Quantcast

Ne visi studentai grįžta į universitetus: kaip studijos vyks rudenį, taip pat neaišku

Atlaisvinus karantino sąlygas, studentams leista užbaigti mokslo metus auditorijose. Tačiau ne visi Kaune veikiantys universitetai atvėrė duris. Taip pat neaišku, kaip studijos vyks rudenį.

Mišrusis mokymosi būdas

"Kauno diena" pasidomėjo, kaip Kaune veikiantys universitetai užbaigs šiuos mokslo metus – ar studentams leista grįžti į paskaitas ir susitikti gyvai su dėstytojais, ar vis dėlto studentai ir toliau mokysis iš ekranų.

Mieste veikiančių aukštųjų mokyklų atstovai nurodė, kad visų studentų sugrąžinti į kontaktinį mokymą tikrai neskubama. Dauguma universitetų pasirinko mišrųjį mokymo būdą, tad gyvai studentai mokomi tik tam tikrų dalykų.

"Atsižvelgdamas į koronaviruso grėsmę Lietuvoje, iki birželio 30 d. akademinius užsiėmimus ir pavasario semestro studijų procesą vykdo nuotoliniu būdu, išskyrus tuos atvejus, kai nuotoliniu būdu neįmanoma užtikrinti kokybiško studijų proceso – laboratoriniai darbai, pratybos, galutiniai atsiskaitymai, baigiamieji darbai. Ši prevencija skirta apsaugoti visų Kauno technologijos universiteto (KTU) bendruomenės narių sveikatą", – nurodė KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

"Vadovaujantis rektoriaus įsakymu, pavasario semestro studijos Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) vyksta nuotoliniu būdu, išskyrus dalykus (modulius), kuriuose numatytas praktinis, nuotoliniu būdu negalintis vykti mokymas: juose studijuojama mišriuoju būdu. Kontaktiniu būdu leista vykdyti studijų programų baigiamuosius praktikos egzaminus – laikantis visų visuomenės saugos, higienos sąlygų ir naudojant būtinąsias asmens apsaugos priemones", – antrino LSMU Studijų centro vadovė Laura Malakauskienė.

"Likus mėnesiui iki mokslo metų pabaigos, dalies nuotolinių studijų nuspręsta nebekeisti į kontaktines dėl studijoms perorganizuoti reikalingo laiko, adminstracinių resursų, taip pat dėl to, kad tik dalis studentų yra paskiepyti bent viena vakcinos doze, o didesnė dalis dėstytojų dar nebaigę viso vakcinavimo ciklo", – pridūrė LSMU Studijų centro vadovė.

Dauguma universitetų pasirinko mišrų mokymo būdą, tad gyvai studentai mokomi tik tam tikrų dalykų.

Lietuvos sporto universitetas (LSU) mokslo metus užbaigs taip pat mišriu būdu. Kaip "Kauno dienai" sakė studijų prorektorė doc. dr. Jūratė Požėrienė, tam tikri studijų moduliai negali būti išdėstyti nuotoliniu būdu, todėl dalis studentų, laikantis visų saugumo reikalavimų, į studijas sugrįžta, o kiti ir toliau mokysis prisijungdami per kompiuterius.

"Buvo labai didelis iššūkis sutvarkyti visą tvarkaraštį, visas studentų grupes suskirstyti į pogrupius ir taip suvaldyti srautus. Tikrai sugrįžo ne visi, o tik tų sričių studentai, kuriems reikia įgyti tam tikrų praktinių įgūdžių. Tarp praktinių užduočių yra gan dideli laiko tarpai, kad dėstytojai spėtų išvėdinti patalpas", – kalbėjo J.Požėrienė.

Tik nuotoliu

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) atstovai pažymėjo, kad paskaitos jau baigėsi ir prasidėjo egzaminų sesija, kuri vyksta nuotoliniu būdu.

"Toks sprendimas buvo priimtas iš anksto, siekiant studentams suteikti aiškumo ir stabilumo. Dauguma studentų yra išvykę į savo gimtuosius miestus ar šalis. Karantino metu visas studijų procesas vyko nuotoliniu būdu, išskyrus individualias paskaitas Muzikos akademijos studentams. Šias paskaitas būtų sudėtinga vykdyti nuotoliniu būdu", – teigė VDU Studijų prorektorė dr.Simona Pilkienė.

VDU paskaitos jau baigėsi, dabar prasideda egzaminų sesija, bet į konktatinį mokymą nuspręsta negrįžti. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Ji aiškino, kad universitete įrengtos visos Operacijų vadovo nurodytos saugumo priemonės, sudaromi individualių paskaitų grafikai, siekiant išvengti studentų susibūrimo, tad net ir ta nedidelė studentų dalis, kuri mokosi gyvai, gali jaustis saugiai, nes stengiamasi padaryti viską, kad būtų mažesnė viruso plitimo tikimybė.

Gelbėja skiepai

Įsibėgėjant vakcinavimo procesui, vis daugiau universitetų personalo jau turi imunitetą, todėl dabartinė situacija yra visai kitokia, nei buvo pirmojo karantino metu. Taip pat nuo kitos savaitės bus leidžiama skiepytis, nepriklausomai nuo amžiaus, tad ir studentai galės suskubti pasiskiepyti. Tai palengvina sąlygas sugrįžti į kontaktinį ugdymą.

"Dauguma studentų taip pat jau yra vakcinuoti, tačiau vis tiek jų į vieną grupę mes neleidžiame. Mūsų dėstytojų paskiepyta apie 92 proc., tačiau dar ne visi paskiepyti antru skiepu, nes personalas skiepijosi skirtingomis vakcinomis. Dar yra nedidelė dalis tų, kurie yra persirgę ir dabar laukia šeimos gydytojo nurodymų, kada galės skiepytis. Dabar yra svarbiau dėl studentų, kad jie gautų tinkamą informaciją, pasiskiepytų ir rugsėjį ateitų turėdami imunitetą", – kalbėjo LSU studijų prorektorė J.Požerienė.

Kituose universitetuose taip pat didžioji dauguma dėstytojų jau pasiskiepiję, tad galima jaustis bent kiek saugiau. Štai VDU atstovai nurodė, kad pas juos pasiskiepijo apie 90 proc. visų universiteto darbuotojų. KTU nurodo, kad taip pat dauguma jau turi imunitetą.

"LSMU darbuotojai aktyviai ir noriai dalyvauja vakcinavimo nuo COVID-19 ligos procese, tačiau dėl asmens duomenų apsaugos ribojimų tikslių duomenų universitetas pateikti negali", – kokia dalis LSMU darbuotojų yra vakcinuoti, nedetalizavo L.Malakauskienė.

Nežinia dėl rudens

Vis dėlto kol kas sudėtinga prognozuoti, ar virusas nemutuos, ar nebus naujos susirgimų bangos, todėl dar sunku pasakyti, ar kitais mokslo metais bus galima grįžti į įprastas vėžes. Dėl to ir universitetai dėlioja skirtingus scenarijus, kaip reikės priimti studentus. Tačiau aukštosios mokyklos tikina, kad pandemijos metu įgytas žinias taip pat panaudos ir ateityje.

"Laukiame Sveikatos apsaugos ministerijos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijų bei sprendimų dėl naujųjų mokslų metų pradžios. Labai viliamės, kad jau rudenį būsimus ir esamus savo studentus galėsime pakviesti į auditorijas", – nurodė KTU atstovas M.Lapinskas.

"Jau rengiamasi ir kitiems mokslo metams: intensyviai dirba LSMU rektoriaus įsakymu sudaryta ekspertų darbo grupė, svarstomi ir dėliojami galimi studijų eigos planai. Tikėtina, kad nuo rudens studijos vyks mišriuoju būdu su tam tikromis numatytomis išlygomis. Rengiantis kitiems mokslo metams, prioritetas bus teikiamas kontaktinėms studijoms, išlaikant pandemijos metu pasiteisinančius ir efektyviausius nuotolinių studijų elementus. Ruošiamasi ir kitiems mažiau palankiems studijų organizavimo scenarijams, jeigu reikėtų studijas vykdyti nuotoliniu ar mišriuoju būdu", – nurodė LSMU Studijų centro vadovė L.Malakauskienė.

Pastebėta, kad kai kurias paskaitas visai tikslinga taip organizuoti, todėl ši patirtis bus pritaikoma ir vėliau.

Universitetai įsitikinę, kad dalis paskaitų, nepriklausomai, ar bus tęsiamas karantinas, galės vykti ir per ekranus. Pastebėta, kad kai kurias paskaitas visai tikslinga taip organizuoti, todėl ši patirtis bus pritaikoma ir vėliau.

"Dėliojame scenarijus, prioritetas bus kontaktiniu būdu vykdomos studijos, todėl labai tikimės, kad studentai bus aktyvūs ir per vasarą visi pasiskiepys. Tačiau turime pripažinti, kad, be visų neigiamų padarinių, kuriuos sukėlė pandemija, nuotolinių studijų plėtrai sudarytos tinkamos sąlygos: žymiai pakito dėstytojų skaitmeninių kompetencijų lygis, nuotolinių studijų kokybės užtikrinimas, atsivėrė didesnės galimybės interaktyviau studentus įtraukti į studijų procesą. Todėl dalis studijų ir pasibaigus pandemijai vyks nuotoliniu būdu, siekiant atliepti visų studentų poreikius", – kalbėjo VDU Studijų prorektorė S.Pilkienė.

"Labai norėtume, kad studijos būtų organizuojamos kontaktiniu būdu, nes yra dalykų, kurie mokomi gyvai. Kitu atveju studentai neįgis reikiamų įgūdžių, bet dar neaišku, ar bus atlaisvintas karantinas. Tačiau net ir po karantino planuojame srautines paskaitas, į kurias susirenka kelios grupės studentų, vykdyti nuotoliniu būdu, išvengiant didelio susibūrimo vienoje vietoje", – apie tai, kaip galėtų vykti studijos nuo rudens, komentavo LSU studijų prorektorė J.Požėrienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
"Aukso laikai" - bobelėms propiesorėms.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių