Quantcast

Naujos statybos Žeimenos gatvėje vietinius varo į neviltį: tai – pasityčiojimas

Žeimenos gatvės gyventojai dėl statybų priversti laukti spūstyse  – statybinė technika gatvę pavertė purvynu. Vietiniai neslepia, kad ir ateityje siauroje gatvėje kils konfliktų.

Susiaurinta gatvė

Į „Kauno dieną“ kreipėsi Žeimenos gatvės gyventojas Eimutis ir papasakojo, su kokiomis problemomis susiduria dėl naujų statybų.

Pasak jo, šioje gatvėje statomi net keli daugiabučiai, todėl statybininkai susiaurino vieną gatvės atkarpą.

Dėl šios priežasties kiekvieną dieną kauniečiai stringa spūstyse. Žmonės priversti ne tik laukti, kol atsilaisvins kelias nuo priešpriešine juosta atvykstančių automobilių, bet ir lūkuriuoti, kol į statybvietę atvykę darbininkai iš sunkiosios technikos iškraus medžiagas ir patrauks viską nuo gatvės.

Skundas: pasak vietinių, nors gatvė kartais plaunama, pėstiesiems vis tiek tenka klampoti per purvus./Regimanto Zakšensko nuotr.

„Mes gyvename Žeimenos gatvės gale. Ši gatvė ir taip siaura, o statybos vyksta nežmonišku tempu. Dabar darbininkai iškniso pusę gatvės, tad spūstys – dar didesnės. Reikia bent pusę valandos anksčiau iš namų išvažiuoti, kad neįstrigtum.

Ryte, kai į mokyklą veža vaikus, spūstys didžiausios, bet ir šiaip dieną tenka pastovėti. Būna, tai sunkvežimi stovi, tai vieni laukia, kol pravažiuos kiti. Eismo niekas nereguliuoja. Nežinau, kodėl padarė tokį chaosą“, – piktinosi Eimutis.

Tai absurdas ir pasityčiojimas iš visų gyventojų.

Pasak kauniečio, vykdant tokias dideles statybas, turėtų būti pagalvota apie aplinkkelį ar papildomą patekimą į statybvietę, kad tai netrukdytų kitiems žmonėms. Dabar viskas daroma chaotiškai, kelia didelių nepatogumų gyventojams.

„Yra viena arterija ir ji visada užkišta“, – pridūrė „Kauno dienos“ skaitytojas.

Purvini takai

Kita problema, kurią įvardijo kaunietis, – purvas. Iš statybvietės išvažiuojančios technikos ratus būtina nuplauti, kad purvas nepasklistų gatvėje ir ant šaligatvių. Tačiau Žeimenos gatvės gyventojai piktinasi, kad ratai plaunami retai, o į namus vis tiek reikia klampoti per purvus, nes dalyje gatvės dėl darbų neįmanoma naudotis šaligatviais.

„Tik naktį gatvę nuvalė, ryte vėl tas pats. Yra ten vienas praėjimas netoli namų, tačiau darbininkai ir juo važinėja, jis visas purvinas. Tuo taku veda vaikus į mokyklą ir gyventojai namo keliauja, o dabar viskas užteršta žemėmis. Negalima taip tyčiotis iš vietinių“, – pasipiktinimo neslėpė kaunietis.

Į minėtą gatvę nuvykęs „Kauno dienos“ fotografas užfiksavo, kaip iš statybvietės išvažiuojančiam sunkvežimiui darbininkai plauna ratus. Tačiau, nepaisant to, visa gatvė ir šalia eiantis šaligatvis vis tiek buvo purvini. Matyti, kad ir šalikelėje paliktas automobilis visas aptaškytas, nes nuo važiuojančių automobilių molynai tyška į visas puses. Todėl, kaip teigė vietos gyventojai, turėtų būti didesnė kontrolė, kad purvo gatvėje tiek nebūtų.

Žinoma, pastarosiomis dienomis oras šiek tiek atvėso, vietomis purvas ant šaligatvių užšalo ir praeivių batai taip neišsipurvina, tačiau gatvėje vis tiek liko tokių pat bėdų.

Užprogramuotos spūstys

Žeimenos gatvėje – tikras statybų bumas. Čia statomas ne vienas daugiabučių namų ir kotedžų kvartalas, todėl, baigus statybas, gerokai išaugs gyventojų skaičius.

Tai, pasak dabartinių gyventojų, ateityje taps dar viena užprogramuota problema. Kai dar nevyko statybos, piko metu gatvė ir taip kimšdavosi, o kai prisidės dar keli šimtai naujakurių, išvažiuoti iš namų į darbą, matyt, teks ir valanda anksčiau.

„Nesuprantu, kaip leidžia vystyti tokius didelius projektus, jei gatvės infrastruktūra nepajėgi atlaikyti tokių automobilių srautų. Kur yra seniau gyvenančių žmonių interesai? Kaip jausis naujakuriai, kai kiekvieną kartą, važiuodami iš namų, turės laukti ilgoje automobilių eilėje?

Projektuotojams ir vystytojams tai yra tik verslas, bet nėra jokios pagarbos gyventojams. Galės visi pėsčiomis eiti, šliaužti ar kur nors kitur automobilius palikti. Tai absurdas ir pasityčiojimas iš visų gyventojų“, – piktinosi Eimutis.

Bumas: Žeimenos gatvėje vystomas ne vienas daugiabučių namų kvartalas, tad, padaugėjus gyventojų, spūsčių taip pat daugės./Regimanto Zakšensko nuotr.

Nebuvo kitos galimybės?

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis dienraščiui sutiko pakomentuoti susidariusią situaciją Žeimenos gatvėje.

Pasak specialisto, pagal kasimo darbų leidime pateiktą schemą, nebuvo kitos galimybės leisti tinklus tiesti ne važiuojamojoje dalyje. Todėl teko laikinai siaurinti gatvę.

„Reikia išlaikyti visas tinklų apsaugos zonas. Rangovas, dirbdamas važiuojamojoje dalyje, turi imtis priemonių, kurios įspėtų ir informuotų eismo dalyvius apie vykstančius darbus“, – nurodė A. Pakalniškis.

Jis patvirtino, kad dėl purvu užterštos Žeimenos gatvės šiemet jau gauti septyni gyventojų skundai. Paskutinis miesto savivaldybę pasiekė prieš kelias savaites.

„Transporto priemonės iš darbų zonos (statybvietės) privalo išvažiuoti švariomis padangomis, užterštos gatvės turi būti nuolat plaunamos. Patikrinus pranešimuose nurodytą informaciją ir įvertinus nustatytas faktines aplinkybes, atsakingiems asmenims dėl Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklių reikalavimų pažeidimų buvo surašyti trys administracinio nusižengimo protokolai ir skirtos administracinės nuobaudos“, – nurodė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Pagal savivaldybės tarybos patvirtintas Tvarkymo ir švaros taisykles,  reikalavimų nesilaikantys asmenys sulaukia įspėjimo arba baudos nuo 20 iki 140 eurų. Už pakartotinį nusižengimą skiriama bauda nuo 140 iki 600 eurų.

Specialisto pasiteiravome, kaip jis vertina ateities perspektyvas, kai daugiabučiai namai šiame kvartale bus baigti. Ar gyventojai nestrigs nuolatinėse spūstyse?

„Konkrečiai dėl šios situacijos eismo srauto intensyvumas Žeimenos gatvėje neužfiksuotas. Tačiau stebime eismo situaciją visame mieste – prireikus imsimės pokyčių. Kol kas šios gatvės remontuoti ar platinti neplanuojame. Dangas privalės atkurti kasimo darbus vykdanti įmonė“, – „Kauno dienai“ teigė A. Pakalniškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XTRA

XTRA portretas
Cia savi stato, vsio zakono

Taip taip

Taip taip portretas
Pas jus galima įkišti daugiabutį? Ryt ateisime statyt.Nesvarbu, kad kamštyje stovėsit valandą, o važiuosit 15 min, žirafos problemų nemato, kai problemos bus, tada spręs, nes mąstymas tarybinis, nemoka nei projektuoti, nei planuoti, moka kalti pinigus.

Darius

Darius  portretas
Ponai Žeimenos g. Gyventojai jūsų būstai po lietaus neišaugo juos statant taipogi buvo trukdoma kitiems tik skirtumas tas kad tada ten gyveno lietuviai o ne komunistinės atžalos.
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių