Quantcast

Misija neįmanoma: nori nugenėti obelį, bet negali surinkti namo gyventojų parašų

Prie daugiabučių augantys medžiai ir krūmai vienus gyventojus džiugina, kitus – pykdo. Pastariesiems nepatinka, kad medžių šakos užstoja saulę, remiasi į balkonus ar langus.

Portalas kauno.diena.lt jau rašė apie situaciją prie Kauno daugiabučių, kurių langus užstoja per arti augantys medžiai. Po šio rašinio  į redakciją kreipėsi K. Baršausko gatvės 82-ojo namo gyventoja Elvyra. Moteris skundėsi, kad prie daugiabučio augančios obels šakos siekia jos balkoną ir trukdo.

Anot jos,  po langais augančiais medžiais nepatenkinti ir kiti kaimynai, ypač sunkiai sergantys.  Moteris teiravosi, ar galima genėti obelis patiems gyventojams.

Nuvykau prie minėto namo. Elvyra parodė obelis, kurios, pasak jos, sodintos prieš 50 metų ir dabar yra menkavertės.

„Aš gyvenu antrame aukšte, o alyvinė obelis didelė, lygi su keturių aukštų namu. Man trukdo obels šakos, siekiančios balkoną. Neturime namo bendrijos. Kreipiausi į bendrovę „Kauno butų ūkis“. Man paaiškino, kad jei noriu kreiptis į miesto savivaldybę dėl obelų nugenėjimo, reikia surinkti 50 proc. +1 proc. gyventojų, pritariančių tam, parašų. Tačiau to padaryti negaliu, nes name labai daug butų yra išnuomota, jų savininkų neįmanoma rasti. Todėl nėra galimybės surinkti reikiamo kiekio parašų. Nejaugi patiems negalima nugenėti menkaverčių obelų?“ – pasakojo Elvyra.

Surinkti parašų negaliu, nes name labai daug butų yra išnuomota, jų savininkų neįmanoma rasti.

Ji teigė, kad šalia langų auganti obelis nedžiugina ir senyvo amžiaus, ligotų kaimynių. „Vienai jų – 94 metai, jai reikalinga priežiūra. Kita moteris taip pat turi sveikatos problemų“, – sakė kaunietė.

Trečiadienį prie K. Baršausko gatvės 82-ojo namo apsilankėme kartu su „Kauno dienos“ fotografu.

Pamačiusi mus prie namo vaikščiojančius ir fotografuojančius, priėjo pirmame aukšte gyvenanti moteris.  „Aurelija Kairaitienė“, – prisistatė.

Po jos buto langais auga medeliai, krūmai, tačiau moteris tvirtina, kad jie visiškai netrukdo, o suteikia jaukumo, ramybės ir žavesio.  Ji stebėjosi, kad kažkam užkliuvo obelys, kurios nėra labai arti langų.

„Dažnai sėdžiu balkone, geriu kavą, gėriuosi žaluma ir kaifuoju. Aš už žalią aplinką“, – teigė A.Kairaitienė.

Pasak jos, kur kas didesnė blogybė – šalia namo esantis šabakštynas. Moteris jį aprodė: „Pažiūrėkite, nuo vasaros pradžios čia netvarkoma. Ateina jaunuoliai, jie rūko ne tik cigaretes, bet ir žolę. Tą vietą tikrai būtina sutvarkyti“.

Komentaras

Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė: 

„Jeigu būtų suformuotas sklypas, tai galėtų patys gyventojai be leidimo tvarkyti obelis, nes vaismedžiai nesaugotini.

Tačiau jei tai yra valstybinė žemė,visus želdinius kirsti, genėti ar kitaip pertvarkyti turi savivaldybė (paslaugos teikėjas UAB „Kauno gatvių apšvietimas“).

Kadangi tos obelys sodintos seniai, galbūt ir pačių gyventojų, todėl reikalingas 50+1 proc. gyventojų sutikimas, kad namo gyventojai žinotų apie jų gyvenamojoje aplinkoje tvarkomus medžius. Parašus turi rinkti ne pareiškėja, o namo administratorius.“

 


Šiame straipsnyje: skaitytojo naujienaK. Baršausko gatvėmedžiaiRadeta Savickienėmedžių šakosdaugiabučiaiobelys

NAUJAUSI KOMENTARAI

DOVANOKIT PONAI DAUGIABUČIŲ GYVENTOJAI,BET

DOVANOKIT PONAI DAUGIABUČIŲ GYVENTOJAI,BET portretas
Taip nutinka tik todėl , kad ten apsigyvena ar tai tinginiai , ar tai šeip keistuoliai. Pirštą bijo pajudint lyčną kartą , nes bijo , kad kaimynui "nebeliks darbo". Todėl ir sėdi apmaumėję. Todėl ir obels šaka jau į lovą lipa , bet gi nepasiims pjūklo , nenupjaus , nes gi kitiems gyventojams nebebus tokių šakų.........

pirmo auksto gyventojas

pirmo auksto gyventojas portretas
medziai buvo mazi saulute dar patekdavo i buta. o dabar tamsu tamsu. Buvo nuostata,kad 10 metru nuo pamatu namo,dabar jau sakote,kad tik 5m. Vienintele iseitis -chemikalai

Hugsvarna

Hugsvarna portretas
Jeigu medis arčiau kaip 5 metrai nuo pamatų, laikoma, kad jis gadina namo konstrukcijas. Pateikti savivaldybei prašymą pjovimui su situacijos aprašymu ir jokių parašų rinkimo.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių