Quantcast

Nemuno saloje generuojamos idėjos valstybei

Pernai didžiulio susidomėjimo sulaukusiame Andriaus Tapino „Laisvės piknike“ apsilankė apie 10 tūkst. žmonių. Šiemet A.Tapinas žengia naują žingsnį – pristato idėjų festivalį.

Nemuno saloje prie „Žalgirio“ arenos festivalio rengėjai pastatė keturias palapines. Jose vyksta diskusijos su politikais ir visuomenės veikėjais švietimo, sveikatos, ekonomikos, užsienio politikos, emigracijos temomis.

Festivalyje apsilankys ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Diskusijose laukiami visi, turintys ir norintys išreikšti savo nuomonę, iškelti klausimą ar pateikti pasiūlymą.

„Nežinau“, – į klausimą apie tai, kaip bus sugeneruotos idėjos, atsakė festivalio rengėjas A.Tapinas.

Kiekvienoje palapinėje sėdi po baltąjį metraštininką, kaip pavadino Justinas Marcinkevičius, ir fiksuoja kiekvieną blykstelėjimą, už kurio galima užsikabinti.

„Kiekvienoje palapinėje sėdi po baltąjį metraštininką, kaip pavadino Justinas Marcinkevičius, ir fiksuoja kiekvieną blykstelėjimą, už kurio galima užsikabinti. Mėginsime tuos metraščius apdoroti ir susisteminti. Gal net šį vakarą pavyks pateikti“, – tęsė festivalio organizatorius.

Tikimasi, kad tai bus idėjos, kurių kiekvienas iš mūsų galės imtid per artimiausius metus, kad valstybė ir jos piliečiai gyventų geriau. Geriausias idėjas po renginio žadama sudėti į vieną leidinį.

A.Tapinas pristatė vieną iš anksto į programą neįtrauktą, tačiau kauniečiams ypač aktualią temą: „Kaunas tvarkosi ar kertasi: valdžios ir visuomenės dialogas?“

Diskusijai buvo pakviesti Kauno vicemerė Rasa Šnapštienė, buvęs meras Andrius Kupčinskas, architektas Audrys Karalius, viešųjų ryšių specialistas Dominykas Jakštas.

Iš visų nuo ankstyvo ryto prasidėjusių diskusijų skirtingose palapinėse kaunietiškoji tema sulaukė didžiausio visuomenės antplūdžio.

Medžių kirtimo tema tapo atspirtimi – kiek ir kaip valdžiai reikia diskutuoti su visuomene. „Buvo protestai, areštinės. Ar buvo galima to išvengti? Ar to reikėjo?“ – diskusiją pradėjo A.Tapinas.

„Dėl objektyvių priežasčių sprendimas buvo priimtas greitai“, – savivaldybės pozicijai atstovavusi R.Šnapštienė priminė apie pavojų darbininkams kėlusius medžius.

Visgi teko pripažinti ir tai, kad komunikacijos pritrūko. Nors viešųjų ryšių specialistas gyrė Kauno savivaldybės gebėjimą viešintis: „Tai, ką dabar daro savivaldybė, mane, kaip kaunietį, džiugina dėl nuotaikos formavimo“.

A.Kupčinskas įkando, kad vis dėlto savivaldybė užmigo ant laurų, o kategoriška pozicija garsėjantis A.Karalius savivaldybės viešinimąsi pavadino propaganda.

„Kauniečiai jaučiasi kaip zulusai“, – pareiškė garsus architektas, tačiau sulaukė diskusijos moderatoriaus pastebėjimo, kad ne visi kauniečiai jaučiasi būtent taip.

Gavo pylos savivaldybė ir už tai, kad S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos maketas eksponuojamas „Akropolio“ muilo skyriuje, o architektūrinis projektas visuomenei vis dar laikomas paslaptyje.

Konkrečių išvadų – už ar prieš medžių kirtimą – nebuvo. Aišku buvo tai, kad šiuo atveju pritrūko daugiau diskusijų prieš pradedant kirtimo darbus. Tačiau vicemerė R.Šnapštienė patikino, kad miesto rūmai atviri visuomenei ir diskusijoms.

„O kalbant apie medžius – visada bus dvi pusės, nes vienai pusei medis yra objektas, o kitai medis yra dvasia“, – konflikto esmę išgrynino viešųjų ryšių specialistas.

Be diskusijų erdvės „Laisvės piknike“ Nemuno saloje įrengta žaidimų aikštelė lankytojams nuo mažiausio iki senjoro. 

Visuomeninės organizacijos, kariuomenė, medikai, skautai pristato savo organizacijas ir suteikia galimybę jas „pačiupinėti“. Festivalyje numatyti įvairių muzikos grupių koncertai. 


Šiame straipsnyje: Laisvės piknikasmedžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
JOKIOS ten 'generacijos' nebuvo, tik kažkas LABAI susireikšmint norėjo.

labai

labai portretas
Labai grazus renginys, nuostabus zmones, super koncertas, pagarba jaunimui - savanoriams. Kaunas bunda!

Net Grybauskaite pasistenge is Vilniaus.

Net Grybauskaite pasistenge is Vilniaus.  portretas
Viciunu reklaminio zenklo neaptikta. Neapsimokejo matyt. O dar ir Tapinas su panasiom asmeninem ambicijom bei nemaloniais klausimais...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių