Quantcast

Pirmoko mamai – akibrokštas: žadėjo, kad vaikas į klasę pateks, bet dėl vietos teko pakovoti

Prašymą priimti sūnų į pirmąją klasę Suzukio progimnazijai pateikusi Simona sulaukė akibrokšto: iš pradžių vieta buvo, bet vėliau ji pradingo. Viskas pasikeitė, įsikišus „Kauno dienai“.

Po laukimo – netikėtumas

„Apie mokyklą sužinojome tik gegužės mėnesį, nes nelabai skelbiama, kad ji atidaroma. Mes iš pradžių galvojome leisti į Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklą – nuo namų apie du kilometrai. Kai atsidarė Kauno Suzukio progimnazijos padalinys A. Stulginskio g., pagalvojau, kad būtų labai gerai – apie 500 metrų nuo namų. Reikėjo siųsti prašymus, dokumentus. Klausiau, kokie kriterijai norint patekti, kad maždaug orientuotumėmės, ar mums yra tikimybė, ar ne. Sakė: „Viską sužinosite“. Reikėjo klausyti nuotolinių susirinkimų po dvi valandas, kur „apie orą“ šnekėdavo – nieko konkretaus. Sakiau: „Mums vis tiek reikia žinoti, kokios tikimybės patekti, pagal ką žiūrite, nes paskui ir kitur negausime vietos“. Atsakė: „Viskas čia gerai“. Paskui pakvietė į susitikimą – buvo direktorė, keli darbuotojai. Reikėjo palikti dokumentus ir už kelių dienų turėjo duoti žinią, – čia buvo birželio pradžioje. Klausiau, gal mums nepalikti dokumentų, nes mums į kitą mokyklą jų reikės, jeigu čia nepateksime. Atsakė: „Viskas čia gerai, 90 proc., kad pateksite“. Kelis kartus klausiau, kokie kriterijai norint patekti, pagal ką žiūrima, ar reikia turėti gabumų. O man sakė: „Nieko nereikia“, – pokalbį su ugdymo įstaigos administracija prisiminė kaunietė.

Tačiau vėliau Simona pateko į akligatvį – kol Kauno Suzukio progimnazijos atstovai tikino dar nenusprendę, ar jos sūnus pateks į šią ugdymo įstaigą, kita mokykla jau teiravosi, ar vaikas planuoja mokytis jų formuojamoje pirmojoje klasėje.

„Maždaug birželio 10 dieną man paskambino iš J. ir P. Vileišių mokyklos – mes ten nesikreipėme, bet priklausome pagal teritoriją. Paklausė, ar mano vaikas lankys jų mokyklą. Pasakiau, kad mes laukiame atsakymo iš kitos mokyklos. Tada aš parašiau į Kauno Suzukio progimnaziją, kad sužinočiau, ar jie mano sūnų priėmė, ar ne. Jie tempė laiką sakydami, kad dar svarsto, ir taip toliau. Paskui (žinute į telefoną – aut. past.) mane informavo, kad sudaroma tik viena pirma klasė: „Jūsų vaikui nebėra vietos“. Klausiau: „Pagal ką jūs atrinkote, kad kitiems vaikams yra vietos?“. Atsakė: „Jūs nepriklausote pagal teritoriją“. Mes gyvename Panerių gatvėje, čia iki mokyklos būtų apie 500 metrų. Tai kokia ta teritorija?“ – svarstė Simona.

Neaiškūs kriterijai

Labiausiai moterį papiktino faktas, kad į pirmąją klasę, esą, pateko vaikai, kurie gyvena gerokai tolėliau – beveik kitame Kauno gale, o jos sūnus, gyvenantis netoli minėtos ugdymo įstaigos, priimtas nebuvo.

Freepik.com nuotr.

„Jie gal kelis vaikus ir priėmė pagal teritoriją, bet visi kiti – iš viso Kauno. Įdomu, kodėl jie priėmė vaikus iš viso Kauno, kurie irgi ne pagal teritoriją, o mano vaikas, gyvenantis 500 metrų nuo mokyklos, liko nepriimtas. Jis tariamai nepriklauso pagal teritoriją ir nepatenka, o iš kito Kauno galo jau patenka?“ – stebėjosi moteris.

„Paklausus, ar visi kiti vaikai priklauso mokyklos teritorijai, į šį klausimą atsakyti nenorėjo. Jei nėra ko slėpti, tai kodėl buvo neatsakyta? Pavyzdžiui, jei būtų kokie kriterijai, kad, tarkime, vaikas turi turėti tam tikrų gabumų, o jis jų neturėtų, tai būtų suprantama. Bet iki nepatekimo sakė, kad jokių kriterijų nėra, paskui netikėtai atsirado, pasirodo, nepriklausome pagal gyvenamąją teritoriją“, – prisiminė Simona.

Po pastarojo akibrokšto moters sūnus pateko į formuojamą pirmąją klasę kitoje mokykloje. Tiesa, ji – gerokai toliau nei Kauno Suzukio progimnazijos padalinys A.Stulginskio gatvėje. „Yra skirtumas, kur du kilometrai, o kur prie pat namų“, – pridūrė pašnekovė.

Rankų nenuleido

Simona atvira – net ir tada sudėjusi rankų nesėdėjo ir nusprendė apie nemalonią situaciją maždaug prieš dvi savaites telefonu pranešti Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus atstovams, elektroniniais laiškais informavo ir Švietimo, mokslo ir sporto (ŠMSM) ministeriją.

Pasak Simonos, su ja bendravusi moteris iš Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus perskambino jai tą pačią dieną, tačiau nurodyta priežastis, kodėl jos sūnus nepateko į Kauno Suzukio progimnazijoje formuojamą pirmąją klasę, išliko nepakitusi – kalta gyvenamosios vietos deklaracija.

Bet iki nepatekimo sakė, kad jokių kriterijų nėra, paskui atsirado, pasirodo, nepriklausome pagal gyvenamąją teritoriją.

ŠMSM atstovų atsakymas į išsiųstą laišką taip pat nepaguodė – pasiūlyta kreiptis į Seimo kontrolierių tarnybą.

Visgi Simona nesustojo ir tada – praėjusią savaitę susisiekė su „Kauno diena“ ir papasakojo esamą situaciją. Tiesa, apie tai, kad ketina kreiptis į žurnalistus, moteris buvo užsiminusi ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriui.

Atsitiktinumas tai ar ne, bet netrukus kaunietė iš minėto skyriaus sulaukė dar vieno skambučio, kuriuo pranešta apie kardinalius pokyčius.

„Po dienos, kai pasikalbėjau su jūsų žurnalistais, sulaukiau skambučio iš Švietimo skyriaus, klausė, ar man neskambino iš Kauno Suzukio progimnazijos, nes turėjo pranešti, kad mano sūnui atsirado vieta. Pasakiau, kad skambučio nesulaukiau, tai davė telefono numerį, tada paskambinau pati. Nežinau, gal čia sutapimas, o gal suprato, kad jei pasirodys straipsnis, reikia pasijudinti“, – svarstė moteris, pridurdama, kad susisiekusi su minėtos ugdymo įstaigos atstovais išgirdo, kad jos vaikas vis dėlto bus priimtas į pirmąją klasę, taip pat paprašyta atvykti pasirašyti dokumentus.

Progimnazijos atstovai, Simonos teigimu, tikino, kad vietų tikrai nebuvo, tačiau atsirado, bet jau telefonu, esą, bendravo ne visai geranoriškai. Paklausus, kokia atmosfera tvyrojo nuvykus pasirašyti priėmimo į ugdymo įstaigą dokumentų, moteris pasakojo išgirdusi: „Ar sugebėsite? Čia neeilinė mokykla. Ar domėjotės mūsų metodais? Reikės prie daug ko prisidėti mokykloje“.

„Nuteikė taip, kad aš bet kurią minutę atsisakyčiau. Mačiau, kokia taktika taikyta. Mano vaikas – pirmokas, dabar baisu, kad ant jo kas nors „neužsisėstų“, – nuogąstavo Simona, tačiau vis dėlto nusprendė leisti sūnų į pirmąją klasę Kauno Suzukio progimnazijos padalinyje, A.Stulginskio gatvėje.

Prašė Švietimo skyrius?

„Kauno dienai“ susisiekus su Kauno Suzukio progimnazijos direktore Dėja Aukštkalnyte ir pasiteiravus, kodėl iš pradžių teigta, kad pirmoji klasė jau suformuota ir joje kaunietės Simonos sūnui nėra vietos, o vėliau vis dėlto nuspręsta jį priimti, žurnalistams pateiktas kiek netikėtas atsakymas.

„Todėl, kad labai prašė Švietimo skyrius. Mama kreipėsi į Švietimo skyrių, Švietimo skyrius kreipėsi į mus ir tada priėmimo komisija turėjo tiesiog dar kartą padirbėti šiuo klausimu“, – pareiškė ugdymo įstaigos vadovė pridurdama, kad vaikas buvo priimtas kaip papildomas mokinys jau suformuotoje klasėje.

Paklausta, ar tokie atvejai kaip šis – dažnai pasitaikantys, D.Aukštkalnytė teigė, kad kiekvienais metais priėmimo į ugdymo įstaigas tvarka keičiasi, todėl, esą, gali nutikti visokių dalykų. „Negaliu nieko pasakyti, – galbūt šiemet yra taip, o kitais metais vėl bus kitaip. Kadangi kiekvienais metais priėmimo tvarka yra tobulinama, kiekvieną kartą turime labai į ją įsiskaityti, kiekvieną kartą būna vis kažkokių naujienų“, – detalizavo pašnekovė.

Pasak Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Onos Gucevičienės, sprendžiant kurią mokyklą, gimnaziją ar progimnaziją, lankys vaikas, tėveliai gali teikti prašymus iš karto į dvi ugdymo įstaigas.

„Šiuo atveju tėveliams buvo pasiūlyta laukti žinių iš Kauno Suzukio progimnazijos, nes tuo metu laisvų vietų šioje įstaigoje nebuvo. Jie taip pat galėjo savo mažametį įregistruoti į J. ir P. Vileišių mokyklą, kuri jiems priklauso pagal teritoriją. Mažamečio mama buvo informuota, kad esama situacija iki rugsėjo 1 d. dar gali pakisti, nes būna atvejų, kad tėveliai persigalvoja – pateikia prašymus ir patenka į kitas įstaigas, pasirenka tas mokyklas, kurios yra pakeliui į darbovietę. Kauno Suzukio progimnazijoje atsilaisvinus vietai buvo nedelsiant paskambinta mažamečio tėveliams ir jiems pasiūlyta susisiekti su įstaigos pavaduotoja“, – teigė Kauno miesto savivaldybės atstovė.

Kam pirmenybė?

O.Gucevičienės pateiktais duomenimis, priėmimas į Kauno Suzukio progimnaziją vykdomas tokiu pat principu kaip ir į kitas mokyklas, kurios turi joms priskirtą teritoriją. Pirmumas teikiamas atsižvelgiant į deklaruotą gyvenamąją vietą ir priskirtą seniūniją. Taip pat į tokius prioritetus kaip: ar vaikai turi specialiųjų poreikių, ar toje pačioje mokykloje mokosi broliai ar sesės ir deklaracijos datą. Jeigu įstaigoje yra laisvų vietų, vaikai priimami iš šalia esančios teritorijos.

„Jei tai yra broliai, sesės, žinokite, jie turi pirmenybę. Arba, jei broliai, sesės mokosi mūsų mokykloje, tai yra irgi atskiros eilutės pagal priėmimo tvarką. Turbūt žinote, kad mūsų mokykla kaip tik šiemet yra skirtinguose miesto mikrorajonuose – Šiaurės pr. ir Vilijampolėje. Tuose mikrorajonuose turime skirtingas teritorijas. Pavyzdžiui, jei vienas vaikas yra penktokas, kitas – antrokas arba trečiokas, jie mokosi skirtingose vietose, bet vis tiek teikiama pirmenybė“, – antrino Kauno Suzukio progimnazijos direktorė.

Pirmokas į klasę pateko tik įsikišus institucijoms ir žiniasklaidai. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

Skelbiama viešai

Reaguodami į kaunietei Simonai nutikusį atvejį, ŠMSM atstovai pabrėžė, kad Kauno Suzukio progimnazijos steigėja yra Kauno miesto savivaldybė. Kaip teigta, kiekviena savivaldybė nusistato priėmimo tvarką į savo mokyklas, remdamasi bendrais ministerijos patvirtintais priėmimo į mokyklas kriterijais. Pasikartota, kad vienas iš svarbiausių momentų – pirmenybė turi būti teikiama gyvenantiems tos mokyklos aptarnaujamoje teritorijoje.

„Priėmimo tvarka turi būti skelbiama viešai mokyklos ar savivaldybės interneto puslapyje. Viešai savivaldybė turi skelbti ir mokyklų aptarnaujamųjų teritorijų sąrašą, kad tėvams būtų aišku, kur kreiptis su prašymu. Nors pagrindinis priėmimas į mokyklas įvyksta birželio mėnesį, neretai nutinka, kad mokinių sąrašai dar keičiasi, atsiranda laisvų vietų, nes tėvai paduoda prašymus ne į vieną mokyklą ir neretai juos atsiima“, – aiškino ŠMSM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sonata

Sonata portretas
Panasiai ir pas mus yra. Tik mus priieme. Buvom deklaruoti Jeruzaleje. Realiai gyvenam centre. Mokykla uz poros stoteliu. Vaikui butu ziauriai patogu. Na ir uzrasem i artimesne ir pagal deklaracija prie Ozo. Zinoma iskart pakeitem deklaracija kur realiai gyvenom. Ir ka? Vieta gavom pagal sena deklaracija,nes pagal nauja nepragyvenom vieneriu metu. Dabar teks is centro vazineti iki Ozo. Registracijos sistema netobula. Ir visai nenuostabu,kad moksleiviai migruoja po miesta i mokyklas. Pvz is Rieses varo i Jeruzale,o is Jeruzales varo i Rieses mokykla.

Anonimas

Anonimas portretas
Tu tai nesiundytum žiniasklaidos, pasisleptum po lapais ir tiek

:]

:] portretas
Šiuolaikinės super-mamytės, facebook'o ordino riterės. Siundo žiniasklaidą, o paskui tikisi pagarbos ir normalaus elgesio . Dar savo pirmoką pamokykit rūkyti klasėje - kaip parodė Burgio pavyzdys - mokyklai nė cyptelt nebus galima
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių