Quantcast

Naujam rajonui Kaune gyventojai pasiūlė tūkstančius pavadinimų: prasideda balsavimas dėl geriausio

  • Teksto dydis:

Prasidėjus gyvenamųjų namų statyboms kairiajame Nemuno krante, H. ir O. Minkovskių gatvėje, projekto plėtotoja „SBA Urban“ pakvietė gyventojus siūlyti pavadinimą naujai iškilsiančiam miesto rajonui. Vos per savaitę sulaukta daugiau kaip 6000 pavadinimų. Iš visų jų organizatoriai išrinko tris labiausiai projekto dvasią atspindinčius – „Nemunaičiai“, „Nemupiai“ ir „Upiai“. Gegužės 7-10 dienomis gyventojai vėl galės reikšti savo valią ir nulemti galutinį rajono pavadinimą šioje platformoje.

„Siekėme į išskirtinio rajono vardo parinkimą įtraukti gyventojus ir taip miestą kurti drauge. Nė kiek neabejojome žmonių kūrybiškumu, bet aktyvumas ir susidomėjimas naujuoju rajonu nustebino. Vardo konkurse dalyvavo daugiau nei 2000 žmonių, kurie pasiūlė virš 6000 pavadinimų. Daugybę dalyvių inspiravo unikali rajono vieta – tarp Nemuno ir Senamiesčio. Dabar žengiame į finalinį etapą, kai gyventojai savo balsais iš trijų variantų nuspręs, kaip bus pakrikštyta gimstanti gyvenamoji erdvė“, – teigia „SBA Urban“ nekilnojamojo turto plėtros vadovas Egidijus Ripkauskas.

Apie Upę, Nemuną ir Žalgirį“

Iš tokio didelio skaičiaus dalyvių ir siūlytų pavadinimų išryškėjo ir tendencijos, kokie raktažodžiai, jausmai gyventojams asocijuojasi su kairiuoju Nemuno krantu, H. ir O. Minkovskių gatve. Visų pirma – „Nemunas“. Daugiau nei 1070 pasiūlytų pavadinimų atsispindėjo Nemuno motyvai – tai ir „Nemuno krantai“, „Nemuno terasos“, „Nemuniškis“, „NEMO“ ir daugybė kitų sudurtinių žodžių ir net naujadarų.

Taip pat ryškus motyvas pavadinimuose atiteko žodžiui „UPĖ“. Su pastaruoju pasiūlyti daugiau nei 600 pavadinimų. „Upiai“, „Upynė“, „Upėnai“, „Upiakalnis“ ir kiti. Galiausiai, kaip duoklę Kaune dievinamam „Žalgirio“ krepšinio klubui, gyventojai pasiūlė 82 tokios tematikos pavadinimus, tarp jų – „Žalgupis“, „Žalgirio terasos“, „Žalgynai“. Tiesa, ne vienas tokį pavadinimą siūlęs dalyvis jį siejo ne tik su krepšinio komanda, bet ir su kaimynystėje esančia „Žalgirio“ arena. Kūrybingiausieji krepšinio fanai siūlė rajoną pavadinti ir Šarūno Jasikevičiaus garbei – „Jasikiai“, „Šarai“.

Rajonas koronavirusui, kosmosui ir Hariui Poteriui

Tiesa, ne visiems H. ir O. Minkovskių gatvėje vystomas gyvenamųjų namų projektas asocijuojasi tik su upėmis ir vandeniu – buvo ir originalių, net ir kosminių pavadinimų. Pavyzdžiui, vienas kūrybiškesnių pasiūlymų iškelia Kauno gyvenamąjį rajoną net ne į galaktikos, o „Visatos centrą“. Tarp pasiūlymų – ir „Marso kvartalas“, „Kaunastika“ ir „Galaktikos broliai“. Pastarąjį pavadinimą autorius aiškina brolių Hermano ir Oskaro Minkovskių pasiekimais fizikoje, ypač Hermano indėlį į reliatyvumo teoriją. Vienas originaliausių pavadinimų – „Grifų gūžta“, kurioje mokėsi, ko gero, žymiausias pasaulio burtininkas ir J. K. Rowling personažas Haris Poteris.

Žinoma, pavadinimų pasiūlymuose atsispindi ir koronaviruso pandemija. Vienas tokių pasiūlymų – „KAU4“. Autorius aiškina, jog projektas prasidėjo pandemijos laikais, tad pavadinime turi būti užšifruota dviprasmybė, kur „KAU“ – reiškia ne tik Kauną, bet ir kaukę, o šalia skaičius 4 fonetiškai perskaitomas kaip „Kau-kę turi?“.

„SBA Urban“ vizualizacija

Istorinės asociacijos ir kovingumas

Analizuojant visus 6000 pavadinimų, išryškėjo ir dar dvi kryptys, kurios yra svarbios tiek Kauno gyventojams, tiek ir visai Lietuvai – tai istoriniai motyvai ir lietuvių kovingumas. Pavyzdžiui, vienas iš tokių pavadinimų, „Vytinė“, kurį autorius aiškina remdamasis Lietuvos istorija. 17 a. laivų statyklose prie Aleksoto tilto buvo statomi lietuviški prekybiniai laivai – vytinės. Taip pat būtent kunigaikščio Vytauto privilegija Kaunui padovanota giria, kuri buvo dabartinėje Aleksoto teritorijoje ir kairiajame Nemuno krante.

Dar vienas panašus pavadinimas – „Cawen valley“ – Vygando Marburgiečio kronikoje Kauno gyvenvietė pirmą kartą paminėta 1361 m. kaip žymi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) tvirtovė Kawen (Cawen), taip buvo įvardinamas ir pats Kaunas vokiečių ir rusų istoriniuose šaltiniuose. Kitas istorinis faktas siejamas su „Hanza“, o šį pavadinimą siūlė ne vienas autorius. Hanza buvo sąjunga, pirklių kontora, kuri buvo sudaryta kitapus kranto.

Galiausiai, vienas iš ryškesnių pavadinimų – „Nemajūnas arba Nemajūnai“, kuris siejamas ne tik su Nemunu, bet ir žymiausia lietuvių kilmės JAV mišrių kovos menų kovotoja Rose Nemajunas.

Trys finalininkai ir paskutinis gyventojų balsas

Galiausiai, iš visų pavadinimų „SBA Urban“ komisija atrinko tris, kurie labiausiai atspindi projekto savitumą, unikalumą ir dvasią. Tai yra – „Nemunaičiai“, „Nemupiai“, „Upiai“. „Iš tokios gausybės išrinkti tris geriausius buvo didelis iššūkis, tačiau čia padėjo gyventojų aktyvumas. Supratome, su kuo iš tiesų asocijuojasi projekto vieta ir vyraujantys motyvai buvo labai aiškūs – Nemunas ir upė. Taip pat ieškojome paprasto, lengvo ir unikalaus pavadinimo, kuris tiesiog organiškai lipte priliptų. Tokio, kurį norėtų tarti tiek gyvenantys pačiame rajone, tiek ir pramogauti į jį vykstantys. Šiuo atveju, mes džiaugsimės, kad ir kokį galutinį pavadinimą išrinktų gyventojai, nes tikime, kad visi jie tikrai atspindi mūsų vystomo projekto dvasią ir idėją“, – sako E. Ripkauskas.

Trys finalininkai jau atrinkti, tad gegužės 8-10 dienomis gyventojai dar kartą kviečiami balsuoti už naujojo rajono Kaune pavadinimą čia. Pavadinimą ir konkurso nugalėtoją, kuriam organizatoriai skirs 1000 Eur piniginį prizą. Tiesa, organizatoriai pastebi, kad tris atrinktus pavadinimus pasiūlė daugiau nei vienas dalyvis, todėl pagrindinis prizas atiteks tam, kuris pavadinimą konkurso organizatoriams per platformą išsiuntė pirmasis.

E. Ripkauskas taip pat pastebi, kad jau sulaukiama daugybės užklausų apie galimybes įsigyti ar rezervuoti būstus išskirtinėje vietoje Nemuno kairiajame krante. Plėtros vadovas primena, kad rezervacijos jau startavo ir daugiau informacijos galima rasti balsavimo platformoje.

Šiandien naujojo rajono teritorijoje jau aktyviai vyksta paruošimo darbai, netrukus kils pamatai. Pirmuoju etapu „SBA Urban“ išplėtos du gyvenamuosius pastatus, į kuriuos naujakuriai keltis galės jau kitų metų pirmojoje pusėje. Bendrai projekte suplanuoti penki 6-8 aukštų, A+ energinės klasės gyvenamieji namai, kuriuose – 155 butai. Esami ar būsimieji kauniečiai galės rinktis 1-4 kambarių butus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksotas

Aleksotas portretas
Kiek pamenu,vietiniai vadino žemąja Freda, kam vėl kiršint žmones, kiekvenas ką nors sugalvos ir ne jo pasiūlymas jo netenkins...

Teisėjo komentaras

Teisėjo komentaras portretas
Citata: „Tiesa, organizatoriai pastebi, kad tris atrinktus pavadinimus pasiūlė daugiau nei vienas dalyvis, todėl pagrindinis prizas atiteks tam, kuris pavadinimą konkurso organizatoriams per platformą išsiuntė pirmasis.“ Atsakymas iš teisėjo: Taisyklėse to nebuvo parašyta. Jei yra daugiau nei vienas, kuris pasiūlė, tai taisyklėse, kas bus pirmas, nebuvo parašyta. Todėl veiksmas bus laikomas neteisėtu (bus galima užprotestuoti sprendimą), jei paskelbs laimėtoją, kuris pirmiausiai atsiuntė tą variantą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ieškokite kitų sprendimų!

Matjodvaras

Matjodvaras portretas
Tiktų
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių