Quantcast

Naujakuriai atranda atsinaujinančias Lapes

Tie, kurie manė, kad dėl sąvartyno kaimynystės Lapių seniūnija bus nepatraukli plėtrai, klydo. Čia jau baigia išdygti apie 150 naujų namų. Per kitų metų Kalėdas duris atvers prekybos centras, jo kaimynystėje suplanuota statyti dar vieną. Vasario 14 d. numatytas restorano atidarymas. Akivaizdžios ir Kauno rajono savivaldybės pastangos atnaujinti šį miestelį ir aplink išsibarsčius kaimus, geresnę gyvenimo kokybę sukurti stengiasi seniūnija ir vietos bendruomenės.

Darbai jau surikiuoti

„Kiti metai Lapių seniūnijoje bus kupini pokyčių. Išvaizdą iš esmės pakeis seniūnijos administracinis pastatas, dalis jo bus pritaikyta perpildytos Lapių pagrindinės mokyklos ir vaikų darželio reikmėms. Po rekonstrukcijos atsiras dvi ikimokyklinio parengimo klasės“, – sakė Lapių seniūnas Rimantas Stankus.

2023 m. planuojama pradėti socialinio būsto projektavimo ir, jei viskas vyks sklandžiai, galbūt ir statybos darbus. Avarinės būklės namas Didžiosiose Lapėse, Šaltinio g. 33, kuriame ir dabar gyvenama, taps šiuolaikišku 12 butų namu. „Galėsime gyvenamuoju plotu aprūpinti eilėje socialinio būsto laukiančius Lapių seniūnijos gyventojus, pagerinti sąlygas ten gyvenantiems žmonėms, Tai svarbus žingsnis seniūnijos bendruomenės gyvenime“, – pabrėžė R. Stankus.

Rimantas Stankus./ Regimanto Zakšensko nuotr. 

Vieta, kur atnaujinimo laukia sukiužęs medinukas, išties labai graži, dėkinga tokiam projektui, bendruomenės lėšomis jau yra įrengta vaikų žaidimo aikštelė. Tiesa, pirminiame socialinio būsto projekte buvo numatyta įrengti net 34 butus, tačiau viską gerai pasvėrus, tokių užmojų atsisakyta.

Lopiniuotų gatvių nenori

Pasakodamas apie būsimą socialinį būstą, seniūnas prasitarė, kad tikisi ir gatvių apšvietimo rekonstrukcijos. „Kai kur jau sudėti LED šviestuvai, kai kur likę seni natrio. Per tiek laiko net spalvą stiklai pakeitę, pageltę. Šviestuvų yra, elektrą naudojame, o apšvietimas tikrai ne toks, koks galėtų būti“, – pašnekovas ranka mostelėjo link pavyzdžio Šaltinio gatvėje.

Dėmesio ir atnaujinimo Lapėse prašosi kai kurios gatvės ir komunikacijos. Kitais metais rengiamasi kapitališkai remontuoti Mokyklos gatvę: atnaujinti vandentiekio, lietaus kanalizaciją, apšvietimą, įrengti šaligatvius, važiuojamoje dalyje pakloti naują asfalto dangą.

Pokytis: dalis atnaujinto seniūnijos administracinio pastato bus pritaikyta perpildytos Lapių pagrindinės mokyklos ir vaikų darželio reikmėms./ Regimanto Zakšensko nuotr. 

Senais laikais ši gatvė išties vedė į ugdymo įstaigą, bet, kitoje vietoje atsiradus šiuolaikiškai mokyklai, pavadinimo nepateisina. Tačiau Mokyklos gatvėje veikia vaikų darželis, ji labai judri, ypač kai tėveliai atveža ar pasiima mažylius. „Būsimais pokyčiais gyventojai patenkinti ir jų laukia, tik apgailestauja, kad teks išrauti prieš gerą dešimtmetį sodintas kalnines pušis. Tačiau esame numatę lėšų atsodinti, liko tik parengti projektą“, – patikino seniūnas.

Už lėšas, kurias sudėjome į avarijų šalinimą, būtume naujai įrengę ir vandentiekį, ir asfaltą.

R. Stankus pabrėžė: palyginti su rajono vidurkiu, Lapių seniūnijos gatvės atrodo gerai, tačiau visuomet norisi, kad būtų dar geriau ir gražiau. „Prieš 30–40 metų įrengtos komunikacijos nebeatlaiko, įvykus avarijai rausiame gatves, kad galėtume suremontuoti trūkusius vandentiekio ar nuotekų šalinimo vamzdžius. Apmaudu, nes Mokyklos ir Žemdirbių gatvėse – lopas ant lopo: už lėšas, kurias sudėjome į avarijų šalinimą, būtume naujai įrengę ir vandentiekį, ir asfaltą. Išties naudingiau viską atnaujinti vienu ypu, tuo įsitikinome atlikus Barsūniškio gatvės rekonstrukciją“, – pasakojo pašnekovas.

Statistika ir realybė

Registrų centro duomenimis, lapkričio 3 d. Lapių seniūnijoje gyvenamąją vietą buvo deklaravę 4 170 gyventojų. Seniūno nuomone, beveik antra tiek gyvena nedeklaruotų žmonių. „Pamatytumėte, koks srautas būna važiuojančių į darbą ir grįžtančių iš jo, eismas – kaip didmiestyje. Gyvenantys soduose neprivalo juose deklaruoti gyvenamosios vietos, bet mes stengiamės privilioti. Tiesa, dabar stimulu tai daryti tapo šildymo kompensacijos“, – pastebėjo R. Stankus.

Seniūno žodžiais, Lapių seniūnijoje per metus gyventojų padidėjo dviem ar net trimis šimtais. Šiuo metu čia dygsta net trys nauji kvartalai: pačiame Lapių miestelio Stadiono gatvėje, Masteikių kaimo Lapyno gatvėje ir Ginėnų kaimo Panerių gatvėje. Naujuose kvartaluose statoma po 40–50 naujų namų, atsikelia naujakuriai, verslo lėšomis įrengiami šaligatviai ir kuriama kita infrastruktūra. „Tik pagrindinį įvažiavimą į kvartalą, kur statybos jau baigtos, pavasarį asfaltuosime perpus gyventojų ir savivaldybės lėšomis“, – patikslino pašnekovas.

Pasak R. Stankaus, NT plėtotojai įžvelgia Lapių seniūnijos privalumus: čia yra visos dujų, vandentiekio, nuotekų šalinimo komunikacijos, o Kauno senamiestį galima pasiekti per 10 min. Lapių seniūnijoje akivaizdžiai keičiasi ir sodai: žmonės renovuoja ar perstato esamus namus.

Ateina prekybos centrai

Lapes atrado ir perspektyvą įžvelgia ne tik NT plėtotojai. Kitas metais Lapėse, Merkio gatvėje, prasidės prekybos centro IKI statybos, jo užimama teritorija bus didžiausia Lietuvoje. Centro atidarymas numatytas kitais metais prieš Kalėdas. Šalia jo, kitoje gatvės pusėje, jau pateikta kito – „Gulbelės“ – prekybos centro vizualizacija.

„Konkurencija yra sveikintina, tikimės, kad iš tokių prekybininkų užmojų išloš gyventojai. Žinoma, atsiras ir šiokių tokių problemų, reikės numatyti sprendinius dėl padidėjusių eismo srautų, įvažiavimą į pagrindinį kelią ir išvažiavimą iš jo, nes jau dabar rytais vairuotojams tenka pastovėti eilėje“, – sakė R. Stankus.

Itin gražioje vietoje kitais metais vasario 14 d. duris atvers restoranas „Foxy“. Atrodo, pasirinkdama tokį pavadinimą, restorano savininkė Milena Lapajienė atidavė duoklę gyvenamajai vietovei ir įamžino dalį savo pavardės, puikiai derančios su vietovardžiu.

Milena Lapajienė. /Regimanto Zakšensko nuotr. 

Restoranas netrukus pradės veikti, o pastatas, dėl kurio pirkome sklypus, dar nė nepradėtas statyti.

„Viskas prasidėjo prieš 13 metų, kai atvedžiau sūnų į mokyklą ir supratau, kad po pamokų ar būrelių nėra kur užvalgyti. Nors tuo metu vykdėme ir tebevykdome kitas veiklas, pasąmonėje visada glūdėjo mintis: Lapėms reikia normalios maitinimo įstaigos, ne vien kebabų kioskelio. Ieškojome savo įmonei, kurios veikla susijusi su sunkvežimiais ir priekabomis, sklypo. Buvome vieną nusižiūrėję, tačiau jo parduoti savininkas negalėjo, tačiau pasiūlė kitus du. Abu ir įsigijome, o tada supratome, kad turimai įmonei dviejų sklypų nereikia. Taip ir grįžome prie ankstesnės minties – maitinimo įstaigos. Reziumė toks – restoranas netrukus pradės veikti, o pastatas, dėl kurio pirkome sklypus, dar nė nepradėtas statyti“, – šypsojosi verslininkė.

Komplimentai lapiečiams

Belieka tik stebėtis šios, keturis vaikučius auginančios, moters energija. Milena yra ir vienos bendruomenės pirmininkė. Seniūnas negailėjo komplimentų abiem – Lapių ir Lapių miestelio – bendruomenėms. „Jos kartu rengia projektus, organizuoja renginius. Teko girdėti, kad kitose seniūnijose esama priešpriešos tarp bendruomenių, o mūsiškės eina ranka rankon. Viena iš labiausiai pasisekusių veiklų – tvarumo festivalis dalyvaujant „Šiuolaikinių sostinių“ projekte“, – pasakojo R. Stankus.

Seniūno žodžiais, aktyvūs yra ir daugiabučių namų bendrijų pirmininkai: ieško galimybių ir finansų, kaip susitvarkyti savo gyvenamąją teritoriją. Štai daugiabučio Mokyklos gatvėje bendrija parengė projektą ir iš savivaldybės gavo lėšų kiemui sutvarkyti. Tai – stimulas ir pavyzdys kitiems, kad randa tie, kurie ieško.

Atidarymas: itin gražioje vietoje kitais metais vasario 14 d. duris atvers restoranas./ Regimanto Zakšensko nuotr. 

Kad tarp verslo, bendruomenių, gyventojų ir seniūnijos administracijos vyrauja darna, geranoriškumas ir bendradarbiavimas, liudija ir šviežiausias pavyzdys: eglučių šventinei alėjai įrengti seniūnijai padovanojo vietos ūkininkas Jurgis Franckevičius. Jis augino šių medelių plantaciją, bet šiemet nusprendė iškirsti. „Seniūnijai atkrito rūpestis, iš kur gauti žaliaskarių, jos bus išdalytos organizacijoms. Toliau jau fantazijos reikalas – pernai kai kurie eglutės net nepanaudojo, sukonstravo puošmenas iš išrūšiuotų atliekų: kibirėlių, plastikinių butelių ir pan. Nė neabejoju, kad šiemet išvysime dar įdomesnių grožybių“, – šypsojosi seniūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V

V portretas
Ir pirmą vandentiekio vamzdžius nuo ruso laiku sutvarkyt, o ne asfaltą klok

Joris

Joris portretas
Tik gaila,kad mieste teistas mokyklos direktorius rado prieglobstį Lapėse ,matyt,socdemas....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių