Quantcast

Nesutramdomi nepilnamečiai baugina Laisvės alėjos prekeivius: situacija baisi

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauniečiai skundžiasi, kad nepilnamečiai pastaruoju metu ypač suįžūlėjo. Jie veržiasi į Laisvės alėjoje įsikūrusias parduotuvėles, vagia prekes ir grasina pardavėjoms. Šios pasakoja, kad bijo eiti į darbą.

Didelė baimė

Netoli miesto savivaldybės veikiančios parduotuvės darbuotoja dienraščiui pasakojo, kad ne kartą buvo sulaukusi jaunuolių išpuolių, todėl jaučiasi nesaugi.

„Ateina jie į parduotuves ir šiurpina savo elgesiu tiek darbuotojus, tiek pirkėjus. Būna įeina, griebia, neša lauk arba stengiasi ką nors sugadinti. Žinokite, baisu. Užsirakiname ryte ir vakare, kai klientų nebūna, nes neaugu“, – pasakojo vienos Laisvės alėjoje įsikūrusios parduotuvės darbuotoja ponia Aušra.

Ji nurodė, kad nepilnamečiai ypač aktyviai siautėja jau beveik mėnesį. Pasak pašnekovės, nepilnamečiai nesirenka parduotuvių, vis užeina į skirtingas ir ten stengiasi pridaryti nuostolių. Kaimynystėje veikiančios optikos darbuotojai vos spėjo sužiūrėti, kad jaunuoliai ko nors neišneštų. Nuo jaunuolių antplūdžio buvo nukentėjusi ir vaistinė.

„Iš kitur jie nieko nepavogė vien dėl to, kad darbuotojai spėjo greitai sužiūrėti. Bet kai mes dirbame po vieną, jaučiamės tikrai nesaugiai. Man vienas buvo tiesiai šviesiai pasakęs, kad ateis diena, kai aš neišeisiu iš parduotuvės, kiti plūsta necenzūriniais žodžiais. Tai yra baisi situacija, naktimis užmigti negaliu“, – guodėsi pašnekovė.

Pasigenda pareigūnų

Prekybininkai įsitikinę, kad, jei Laisvės alėjoje būtų daugiau patrulių, tai veiktų kaip prevencinė priemonė ir jaunuoliams būtų mažiau galimybių nevaržomai elgtis.

„Laisvės alėjoje nėra nė vieno pareigūno, nepravažiuoja nė vienas ekipažas. Juk kai yra tokia situacija, turėtų atkreipti dėmesį. Mes patys buvome sulaikę vagį, tai policija atvažiavo tik po dviejų skambučių. Turime užfiksavę kameromis, kai vienas jaunuolis pas mus veržėsi keturis kartus, vieną kartą jam pavyko įeiti. Policija man pasakė, kad, kai bus įvykis, tada kreipčiausi. Niekam čia neįdomu. Reikia laukti, kol kam nors žarnas paleis, tada susirūpins“, – kalbėjo nuo nepilnamečių veiksmų kenčianti kaunietė.

Tendencija neramina

Kauno apskrities vyriausiame policijos komisariato (VPK) atstovai nurodė, kad rugsėjį buvo fiksuota šiek tiek daugiau nepilnamečių nusižengimo atvejų nei rugpjūtį.

Rugsėjį Kauno VPK buvo registruoti 87 teisės pažeidimai, kuriuos įvykdė nepilnamečiai, iš jų 35 nusikalstamos veikos ir 52 teisės pažeidimai dėl administracinio nusižengimo požymių turinčių veikų. 39 atvejais teisės pažeidimus padarė dar net keturiolikos metų nesulaukę asmenys.

Būna įeina, griebia, neša lauk arba stengiasi ką nors sugadinti. Žinokite, baisu.

„Dauguma nusikalstamų veikų ar teisės pažeidimų, vykdytų rugsėjo mėnesį nepilnamečių asmenų, įvykdyti viešose vietose – gatvėje, prekybos centre ir pan. Dominuojančios nepilnamečių asmenų daromos nusikalstamos veikos: vagystės, fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas, turto sugadinimas ar sunaikinimas. Dominuojantys administraciniai nusižengimai – smulkios vagystės, sukčiavimai, alkoholinių gėrimų vartojimas ar turėjimas, įvairūs Kelių eismo taisyklių pažeidimai“, – nurodė Kauno VPK atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Dažniausiai vagiamos prekės: alkoholiniai gėrimai, saldumynai, loterijos bilietai, kvepalai. Pavieniais atvejais registruotos pinigų vagystės iš kasos aparatų ir iš pirkėjų. „Nepilnamečiai, kurie vagia iš prekybos centrų, dažniausiai yra identifikuojami, žinomi policijai“, – pridūrė policijos atstovė.

Kas gresia?

Įstatymuose numatyta amžiaus riba, nuo kurios pradedama taikyti atsakomybė. Šiuo metu pagal Baudžiamojo kodekso 178 str. (vagystė) atsakomybė taikoma nuo keturiolikos metų, pagal Administracinių nusižengimų kodeksą – nuo šešiolikos metų.

Jai nustatoma, kad nusikalstamą veiką įvykdė asmenis nesulaukęs tinkamo amžiaus, tyrimai nutraukiami, apie tai informuojant tam tikrų įstaigų darbuotojus, sprendžiami klausimai dėl skiriamos minimalios ir vidutinės priežiūros. Kai skiriama vidutinė priežiūra, nepilnamečiai išvežami į specializuotas įstaigas.

Pasak O.Vaitkevičienės, Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos informacijos analizės skyriuje nuolat atliekama nuotolinė stebėsena ir analizuojami duomenys apie nepilnamečių asmenų padarytus teisės pažeidimus, identifikuojant jų susibūrimo vietas, daromus teisės pažeidimus, laiką ir tendencijas. Šių stebėsenų pagrindu nuolat vykdomos tikslinės policinės priemonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopustas.

Kopustas. portretas
Nepilnamečiai labai gerai žino įstatymus ir jie nieko blogo nedaro, jų įstatymas nebaudžia todėl jie taip ir daro, jaigu įstatymas ir manęs nebaustų, tikrai daryčiau tą patį, tad Didialis Ąčiū Valdžiabesdžionsnukiams už tokias Palankias Sąlygas Nepilnamęčiams.Pagal viska visus nuostolius turėtų Padengti valdžia nes čia tik valdžios Dėka viskas taip ir vyksta.

>>>Blusius \\\\\.../////

>>>Blusius  \\\\\...///// portretas
>Geras patarimas,bet jų liesti negalima,net žodiu nevalia sugėdyti-sėsi.Myž,šiks,akis draskys turi tylėti,kol tam išsigimėiui neatsibos ar pavargs.---Gal prieš metus viena mama (pavardę pamiršau),kepštelėjo SAVO vaikui per kapišoną,tai vaikų "teisės" su šik'Aliene priešakyje po teismus užtąsė.---Tai ta šik'Alienė su "kolege" žliobiene juos tegul ir "auklėja",kol pačioms akių neišplikys jaunimėlis.---Nori vaikui blogo -leisk daryti ką tik jis nori.

Blusius

Blusius portretas
Padėkokite Šakalienei ir kitiems Seimo nariams kurie iš nepilnamečių padarė, kaip Indijoje, neliečiamą šventą karvę....na o policija užsėmusi ir turi svarbesnių reikalų- saugoti pedalus, tikrinti parduotuvėse arklio pasus... taigi ginkitės patys....kaip sakoma gelbėtis pačių skęstančiųjų reikalas ...
VISI KOMENTARAI 73

Galerijos

Daugiau straipsnių