Quantcast

Metų renovacijos projekto rinkimuose – Kauno daugiabutis

  • Teksto dydis:

Renovavus Kaune, P. Lukšio g. 45 esantį 1982 m. statybos namą, gyventojai džiaugiasi penkis kartus mažesnėmis sąskaitomis už šildymą ir pakilusia būsto verte. Atlikus projekte numatytus darbus, buvo pasiekta B energinio naudingumo klasė, pastebimai sumažėjo šildymo sąskaitos, liftų sunaudojamos elektros kiekis. Šalia Kalniečių parko esančio daugiabučio atstovai tikisi, kad jų pavyzdys įkvėps ir kitus namus, o gyvenamoji aplinka dar labiau pagražės.

Modernizuoti dvylikos aukštų daugiabutį namo gyventojus labiausiai skatino sparčiai prastėjanti pastato būklė: plytinio namo viršutinių aukštų plytos buvo pradėjusios pavojingai skilinėti, kristi. Gyventojų netenkino ir prasta stogo būklė, apatinių aukštų butuose tvyrojęs šaltis. Buvo aišku, kad namas reikalaus vis daugiau ir daugiau lėšų įvairiems remontams.

„Renovacijos pradžią inicijavo patys gyventojai, vėliau darbo ėmėsi bendrijos pirmininkas, sureagavęs į gyventojų skundus dėl didelių mokesčių, netolygiai veikiančios šildymo sistemos ir gendančių liftų. Vėliau prie proceso prisijungė daugiau aktyvių namo gyventojų – jie suprato būtinybę atnaujinti būstą pasinaudojant valstybės programa“, – pastebi projektą administravusios įmonės direktorė Jolita Maženienė.

48 butų name renovacijos metu buvo atlikti įvairūs darbai: apšiltintos sienos (ventiliuojamas fasadas), stogas, pakeisti langai, durys, įstiklinti balkonai, pakeisti liftai, atnaujinta visa šildymo sistema (įrengta dvivamzdė šildymo sistema, pakeisti magistraliniai vamzdynai, sumontuoti automatiniai balansiniai ventiliai, pakeisti radiatoriai, įrengti termostatiniai ventiliai ir šilumos kiekio dalikliai), atnaujinta vėdinimo sistema (išvalyti ir dezinfekuoti kanalai, įrengti vėjo deflektoriai ir orlaidės).

Po daugiabučio atnaujinimo už šildymą namo gyventojai moka net penkiskart mažiau – pavyzdžiui, 2018 m. gruodžio mėn. 75 kv. m ploto buto savininkai už šildymą mokėjo 103,31 euro, o atnaujinus namą 2021 m. sausį sąskaita už suvartotą šilumą patalpoms šildyti ir bendroms reikmėms siekė tik 19,25 euro.

Stipresnis bendruomenės jausmas

Šiame miesto rajone šis daugiabutis – ne vienintelis renovuotas pastatas. Jau anksčiau P. Lukšio gatvėje buvo galima išvysti atnaujintų namų. Šalia P. Lukšio g. 45 esantis P. Lukšio g. 47 namas, priklausantis tai pačiai bendrijai, yra taip pat modernizuotas.

„Norinčių įsigyti būstus abiejuose namuose žymiai padaugėjo, o būsto vertė išaugo. Žmonės po modernizacijos remontavosi ir savo butus, laiptines, tvarkėsi sandėliukus, jautėsi visų noras atsinaujinti“, – teigiamą renovacijos įtaką pabrėžia pašnekovė.

J. Maženienės teigimu, namo renovacija paskatino gyventojus tvarkytis ir aplinką, atsirado stipresnis bendruomenės jausmas sprendžiant bendras problemas ir interesus. Projektą administravusios įmonės direktorė viliasi, kad šių daugiabučių pavyzdys paskatins gretimų namų gyventojus tvarkyti ir atnaujinti savo gyvenamąją aplinką.

„Labai norisi tikėti, kad aplinkinius daugiabučius paskatins mūsų bendrijos pavyzdys. Juk šalia atsinaujinęs, sutvarkytas Kalniečių parkas, Čečėnijos aikštė, daug erdvės tiek jaunimui, tiek senjorams. Aplinkui yra puikios sąlygos sportuoti ir praleisti laiką gryname ore. Tai turėtų būti puikus pavyzdys aplinkiniams namams tvarkytis, atsinaujinti, gerinti savo gyvenimo sąlygas ir rūpintis savo nekilnojamojo turto verte“, – tikisi J. Maženienė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto 2021 m. rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O KADA VISIEMS GERAI?

O KADA VISIEMS GERAI? portretas
YRA ŽMONIŲ KURIEMS VISKAS BLOGAI.IR JIE GALVOJA,KAD KAŽKAS KITAS UŽ JUOS TURI SUMOKĖTI UŽ JŲ NAMO REMONTĄ IR PRIEŽIŪRĄ.IR RENOVUOTI REIKIA VISUS IŠ EILĖS NKLAUSIANT TŲ VIENETŲ ,KURIE NENORI.PER JUOS KENČIAME

audra

audra portretas
Bet kodel neparasot kokia renovacijos kaina kokia bankui procentu dalis ir ar atnaujintas mazgas ar tiksienos pagrazintos

Gražu net graudu darosi ,o kainos renovacijos ar ne kanda?

Gražu net graudu darosi ,o kainos renovacijos ar ne kanda? portretas
Durnių laivu plaukia laimingi ''Beta,, pasakų klausytojai. ,,Betai'' kuo daugiau tokių plaukiančių jų laivu tuo geriau.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių