Quantcast

Muziejininkai ir etninės kultūros puoselėtojai iš Kauno rajono įvertinti premija

Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejaus Vilkijoje muziejininkai ir etninės kultūros puoselėtojai Vida ir Arūnas Sniečkai už etninės kultūros puoselėjimą ir sklaidą šiuolaikinėje visuomenėje neseniai apdovanoti Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos premija.

Gruodžio 17 d. Vilniaus rotušėje Kultūros ministerija įteikė premijas už skirtingas veiklas kultūros srityse. Trys iš jų buvo skirtos tradicinės kultūros puoselėtojams ir skleidėjams. Be V. ir A.Sniečkų, už tokią veiklą įvertintas tautodailininkas, sertifikuotas tautinio paveldo amatininkas, tradicinės liaudies skulptūros ir kryždirbystės tradicijas puoselėjantis medžio drožėjas Rimantas Zinkevičius ir ir etnologė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotoja Gražina Kadžytė.

Metų pabaiga A. ir J.Juškų etninės kultūros muziejaus Vilkijoje muziejininkams ir etninės kultūros puoselėtojams Sniečkams padovanojo dar vieną džiugią akimirką. Vieninteliame anglų kalba leidžiamame "Draugo naujienų" priede – žurnale apie Lietuvos kultūrą "Lithuanian Heritage" ("Lietuvos paveldas" ) 2019 m. gruodžio numeryje išspausdintas straipsnis apie V.Sniečkuvienės kuriamus šiaudinius sodus, jų prasmę ir vietą Lietuvos kultūroje. Priedo skaitytojai yra lietuvių kilmės ir jų nelietuviai draugai JAV, Kanadoje, Australijoje, Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių.

Gyvenimo dovanos ir apdovanojimai

A.Sniečkus, kalbėdamas apie didžiausias gyvenimo dovanas, sakė: "Visų pirma, tai gyvenimas, po to – pažintis su "Atgajos" klubo žmonėmis, Juškų muziejus ir, žinoma, Videlė."

V.Sniečkuvienė "Kauno dienai" prisipažino: "Kultūros ministerijos premija buvo labai netikėta ir maloni. "Juk esame pastebėti ir įvertinti po trisdešimties metų nepertraukiamos veiklos. Įvertinimas labai džiugina, tačiau ne mažiau džiugina ir tai, kad muziejus įdomus tiek mažiausiems lankytojams, tiek garbaus amžiaus žmonėms. Neseniai suaugęs vyras atsivežė savo mamą. Jis muziejuje lankėsi, kai buvo penkeri, ir iki šiol prisimena kardą. Tokį didžiulį įspūdį šis eksponatas paliko, kad po tiek metų vėl norėjo jį pamatyti, o buvimo muziejuje džiaugsmu – pasidalyti su solidaus amžiaus mama", – prisiminė etninės kultūros puoselėtoja.

A.Sniečkus šiame pastate sukūrė savitą ekspoziciją ir kitokią etninės kultūros muziejaus interpretaciją.

300 metų pastate – etninės kultūros sklaidos židinys

Kauno rajono muziejaus A. ir J.Juškų etninės kultūros muziejus –  Kauno rajono savivaldybės 1990 m. buvusioje senosios Vilkijos bažnyčios klebonijoje įkurtas etninės kultūros sklaidos židinys. Kai kurie šaltiniai teigia, kad tai seniausias iki mūsų dienų išlikęs pastatas Vilkijoje. Manoma, kad šiam kultūros paveldo statiniui gali būti daugiau nei 300 metų. Jo sienos regėjo daug žinomų lietuvių kūrėjų, tačiau ryškiausią pėdsaką čia paliko tautosakininkas, leksikografas ir etnografas kunigas Antanas Juška.

Jo sukaupti lietuvių liaudies dvasiniai turtai ir šiandien stebina savo gausa: daugiau nei 70 tūkst. senųjų lietuviškų žodžių žodyną, 7 tūkst. dainų dainyną, apie 2 tūkst. melodijų rinkinį. Muziejus savo fonduose saugo Vydūno ranka rašytus laiškus, Balio Buračo autografais paženklintas knygas, dešimtis raštais mirgančių audinių, skrynių, šimtus senosios buities rakandų, atspindinčių panemunių ir Vilkijos gyventojų gyvenseną ir buitį. Broliai Juškos įnešė svarų indėlį į lietuvybės gaivinimą carinės okupacijos metais, surinko ir išsaugojo ateities kartoms dainuojamosios tautosakos lobyną.

Ypatingas muziejaus simbolis ir kartu pirmasis muziejaus įsigytas eksponatas – J.Tumo-Vaižganto knygelė "Lietuvių literatūra rusų raidėmis ir Broliai Juškos-Juškevičiai", išspausdinta 1924 m. Kaune.

Muziejus – unikalus

"A.Sniečkus šiame pastate sukūrė savitą ekspoziciją ir kitokią etninės kultūros muziejaus interpretaciją. Tai muziejus, kuriame lankytojas suranda sau priimtiną erdvę, pajunta senojo žemaitiško namo (numo) aurą, autentiškoje kamino erdvėje – senosios trobos prieblandą ir kvapus, nugramzdinančius į apmąstymus, dvejones ir meditacijas. V.Sniečkuvienė savo kuriamais sodais ir liaudies žaidimų, dainų, šiaudinių dirbinių edukacijomis traukia į Vilkiją lankytojus iš visos Lietuvos", – teigė Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.

Kasmet Antano ir Jono Juškų etninės kultūros muziejuje Vilkijoje vyksta tradicinės brolių Juškų dainų šventės, o kas antrus metus – tarptautiniai dūdmaišininkų festivaliai "Dūdmaišininkų susipūtimai", rengiamos parodos, susitikimai su įdomiais žmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ona

Ona portretas
Tikrai verta aplankyti šitą muziejų. Rekomenduoju

Asta

Asta portretas
Sveikinimai Sniečkams

Leva

Leva portretas
Vidute,Arunai,ir toliau taip puoselekite savaji kurini.Dekojame uz kilnu ir prasminga darba,sveikatos ir istvermes judviems.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių