Quantcast

Metų kaunietės rinkimai: už auksą vertingesnė reakcija

  • Teksto dydis:

Dvi pretendentės į Metų kaunietės titulą, kurias plačiau pristatysime šiandien, yra labai skirtingos, tačiau jų sugebėjimais ir veiklos prasmingumu niekas net neabejoja.

09 INGA MIKŠTAITĖ – pasaulio čempionė, daugkartinė kiokušin karatė Europos čempionė, pati tebeskinanti laurus tarptautinėse varžybose, taip pat randanti laiko mokytojauti bei treniruoti darželinukus ir moksleivius.

Ringaudiškė I.Mikštaitė labai daug laiko praleidžia su mažaisiais savo auklėtiniais. "Tiek dirbdama mokykloje, tiek vesdama karatė treniruotes aš jaučiuosi savo kelyje. Tai veikla, kuri man – daugiau nei darbas", – kalbėjo Lietuvos sporto universiteto absolventė.

Norėdamas kažko pasiekti, turi labai daug dirbti, skirti tam laiko, kartais kažko atsisakyti.

Ingos vedamos kūno kultūros pamokos yra išskirtinės. "Turime daugiau laisvės, interpretacijos, labiau galime atsižvelgti į vaikus. Čia daug judesio, įvairovės, emocijų, sportinio azarto, darbo komandoje. Man svarbiausia, kad vaikai po pamokos jaustųsi laimingi, išeitų su šypsena", – aiškino I.Mikštaitė, pridūrusi, kad kūno kultūros pamokos labai skiriasi nuo sporto būrelių, nes pamokos skirtos susipažinti su įvairiomis sporto šakomis, jas išbandyti. Taikomi įvairūs fizinio aktyvumo būdai, plečiamas vaikų fizinės veiklos akiratis.

"Negaliu pasakyti, kiek tai turi įtakos kitų žmonių gyvenimams. Bet jeigu mano pergalės kažkam yra ar buvo motyvas pradėti sportuoti, tai aš dėl to būsiu laimingesnė", – teigė sportininkė, kurios įsimintiniausia pergalė, suteikusi bene daugiausiai emocijų, – pirmasis Europos čempionato aukso medalis 2010 m. bei užpernai iškovotas pasaulio čempionės titulas.

Treniruoti kitus ji pradėjo, kai pajuto, kad gali prisiimti atsakomybę ne tik už save, bet ir už auklėtinius. "Sportuojant sunkių akimirkų pasitaiko gana dažnai. Visuomenė mato tik galutinį rezultatą. Kasdienybė nėra visada rožėmis klota. Kaip ir visur gyvenime – norėdamas kažko pasiekti, turi labai daug dirbti, skirti tam laiko, kartais kažko atsisakyti. Būna, pavargsti ne tik fiziškai, bet dažnai ir psichologiškai. O kur dar atsakomybės našta. Sunkiausia turbūt atsitiesti po nesėkmingo starto. Bet didelis noras, tinkamas treneris šalia, šeima, supantys žmonės padeda visa tai ištverti", – dėstė I.Mikštaitė.

Ji pasakojo, kad sportas padėjo sužinoti, ką reiškia režimas, atsakomybė, pagarba ir nuoseklumas siekiant tikslo. "Nors gal didesnę įtaką daro ne pats sportas, o treneris, kuris yra šalia, ir kokias vertybes jis skiepija. Sunku pasakyti, kokia šiandien būčiau, jeigu ne sportas. Bet manau, kad užaugau neblogas žmogus", – šypsojosi pretendentė į dar vieną garbingą – "Metų kaunietės – titulą.

Nusiminusiems dėl nesėkmių ji pataria nemesti visko, nesilygiuoti į kitus, tiesiog treniruotis toliau ir nuosekliai gerinti asmeninius rezultatus. "Viskas ateis laikui bėgant, pralaimėjimai užgrūdins, o pergalės suteiks dar daugiau motyvacijos nesustoti", – skatino I.Mikštaitė.

11 JUSTINA GERVYTĖ – studentė, būsimoji odontologė, pilietiškumo pavyzdys. Rudenį mergina atgaivino gatvėje klinikinės mirties ištiktą moterį.

J.Gervytė teigė visada žinojusi, kad gyvenime vienaip ar kitaip nori padėti žmonėms. "Pabūgau galimų dažnų mirčių, todėl pasirinkau odontologijos, o ne kitas medicinos studijas. Man tai – kruopštumo reikalaujanti, atsakinga bei moteriška specialybė. Mano mama taip pat gydytoja odontologė, ji padėjo pasirinkti kelią", – sakė mergina.

Lemtinga diena, kai prireikė jos greitos reakcijos ir drąsos, kas padėjo išgelbėti moters gyvybę, buvo pirmas kartas, kai J.Gervytė realiame gyvenime pritaikė gaivinimo įgūdžius ir žinias.

"To mokiausi universitete, bet visgi tikėjausi, kad praktiškai išbandyti nereikės. Svarbu yra žinoti, ką daryti, o jau patekus į situaciją stengiesi prisiminti, ko išmokai. Jeigu jau atsitinka nelaimė, reikia daryti viską, kad išlaikytum žmogaus gyvybę iki tol, kol atvyks medikai, ir kaip dėstytojai mokė – gaivinti tol, kol pats nebeturėsi jėgų", – kalbėjo studentė.

Ar darytų ką nors kaip nors kitaip, jeigu vėl atsidurtų tokioje situacijoje? "Manau, kad ne. Viską su Mindaugu (vaikinu, kartu gaivinusiu moterį) darėme teisingai. Reagavau į situaciją labai šaltai, nepanikavau, todėl ir kitą kartą, jei taip atsitiktų, manau, išlikčiau gana rami", – dėstė J.Gervytė.

Visada pagalvokite, ką darytumėte, jei būtumėte gulinčio žmogaus vietoje, juk norėtumėte, kad jums padėtų?

Pirmiausia, ji patarė, nepraeiti pro gulintį žmogų, kuriam reikia pagalbos. "Visada pagalvokite, ką darytumėte, jei būtumėte gulinčio žmogaus vietoje, juk norėtumėte, kad jums padėtų? Nepulkite į paniką. Patikrinkite ar žmogus sąmoningas, bandykite užčiuopti pulsą. Iškvieskite greitąją pagalbą. Jeigu pulso nėra, pradėkite gaivinti. Juk tai daryti gali kiekvienas – širdies plote abiem rankomis spausti krūtinės ląstą kelių sekundžių intarpais. Esant galimybei, atlikti ir įpūtimus. 30 paspaudimų – du įpūtimai. Gaivinti tol, kol atvyks medikai, arba tol, kol nebeturėsite jėgų, jeigu esate vienas", – priminė studentė.

Ji nusistebėjo, kad odontologijos studijose pirmoji pagalba yra tik pasirenkamasis dalykas. "Pasirinkau, kad žinočiau, kaip elgtis ištikus nelaimei. Praktiškai mokėmės naudodami manekenus, turėjome įvairių situacijų simuliacijų. Taip pat mokėmės teorijos. Manau, kad ypač Lietuvos sveikatos mokslų universitete pirmoji pagalba turėtų būti privalomas dalykas visiems", – sakė J.Gervytė, asmeniškai spėjusi įsitikinti tokių įgūdžių gyvybiška svarba ir nauda.


Balsuodami už pasirinktą kandidatę ar kandidates atkreipkite dėmesį, kad kiekviename projekto etape balsavimas ir balsų skaičiavimas pradedamas iš naujo.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas. Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio. SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

zalupamunščikai

zalupamunščikai portretas
Dvėsk greičiau, daėdei.

viena

viena portretas
is sirdies,kita del pinigu.

Julija

Julija portretas
Anūkas labai dažnai pasakoja apie kūno kultūros pamokas, Mokytoją Ingą. Šaunu, kad Mokytoja yra pretendentė į Metų kaunietės titulą.Sėkmės gerb. Ingai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių