Quantcast

Neapdairi kirų porelė lizdą susisuko gatvėje

Dažnus praeivius Kaune, Draugystės gatvėje, gąsdina staiga pro pat galvą praskrendantis kiras, skleidžiantis susijaudinusio paukščio garsus.

Dažnus praeivius Kaune, Draugystės gatvėje, gąsdina staiga pro pat galvą praskrendantis kiras, skleidžiantis susijaudinusio paukščio garsus. Atsitokėjęs po netikėtos atakos žmogus pamato reklaminį statinį ir ant jo sukrautą kirų lizdą.

Patinas kiras stebi praeivius nuo artimiausio namo stogo ir, pamatęs prie lizdo artėjantį žmogų, puola lyg strėlė ginti perinčią patelę nuo pavojaus, gręsiančio jų būsimiems vaikams.

„Kitaip kirai elgtis ir negali, – aiškina gerai žinomas ornitologas Julius Morkūnas. – Tai gynybinis šių paukščių elgesys, pamačius grėsmę jų lizdui. Jie laiko žmogų potencialiu plėšrūnu. Todėl žmonėms atrodo, kad kirai juos puldinėja, nors iš tiesų – gina savo lizdą ir būsimus jauniklius“.

Ornitologas pabrėžė, jog šis savo lizdą ginantis paukštis – paprastasis kiras, kuris gan retas Lietuvoje. Mūsų šalyje peri tik 150-200 šių paukščių porų. Jie dažniau aptinkami šiaurės rytų Lietuvoje, prie kitų kirų kolonijų, tačiau pamėgo ir Kauno pastatų – prekybos centrų ir gamyklų – stogus, kurie tampa jų perimvietėmis.

Kaunas – bene vienintelis miestas Lietuvoje, kur šie kirai peri ne salose, o ant miesto pastatų. Deja, tai nesaugios vietos perėti  – daug jų jauniklių žūna, būna išnešioti pilkųjų varnų. 

„Nedera šio netinkamai pasirinkusio vietą lizdui paukščio trikdyti ir erzinti. Žmonės galėtų būti supratingesni ir apeiti lizdą didesniu ratu. Pavyzdžiui, JAV į panašią situaciją patekusioms žuvėdroms suteikiama pagalba – jų perėjimo zona aptveriama „Stop" juosta, kad žmonės netrikdytų paukščių. Panašiu būdu reiktų apsaugoti Draugystės gatvėje perinčių paprastųjų kirų ramybę“, – sakė J.Morkūnas.

Į ornitologo pastabas nedelsdamas sureagavo Kauno aplinkos apsaugos skyrius – vyriausiais specialistas Aleksandras Beliavičius pranešė, kad kirų neapdairiai pasirinkta perimvietė bus aptverta.

Aplinkosaugininkai ir laukinių gyvūnų globėjai prašo kauniečių nedrumsti šių paukščių ramybės, neerzinti jų – tokiu būdu sudarysime sąlygas šiai paukščių porelei užauginti būsimus jauniklius ir išskristi į jiems įprastas buveines.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arna

Arna portretas
Praeitais metais ten pat buvo lizdas ir isperejo 2 grazius pauksciukus. Tik paauge jie pastoviai issokdavo is lizdo ir slepesi po masinom. zmones daznai jos grazindavo i lizda ir net priviniojo ta tinkleli kur nuotraukoje, bet galu gale jie vistiek issoko ir pabego i krumus. Kazkas sake kad tai normalu, kad paauge pauksciukai palieka lizda ir gyvena ant zemes. Norejau paklaust ar tai tikrai taip? Ar leist iskritusiem pauksciukam pabegt nuo lizdo ar grazint ir gal but didesni tinkla uzdet ?

nea

nea portretas
cia angielskai nustebint bande ir rase: Wau ....wa wa wy wa wow

klausimas

klausimas portretas
o ta reklama pastate pavilnes lenkai, taip reikalaujantys iteisinti ta raide - dviguba V?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių