Quantcast

Nebaudžiamas verslas: liko ir be protezų, ir be pinigų

Odontologijos paradoksai: greta modernių klinikų klesti nebaudžiamas verslas – dantų protezavimas daugiabučio svetainėje, neturint net odontologinės kėdės.

Odontologijos paradoksai: greta modernių klinikų klesti nebaudžiamas verslas – dantų protezavimas daugiabučio svetainėje, neturint net odontologinės kėdės.

Suviliojo žodis "nebrangiai"

"Nebrangiai protezuoju dantis. Tel. 777 945, 8 608 15882", – ši viešai skelbiama paslauga sudomino 59-erių kaunietę J.J. (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Dabar moteris koneveikia tą dieną, kai susiviliojo nedidele dantų protezavimo kaina. Jai pagaminti dantų protezai krenta iš burnos, nesilaiko net ir po to, kai buvo perdaryti. Paaiškėjo, kad jie – visai nekeraminiai ir neamžini, kaip buvo žadėta. Paprašiusi grąžinti pinigus moteris išgirdo atsakymą: "Nesitikėk."

"Kai paskambinau vienu iš skelbime nurodytų telefono numerių ir pasakiau, kad noriu protezuoti vieną nuskilusį dantį, man paskyrė vizitą iškart rytojui. Pasakė adresą: Partizanų g. 38–17", – pasakojimą pradėjo J.J.

Gydytojas, įvertinęs moters dantų būklę, priėjo prie išvados, kad ant vieno nuskilusio danties protezas nesilaikys, reikia nuimti tiltelį nuo dviejų greta esančių dantų.

"Pasakė, kad kiekvienas dantis kainuos po 60 eurų ir 10 eurų už seno tiltelio nuėmimą. Nusivedė mane į kitą kambarį, pasodino ant rašomojo stalo kėdės ir nuėmė tiltelį. Tada, kraujui dar bėgant, nušlifavo, pamatavo dantų formą, pasakė, kad telefonu praneš, kada tiltelis bus pagamintas. Pažadėjo, kad maždaug per dešimt dienų", – detaliai pasakojo moteris.

Padarė kitą plokštelę

Gydytojas savo pacientei paskambino po aštuonių dienų.

"Kai atvažiavau, uždėjo pagamintą tiltelį, bet jis vis krito. Tikino, kad viskas bus gerai, kai pritvirtins. Sakiau, kad man nepatogu sukąsti", – pasakodama J.J. vis labiau jaudinosi.

Kai gydytojas liepė moteriai sukąsti dantis, burnoje trakštelėjo. Paaiškėjo, kad naujoji plokštelė lūžo perpus. Gydytojas moters nekaltino, nusprendė, kad taip dar geriau: protezas bus dviejų dalių, prireikus bus lengviau nuimti.

"Tada ėmė tvirtinti, šiaip ne taip priklijavo tas dvi dalis, ir vis sakė, kad burnoje labai daug seilių. Pridėjęs vatos, išleido namo, tik nurodė pabūti kokias tris valandas išsižiojus", – apie odontologo darbą sunkiai suvokiamus dalykus pasakojo moteris.

Ji sako buvusi priblokšta, kai, pagaliau išsiėmusi vatą, pamatė, kad naujieji dantys kone dvigubai platesni už buvusiuosius, o sukandus lieka didžiulis tarpas. Paskambino gydytojui, juolab kad ir maisto kramtyti negalėjo. Šis vizitą paskyrė po dviejų dienų.

"Kai tas dvi paras prisikankinusi paskirtu laiku nuvažiavau pas gydytoją, jis jau pasitikdamas pasakė, kad žino, kur jo klaida, todėl padarė kitą plokštelę", – pasakoja J.J.

Savo klaidas pripažino

Moteris, pamačiusi naująją plokštelę, nusivylė. Anot jos, plokštelė buvo tokia pati, kaip ir senoji, tik vientisa.

Moteris pasakojo bandžiusi plokštelės atsisakyti, paprašė grąžinti įmokėtus pinigus. Gydytojas įtikino, kad, pasimokęs iš klaidų, – jo žodžiais tariant, plokštelė susiskersavo, dabar viską padarys tikrai labai gerai. Dar kartą šlifavo dantis, nuėmė naujus atspaudus.

"Po dešimties dienų pagamintos naujos plokštelės dantys išties buvo mažesni, bet ne tiek, kad būtų panašūs į šalia esančiuosius. Gydytojas teisinosi, kad dantys po tilteliu sutrūniję, todėl teko juos taip smarkiai, iki pat dantenų, nušlifuoti. Tačiau dėl to protezui nebeliko ant ko laikytis", – pasakoja J.J.

Gydytojas išleido pacientę pažadėjęs, kad jei naujieji pritvirtinti protezai nesilaikys, juos pritvirtins varžteliais. Vakare valantis dantis protezas iškrito.

"Vėl skambinau gydytojui, sakė, atvažiuokite, varžtelius įsuksiu. Aš atsisakiau, paprašiau grąžinti pinigus, bet likau be jų, ir netgi neturiu įrodymų, kad juos sumokėjau, – jokio čekio gydytojas nedavė", – J.J. pripažino, kad buvo labai naivi.

Patvirtino: tai daugiabutis

Dantų ir jų protezų būklę gali įvertinti tik specialistai. Itin sudomino tai, ką moteris papasakojo apie kliniką.

"Tokiomis sąlygomis dirbančių medikų nesutikau net ir senais laikais. Kambarėlyje stovi rašomojo stalo kėdė, ant mažo stalelio visko prikrauta, vietoj lignino burną valo vata, aparatūra – tik vienas mažas kompresoriukas, į kurį kiša grąžtelį. Juos ima iš tokios baisios dėžutės – jokios dezinfekcijos. Tai pirmąkart pamačiusi, kitąkart nešiausi savo lignino, medicininį veidrodėlį, servetėlių", – neįtikima patirtimi dalijosi kaunietė.

 


Šiame straipsnyje: odontologaiprotezaidantys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Beje

Beje portretas
Viskas del pinigu.Protezu pagaminimo kainos nesikeicia 10 metu,o pacientai moka 3-4 kart brangiau.Kur ziuri visi kontroleriai,visos VMI?

As

As portretas
Nu jo tokius tai reik gerai baudom uzdeti, o gleiznys irgi geras pats net dirbti nemoka gerai tik vadovaut ir taip nekazka sekasi

As

As portretas
Vytauto prospekte buvusioje Mokamoje stomatologijos poliklinikoje dirbo - tai dabar Kauno Denticijoje? Neblogus darbuotojus tada klinika priima...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių