Quantcast

N. Vilkanauskaitė-Kukulskienė: operetės diva ir pedagogė (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

13. Nomeda VILKANAUSKAITĖ-KUKULSKIENĖ – viena garsiausių ir iškiliausių Kauno valstybinio muzikinio teatro solisčių, sukūrusių daug įsimintinų vaidmenų Lietuvoje ir užsienyje. Ji ir VDU Muzikos akademijos vokalo katedros docentė, Kauno A.Kačanausko muzikos mokyklos ir M.Petrausko scenos menų mokyklos klasikinio dainavimo mokytoja ekspertė.

Solistė ir Metų mokytoja

„Labai malonu būti įvertintai ir pastebėtai. Suprantu, kad tikrai esu savo rogėse. Kartu tai ir įpareigojimas stengtis ir toliau. Paskatinimas motyvuoja toliau veikti, galvoti, ką dar galima padaryti“, – kalbėjo „Metų kaunietės“ rinkimų finalo dalyvė N.Vilkanauskaitė-Kukulskienė ir kukliai pridūrė, kad tiesiog dirba savo mylimą darbą.

Anot jos, savo veiklai yra atsidavusių tūkstančiai moterų, ir kiekviena jų galėtų būti nominuota ir pagerbta. „Mes visos vertos, tad eikime ir darykime su širdies džiaugsmu, neškime šį džiaugsmą kitiems. Ko mums dar reikia? Tik taikos, ramybės ir vienybės“, – kalbėjo solistė.

Ji palaiko visas finalo dalyves. Džiaugiasi kolege G.Bukine, kuri, pašnekovės nuomone, neabejotinai garsins Lietuvą, bet galvą lenkia ir prieš medikes M.Dambrauskienę ir M.Mizgaitienę ir visa širdimi džiaugiasi už jas.

Nomedą daugelis operos gerbėjų pažįsta kaip Madaleną iš Umberto Giordano operos „Andrė Šenjė“, Adiną iš „Meilės eliksyro“. Daugelio nuomone, ji yra operetės diva: nuostabiai įkūnyta Liza („Šypsenų šalis“), Andželė („Grafas Liuksemburgas“), Ana Eliza („Paganinis“), Marica („Grafaitė Marica“), Silva („Silva“), Madam Pompadur („Madam Pompadur“). Iš viso – daugiau nei 30 vaidmenų. Savo gyvenimo neįsivaizduoja ne tik be scenos, bet ir be pedagoginės veiklos.

Už aukštus akademinius rezultatus, ilgametę aktyvią kūrybinę pedagoginę veiklą 2021 m. jai suteiktas Kauno Metų mokytojos vardas. Jos auklėtiniai yra respublikinių, tarptautinių festivalių ir konkursų laureatai.

Apie vertybes

„Kaunas – mano šeima, veikla ir gyvenimas. Didžiausi sentimentai Pažaislio muzikos festivaliui, kuriame dainuoju nuo pat pirmojo koncerto, o viena įsimintiniausių festivalio akimirkų – Dezdemonos ir Otelo duetas kartu su maestro Virgilijumi Noreika”, – kalbėjo solistė. Sopranų trio „Trys panteros“ – dar viena N.Vilkanauskaitės-Kukulskienės koncertinės veiklos krypčių.

Šiuo metu daugiausia vietos jos gyvenime užima pedagoginė veikla, suteikianti didžiulį džiaugsmą: „Studento sėkmė – ir dėstytojo darbo rezultatas. Malonu savo žinias ir gebėjimus matyti kitame žmoguje. Dar geriau, kai tavo studentai tampa kolegomis, ir tokių jau yra ne vienas.“

Savo studentams mokytoja akcentuoja ir gyvenimiškus dalykus, siūlo nepamiršti, kad šeima yra pati didžiausia vertybė ir kylant karjeros aukštumomis tenka spręsti nemažai dilemų. Solistams tai – dienos ir savaitės, praleistos gastrolėse, kelionėse, toli nuo šeimos ir vaikų. Jie neatima iš tėvų profesinių galimybių, tačiau tenka rinktis. Solisto profesija, anot Nomedos, įpareigoja: tu negali atrodyti bet kaip – tiek scenoje, tiek gyvenime turi būti pasitempęs, tvarkingas ir garbingas.

Muzikinis išsilavinimas – svarbus ir bendram asmenybės tobulėjimui. Meilė muzikai padeda atsiskleisti, išreikšti savo emocijas ir jose susigaudyti, juk kai liūdna – dainuojame, kai linksma – irgi dainuojame.

Savikritika ir optimizmas

Mokytojas, anot pašnekovės, yra ne tik profesijos, dalyko, bet ir gyvenimo vedlys, todėl visuomet stengiasi atkreipti dėmesį į tai, kas vyksta jauno žmogaus širdyje. „Taip, reikia ir savikritikos, bet svarbu neperspausti, tuomet judėjimas į priekį yra labai sudėtingas. Optimizmas – privalomas”, – pašnekovė linkėjo mokėti save pagirti ir pasidžiaugti savo pasiekimais.

Ne vienas jos mokinys pripažino, kad laiku gauta pastaba turėjo didelę įtaką jo gyvenimui.

„Dievas žino, ko tau reikia. Neduos tiek, kad negalėtum pakelti. Leis pakilti, bet neleis užsisvajoti ant laurų, kad netaptum pasipūtėliu. Džiaugsmą keis liūdesys, įnešdamas į gyvenimą spalvų. Reikia džiaugtis tuo, kas duota“, – samprotavo solistė ir pridūrė, kad pačios geriausios akimirkos darbe – matyti žibančias mokinių ir studentų akis, matyti jų smalsumą, stebėti ir kartu džiaugtis pažanga, o už gražų balsą, talentą, artistiškumą, kantrybę, sutiktus žmones, sėkmę ir galimybę visu tuo dalytis ne tik su žiūrovais, bet ir su mokiniais, dėkinga Dievui.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

! Jeigu turite galimybę, dienraščio iškarpas į redakciją prašom siųsti paštu.

SMS

trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu „MKN XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale.

SMS kaina – 1 Eur.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portalo rubrikoje „Metų kaunietė“ kauno.diena.lt/mk. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 8 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

 

 

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Kauno tiltai“, „Bosca/be alkoholio“, rėmėjams „Etapas group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „SDG“, partneriams „Clinic DPC“, „East Island SPA“, „Centro kredito unijai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Nominuokit nusipelniusias moteris, o ne susireikšminusias nelabai ką jau ir bepadainuojančias blondines
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių