Quantcast

Nauji planai: Kaune atliekų nedegins?

  • Teksto dydis:

ES ketinimai kuo daugiau buitinių atliekų perdirbti, o ne deginti, gali sujaukti "Lietuvos energijos" planus statyti atliekas deginsiančias jėgaines Vilniuje ir Kaune.

Trūksta atliekų

Aplinkos ministerija atvirai kalba, kad Europos Komisija (EK) nelinkusi finansuoti elektrinės projekto Kaune, todėl reikėtų galvoti tik apie vieną naują jėgainę Vilniuje.

BNS kalbinti pašnekovai pripažįsta, kad Vyriausybės planus statyti abi elektrines sujaukė Briuselyje gimusi žiedinės ekonomikos idėja, pagal kurią 65 proc. atliekų turėtų būti perdirbama, vadinasi, jų nepakaktų dviem jėgainėms aprūpinti.

Pemjeras Algirdas Butkevičius laikosi nuomonės, kad abi jėgainės turi būti pastatytos, o projektus įgyvendinančios "Lietuvos energijos" vadovas pabrėžia, kad EK dar nepareiškė oficialios pozicijos dėl Kauno projekto finansavimo.

Klaipėdoje jau veikia atliekas deginanti "Fortum Heat Lietuvos" kogeneracinė elektrinė, kuri gali sudeginti iki 180 tūkst. tonų atliekų per metus. "Lietuvos energijos" planuojama tokia jėgainė Vilniuje galėtų sudeginti iki 160 tūkst. tonų, o Kaune – 200 tūkst. tonų, tad jos abi kartu galėtų sudeginti iki 540 tūkst. tonų komunalinių atliekų. Tačiau skaičiuojama, kad deginti skirtų atliekų Lietuvoje gali susidaryti tik apie 350 tūkst. tonų.

Ministras abejoja

Vyriausybė 2014 m. patvirtino atliekų tvarkymo planą, kuriame buvo numatyta, kad, be jau pastatytos Klaipėdoje, Vilniuje ir Kaune, turės iškilti dar dvi atliekas deginsiančios kogeneracinės elektrinės. Skaičiuota, kad jos galės sudeginti 180–350 tūkst. tonų atliekų per metus.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pripažįsta, kad EK nelinkusi remti dviejų kogeneracinių elektrinių, nes joms nepakaks atliekų. Pasak K.Trečioko, dabartinės prognozės rodo, kad pakanka vienos jėgainės Vilniuje.

"Aš nepritariu antrai jėgainei todėl, kad mes neturėsime pakankamai atliekų, be to, mūsų prioritetas yra ne deginimas, o perdirbimas. Duok Dieve, kad tai vienai jėgainei po kažkiek metų užtektų to kuro, nes atliekų perdirbimas gerės, atliekų ne tik į sąvartynus mažės, bet ir skirtų deginti turės mažėti", – sakė K.Trečiokas.

Jo nuomone, pastačius jėgaines ir Vilniuje, ir Kaune, gali kilti per didelių pajėgumų problema, tad atliekas reikėtų atsigabenti iš kitų šalių, o tai yra nepriimtina.

Statytų ir be paramos?

A.Butkevičius kalbas apie EK nenorą finansuoti Kauno kogeneracinės elektrinės projektą vadina nuogirdomis ir tikina, kad abi elektrinės turi būti pastatytos.

"Vyksta derybos ir Vilniaus kogeneracinei elektrinei 100 proc. turime užtikrinimą, kad bus finansavimas iš ES. Dėl Kauno tęsiame derybas ir galiu pasakyti, kad Kaune termofikacinė elektrinė bus statoma. Tikimės, kad artimiausioje perspektyvoje gausime paramą ir šiam projektui", – BNS pirmadienį sakė A.Butkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Otkatai-Vilniui, ES pinigai-Vilniui....kada tai baigsis?

666

666 portretas
kas gali neduoti maisto į rinką ? kas gali nustot importuoti momentaliai ? iš kur paimsit maisto ? kokios to pasekmės ? kiek Lietuvos ūkininkai geba savo produkcija/ maistu aprūpinti šalies gyventojų kiekvieną dieną ? nu kas atsakys ? o žinot ką gali padaryti maxima , rimi , norfa , pagrindinis valstybės priešas sunaikines ir naikinantis darbo vietas ir užsiimantis monopolija

666

666 portretas
Algirdas Butkevičius yra Lietuvos priešas . Kad atliekos turi būti perdirbamos , tai yra būtina . Taip pat turi būti uždrausta įvešti ir gaminti plastikines prekes arba jiems turi būti taikomi didesni antkainiai . Absoliučiai visos prekės 9 pakuotės ) turi būti apmokestintos ir superkamos , taip kaip yra su plastikiniais buteliais , panaikintas šiukšlių išvežimo mokestis . Rusų laikais , jau buvo sukurta totali sistema ekologijos požiūriu , tik kad neištobulinta . Taip turi būti ir dabar kad gėrimai stiklinėje taroje o ne plastikinėje , toliau metalo gaminiai , popierius . Vat ir viskas , verslininkai būtu protingesni tai būtu sutaupe milijonus tiekdami šviežią produkciją arba gamindami ją prekybos vietoje pagal paklausą , dalį to atlieka maxima tik kad kainas užsikėlusi . Pateikit informaciją : kiek gi maisto išmetama .Aš jums truputi paaiškinsiu kodėl taip nedaroma , todėl kad galima būtu valdyti šalį kuomet prireiks,pavyzdžiui neduoti kokių nors maisto produktų ,nieks nepagalvojat
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių