Quantcast

Mirė vienas garsiausių Lietuvos kardiochirurgų J. Brėdikis

  • Teksto dydis:

Sekmadienį mirė vienas garsiausių Lietuvos kardiochirurgų profesorius Jurgis Brėdikis. Jam buvo 92 metai.

Tai patvirtino žurnalistas Vidas Mačiulis, savo „Facebook“ paskyroje rašydamas:

„Rugpjūčio 15-tosios rytą LSMU Kauno klinikinėje ligoninėje po sunkios ligos mirė Kauno garbės pilietis, habilituotas biomedicinos mokslų daktaras, kardiochirurgas, diplomatas, knygų autorius Jurgis Brėdikis“.

2015 metais J. Brėdikis buvo paskelbtas 26-uoju Kauno miesto garbės piliečiu.

Pasaulyje žinomas kardiochirurgas buvo širdies elektrostimuliacijos ir tachikardijos chirurginio gydymo pradininkas Lietuvoje ir Širdies chirurgijos centro Kaune įkūrėjas.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Habilituotas biomedicinos mokslų daktaras parengė ne vieną savo pasekėją. Jis pagarsėjo ir kaip mokslininkas, tyręs ir taikęs kardiochirurgijoje elektronikos metodus, lazerį, suradęs, kaip tobuliau gydyti širdį nuo ląstelės tyrimų ir eksperimentų iki operacinės ir ligonio.

Dar 1964 m. lapkričio 28 d. pirmą kartą Kaune akademikas J.Brėdikis, padedant kardiochirurgams iš Maskvos, atliko širdies pertvaros įgimtų defektų korekciją, naudodamas dirbtinės kraujo apytakos aparatą. Tai ypatingas pasiekimas kardiochirurgijoje.

1994 m. J.Brėdikis tapo Lietuvos mokslų akademijos tikruoju nariu, Lietuvos mokslų akademijos labdaros ir paramos fondo „Mokslas ir visuomenė“ valdybos pirmininku.

Europos kardiotorakalinės chirurgijos, Tarptautinės širdies elektrostimuliavimo ir elektrofiziologijos bei Tarptautinės chirurgijos draugijų narys, VDU Atkuriamojo Senato narys, asociacijos „Šviesuva“ įkūrimo 2009 m. vienas iniciatorių ir valdybos pirmininkas – tai visuomeninės akademiko J.Brėdikio pareigos.

J. Brėdikis dirbo ambasadoriumi Čekijoje, Vengrijoje, Turkijoje, buvo Lietuvos sveikatos apsaugos ministru.

2014-uosius vainikavo jau šeštoji jo grožinės literatūros knyga. Be jų, per gyvenimą parašyta daugybė mokslinių straipsnių, išspausdintų solidžiausiuose pasaulio medicinos žurnaluose, o tai taip pat aukščiausias medikų veiklos pripažinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VIlius

VIlius portretas
Linkiu kritikams pasiekti bent dali to ką pasieke velionis,bet nepasieks tie pykčio pritvinke žmogystos

Monika

Monika  portretas
Iškeliavo dvasios milžinas, profesijos virtuozas. Buvo pirmeivis, žengė priekyje, įtvirtino naujoves, mokė visą gydytojų kartą. Ar tarp jo mokinių yra tokių? Garsiai reklamuotis dar ne viskas...) Tebūna lengva žemelė... O Mačiulis irgi nori pasišildyti svetimos šlovės spinduliuose.

tadas

tadas portretas
beje, velionis buvo ir puikus medziotojas - kiek zvereliu patiese, kad tik seima soti butu.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių