Quantcast

Mokslo metų pradžia Kauno rajone: svarbiausia – saugus ugdymo procesas

Kauno rajono savivaldybėje trečiadienį vykusiame rajono ugdymo įstaigų vadovų tarybos bei Savivaldybės vadovų susitikime aptarta, kaip mokyklos užtikrins saugų ugdymo procesą visiems mokiniams.

Atsižvelgiant į esamą epidemiologinę situaciją, planuojama, kad nuo rugsėjo 1 dienos ugdymas vyks įprastu būdu – mokyklų patalpose, tačiau laikantis didesnių saugumo sąlygų. Pagrindinis principas organizuojant ugdymą – valdyti mokinių srautus, kad būtų mažinamas skirtingose klasėse besimokančių mokinių kontaktas.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas priminė, kad šis rugsėjis mokykloms bus kitoks, kupinas naujų iššūkių.

„Jau ne pirmą savaitę pakaunės kraštas išlieka didelės rizikos savivaldybe, kur sergamumo rodikliai yra gana aukšti. Nuo kiekvieno iš mūsų priklauso, ar būsime saugūs ir sveiki, tad labai svarbu naudoti apsaugos priemones, laikytis higienos reikalavimų, atstumų, vengti susibūrimų“, – teigė meras. Jis neabejoja, kad ugdymo įstaigų vadovai padarys viską, kad užtikrintų tiek mokinių, tiek mokytojų saugumą. „Netaupysime žmonių sveikatos sąskaita. Kiek reikės, tiek ir skirsime lėšų, tik svarbu, kad ugdymo įstaigos jas naudotų efektyviai“, – pabrėžė meras.

Kauno rajono savivaldybės vadovas įsitikinęs, kad kiekviena švietimo įstaiga susidurs su skirtingais iššūkiais ir problemomis, tačiau į visą situaciją reikia žiūrėti kūrybiškai ir lanksčiai. „Jeigu iškils problemų, operatyviai jas spręskite vietoje. Ieškokite naujų galimybių, mokykitės. O jeigu jau reikės mūsų pagalbos, mes visada padėsime“, – pažadėjo V. Makūnas.

Kauno rajono ugdymo įstaigos jau yra apsirūpinusios reikiamomis apsaugos priemonėmis: dezinfekavimo skysčiais, vienkartinėmis pirštinėmis, kaukėmis, apsauginiais skydeliais.

„Pasitarę su mokytojais, nusprendėme, kad pamokų metu jie dėvės ne kaukes, o apsauginius skydelius. Užsiėmimai vyksta beveik visą dieną, todėl pedagogams dirbti bus patogiau nei su kaukėmis“, – aiškino Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Anot jo, jeigu ugdymo įstaigos negalės užtikrinti visų reikalavimų, jos gali kreiptis į savivaldybę ir prašyti, kad konkrečioje mokykloje mokymas vyktų nuotoliniu būdu, arba būtų taikomas mišrus mokymo būdas (ir kontaktinis, ir nuotolinis). „Mokyklos turės atitikti ne vieną kriterijų, jeigu norės vaikus mokyti per nuotolį. Pavyzdžiui, pedagogai turės būti išklausę nuotolinio mokymo kursus, ugdymo įstaigoje turi veikti viena nuotolinio mokymo platforma“, – vardijo J. Petkevičius.

Mokykloje bus būtina reguliuoti mokinių srautus, kad kuo mažiau susidurtų skirtingo amžiaus mokiniai. Netgi rekomenduojama grąžinti mokymąsi pamainomis, arba keisti pamokų pradžios laiką. Anot kai kurių šio rajono ugdymo įstaigų vadovų, planuojama gerokai pailginti pertraukas tarp pamokų, ilginti pietų pertrauką. Šiais mokslo metais kiekviena mokinių klasė privalės turėti savo atskirą klasę, kurioje vyks visos pamokos, išskyrus technologijų, gamtos mokslų dalykus. Jei ugdymui naudojamos bendros patalpos, po kiekvienos pamokos jos turės būti išvėdinamos ir išvalomos. Mokiniams koridoriuose rekomenduojama dėvėti kaukes. Mokymui naudojamas inventorius turės būti dezinfekuojamas po kiekvieno panaudojimo.

Susitikime mokyklų direktoriams pasidomėjus, ar mokiniai per pertraukas galės išeiti iš mokyklos iki parduotuvės ar kur kitur, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistų atsakymas buvo konkretus ir aiškus – „NE“. Tad ugdymo įstaigos turės užtikrinti, kad mokiniai niekur nevaikščiotų, nes susirgimo atveju bus neįmanoma atsekti, kur vaikas užsikrėtė.

Kauno rajono savivaldybėje svarstyta, kaip užtikrinti saugų maitinimą mokiniams ir kurį metodą pasirinkti: maitinimą organizuoti valgyklose ar klasėse, maistą patiekiant vienkartiniuose induose.

„Įvertinome visas aplinkybes ir nusprendėme, kad saugiau bei patogiau mokinius maitinti valgyklose, reguliuojant jose vaikų srautus. Prisiminsime seną metodą – išankstinį stalų padengimą. Pietauti atėję vaikai iškart sės prie stalo, kur jiems bus viskas paruošta“, – aiškino Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Žydra Narbutienė, atsakinga už maitinimo organizavimą švietimo įstaigose.

Valgykloje kartu pietauti galės tik tos pačios klasės ir šalia esančių klasių mokiniai, kurie naudojasi bendra koridoriaus erdve. Mokyklos valgykloje reikės užtikrinti tinkamas sąlygas darbuotojų ir mokinių rankų higienai: praustuvėse turi būti tiekiamas šiltas ir šaltas vanduo, prie praustuvų parūpinta skysto muilo, vienkartinių priemonių rankoms nusišluostyti.

Mokiniai, kurie į mokyklas atvažiuos ir grįš mokykliniais autobusais, privalės dėvėti apsaugines kaukes. Taip pat reikės tarp važiuojančiųjų išlaikyti saugų atstumą (vienas nuo kito ir vairuotojo). Autobuso rankenos, kėdžių atlošai ir kiti dažniausiai liečiami paviršiai turi būti dezinfekuojami kas kartą prieš įlaipinant kitą vežamų mokinių grupę, - akcentuojama Kauno rajono savivaldybės pranešime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ang

Ang portretas
Ką reiškia saugus? Juk vaikai,ar įmanoma išlaikyti sauguma dideliame būryje vaikų? Vyresni tikrai galėtų mokintis nuotoliniu būdu. Tada sumažėtų mokyklų perkrova.

Raimondas B

Raimondas B portretas
Mes už aktyvią ir sveiką bendruomenę

Anonimas

Anonimas portretas
12-0s vietų geltonas autobusiukas tokiu atveju vežios tik po 4-5 mokinius
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių