, būsiu ne vienas ir važiuosiu kartu su savo mokiniais", – atviravo vienas geriausių Lietuvos motosporto lenktynininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o mopedas nesuges

o mopedas  nesuges portretas
tuose smelynuose ?? prisikabink backa su vandeniu del viso pikto...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių