Quantcast

Kauno rajono miesteliuose ir gyvenvietėse bus saugiau, šviesiau ir jaukiau

Kauno rajone šiemet startuos viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės projektas, leisiantis visoms Kauno rajono gyvenvietėms ir miesteliams gerinti apšvietimo ir jo valdymo paslaugą.

Nauda – keleriopa

"Gatvių apšvietimas yra viena pagrindinių savivaldybių teikiamų viešųjų paslaugų. Efektyvaus gatvių apšvietimo ekonominė nauda – tai ne vien tik taupus energijos išteklių naudojimas ir savivaldybės lėšų taupymas. Tinkamas gatvių apšvietimas yra vienas iš esminių veiksnių saugumui gatvėse užtikrinti. Jis leidžia sumažinti nelaimingų atsitikimų, sužeidimų ir mirčių autoavarijose skaičių, prisideda prie nusikaltimų prevencijos ir bendro savivaldybės jaukumo palaikymo tamsiuoju paros metu", – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris.

M. Rikteris / Asmeninio archyvo nuotr.

Kauno rajono savivaldybės taryba 2019 m. gruodžio mėnesį pritarė gatvių apšvietimo infrastruktūros modernizavimo Kauno rajono savivaldybėje projekto įgyvendinimui viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdu.

"Įgyvendinant projektą rajone bus įdiegtos elektros energiją taupančios priemonės. "Elektros energijos suvartojimas sumažės daugiau nei 50 proc., sumažės eismo įvykių tamsiuoju paros metu ir į aplinką išmetamų CO2 ir kitų dujų kiekis. Be to, bus pagerinta Kauno rajono gyventojų gyvenimo kokybė", – vardijo Administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Infrastruktūra bus atnaujinta

Šiuo metu gatvių apšvietimo infrastruktūra yra įrengta ir eksploatuojama 109 Kauno rajono gyvenvietėse. Dabar naudojami skirtingų rūšių ir gana didelio galingumo šviestuvai, daugiausia (per 87 proc.) – su natrio lempomis. Jie valdomi priemonėmis, neleidžiančiomis reguliuoti apšvietimo lygio ir taupyti elektros energijos. Nustatyta, kad dalis šviestuvų yra per daug nutolę nuo gatvės, kai kuriais atvejais įrengti privačiose valdose ar netinkamai parinktas jų montavimo kampas. Dalies šviestuvų skleidžiamą šviesą blokuoja medžiai, todėl, siekiant užtikrinti reikiamą gatvės apšvietimą, suvartojama daugiau elektros energijos.

Efektyvaus gatvių apšvietimo ekonominė nauda – tai ne vien tik taupus energijos išteklių naudojimas ir savivaldybės lėšų taupymas.

Pakeistas: naujas apšvietimas įrengtas ir pagrindinėje Karmėlavos gatvėje.

"Su gatvių apšvietimu susijusiomis paslaugomis ir darbais dabar užsiima individualiai kiekviena seniūnija. Jos turi užtikrinti savalaikį sistemos remontą ir priežiūrą, elektros energijos pirkimą iš nepriklausomų elektros tiekėjų, pačios sprendžia dėl apšvietimo trukmės. Įgyvendinus projektą, visa tai bus daroma centralizuotai visame rajone", – sakė M.Rikteris.

Kauno rajono gatvių apšvietimo sistemoje yra per 304 km elektros kabelių ir oro linijų, kai kurios jų įrengtos daugiau nei prieš 30 metų. Apšvietimo tinklų nusidėvėjimas pagal turimus duomenis yra daugiau nei 50 proc., apie 60 proc. šviestuvų senesni nei dešimt metų.

Didžiausia nauda su mažiausia investicija

"Vertiname kelias alternatyvas, tikimės, kad pasirinkome optimalų variantą. Tiek finansiniu, tiek socialiniu-ekonominiu požiūriu patraukliausia yra projektas "Esamų natrio ir gyvsidabrio šviestuvų keitimas į šviestuvus su LED lempomis ir savaiminio temdymo moduliais". Jis lemia mažiausias išlaidas ir sukuria didžiausią socialinę-ekonominę naudą", – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Šviesiau: gyventojai džiaugiasi įrengtais šviestuvais Tako gatvėje.

Modernizuojant Kauno rajono apšvietimo infrastruktūrą, numatyta įrengti beveik 9 tūkst. LED šviestuvų; 49 perėjų šviestuvus, naujas valdymo spintas, įsigyti kompiuterizuotos apšvietimo valdymo ir monitoringo įrangos.

Numatomos savivaldybės investicijos į gatvių apšvietimo sistemos modernizavimą – per 5 mln. eurų. Prie šios sumos dar prisidės trylikos metų sistemos eksploatavimo ir priežiūros išlaidos, bet bendra suma, jau naudojantis moderniosios sistemos pranašumais, neviršys išlaidų, kurios būtų naudojant senąją sistemą.

"Artimiausiu metu bus pradėtos viešojo pirkimo procedūros privačiam investuotojui parinkti. Po to darbai vyks visose 25 seniūnijoje, o po dvejų metų saugiau, šviesiau ir jaukiau bus visuose pakaunės miesteliuose ir gyvenvietėse", – patikino M.Rikteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ponas

Ponas portretas
ČEKIŠKĖS miestelyje nėra nė vienos perėjos, bent tiek padarykite. Dėl saugumo.

Kau ietis

Kau ietis portretas
Nepamirškit Vainatrakio gyvenvietės. Rokų seniūnija nieko nežada

Narepų gatve, Narepai

Narepų gatve, Narepai portretas
Нет ни одного светильника, вы поставите новые светильники или будете "модернизировать" отсутствующие?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių