Quantcast

Naktinė ekskursija po Kauno gatves: žvilgsnis į kelininkų darbą

Ši žiema kelininkams tikrai negaili iššūkių ir verčia sukti šimtus kilometrų Kauno gatvėmis. Todėl nusprendėme pasivažinėti kartu ir pažiūrėti, kaip atrodo miestas pro gatves barstančios technikos langus.

„Kauno dienos“ fotografas pasirinko kartu su kelininkais keliauti naktį, tad eismo miesto gatvėse nedaug, valymo mašinos gali lengviau keliauti ir į šonus stumdyti visai neseniai iškritusį sniegą. Kaip pasakojo ir „Kauno švaros“ vairuotojas, naktinėje pamainoje lengviau dirbti būtent dėl to, jog mažesnis automobilių srautas, galima laisviau manevruoti.

O suvaldyti didelę valymo mašiną iš ties reikia įgūdžių. Vairuotojas pasakojo, kad viena akimi tenka stebėti, kur važiuoji, kita – kaip juda sniegą valantys peiliai. Šį kartą kelionė po miesto gatves pasitaikė su tokia valymo mašina, kuri turi kelis vadinamuosius sniego peilius, kuriais stumdomas sniegas. Vienas jų sniegą stumia į šalikelę, kitas – nuo vidurio. Šie agregatai yra išsikišę į šonus, tad kai būna intensyvus eismas, reikia daugiau stebėti, kad jais neužkliudytum pravažiuojančių automobilių.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Naktinė ekskursija po Kauną prasideda Vilijampolėje, mat čia yra sandėlis, kuriame gatves prižiūrinti bendrovė „Kauno švara“ laiko druską. Barstytuvai čia pasikrauna mišinio. Šią naktį snigo, tačiau nebuvo didelės pūgos, tad ir barstymo priemonių reikėjo mažiau, tačiau intensyviu metu kelininkams į sandėlį tenką sugrįžti tikrai ne vieną kartą ir vėl pradėti iš naujo sukti ratus Kauno gatvėse.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Kauno dienos“ fotografas keliavo su vairuotoju, kuriam priklauso Europos prospektas bei dar kelios vietos Aleksote ir miesto centre. Vairuotojai turi savus maršrutus, kuriuos pradeda nuo pagrindinių gatvių, kuriomis važiuoja viešasis transportas. Prioritetų sąraše taip pat – įkalnės, tiltai bei viadukai, mat jie greičiausiai šąla.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Valytuvų ir barstytuvų vairuotojams kontroliuoti situaciją miesto gatvėse padeda ir kolegos. Yra atsakingų darbuotojų, kurie patys važiuoja Kauno gatvėmis ir stebi, kuriose vietose reikia daugiau pabarstyti ar nuvalyti. Taip pat dispečerinėje gatvės stebimos ir pro miesto kameras, registruojami skundai dėl slidžių vietų, tad iš čia informacija perduodama gatvėse ratus sukantiems kelininkams.

Naktinės ekskursijos metu galime stebėti ramų Kauną, snaigėmis vis užklojamas gatves. Žmonių gatvėse tikrai nedaug, pasitaiko vienas kitas prašalaitis, tad daugiausia veiksmo sukuria patys kelininkai.

„Kauno dienos“ fotografas prasilenkė su keliais „Kauno švaros“ valytuvais, traktoriais, kurie stengėsi išvaduoti tiek gatves, tiek šaligatvius iš sniego tam, kad ryte kauniečiai galėtų saugiai vykti į darbus.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Žinoma, jei labai sninga, kelininkų darbas lieka nepastebėtas, tačiau reikia žinoti, kad naktį buvo dėtos visos pastangos tam, kad keliai būtų pravažiuojami. Naktis baigėsi, pamaina pasikeitė, tačiau darbų maratonas išliko toks pats – vėl sandėlis Vilijampolėje, vėl sniego stumdymas ir dar viena išbarstyta tona smėlio ir druskos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
Straipsnis apie gatves o ne šaligatvius.

nei piktas nei ne piktas

nei piktas nei ne piktas portretas
Prie ko čia politika, niekaip nesuprantu. Pripažinkime visi-valomos tik pagrindinės gatvės, nei šalutinės, nei šaligatviai, nei įvažiavimai į kiemus nevalomi. Žiemai nepasiruošta. Jei tai pilni pajėgumai, tenka apgailestauti, metas daryti išvadas.Ir niekaip nesuprantu,kodėl reikia atskiro prašymo nuvalyti ne pagrindinę gatvę, ar miestui priklauso tik pagrindinės, o visos kitos jau privatizuotos? Žmonės mielai valytu patys,tegul ši bendrovė bent druskos ir smėlio atveža, bet ir čia misija neįmanoma, lėšos nenumatytos. Įdomu, kas bus su sniego kalnais, kai ateis pavasaris.

Piktiems

Piktiems portretas
Gal jau pamiršot kaip atrodė miesto gatvės ir kaip jos buvo valomos prieš šešis metus,kai mieste kupčininkavo andrius?Tyla?Nėra ką pasakyti,ar prisiminti nesinori?Aišku trūkumų yra,bet magistralinės gatvės tikrai gerai tvarkomos,o ypač kai žiema tikrai išskirtinė.O jeigu kam nors kiltų noras pamatyti tikrai žiemiškus vaizdus,nepraeinamus takus,šaligatvius,nei karto nevalytas automobilių stovėjimo aikšteles ir vidinę transporto (ne)judėjimo infrastruktūrą,maloniai kviečiame į mūsų žymiąsias Kauno Klinikas.Neišdildomi įspūdžiai garantuoti.Po to net atokiausios Kauno gatvės atrodys tvarkingos,pravažiuojamos ir pavyzdingai prižiūrimos.Norint pamatyti ir patirti daugiau,atvykstantiems rekomenduojame turėtėti slides,pačiūzas,kąstuvus bei žvyro ir druskos krepšius.Maloniai kviečiame.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių