Quantcast

Piknikas Botanikos sode: kas gali būti gražiau už laimingus vaikus?

Trečiadienio pavakarę VDU Botanikos sode surengtas piknikas, kurio tikslas – solidarumas. Dieną pylęs lietus žadėjo, kad dalyvių susirinks negausiai, tačiau jo išsigandusieji dabar tikriausiai gailisi.

Vos prasidėjus renginiui lietus baigėsi. Tiesa, pieva, kurioje būtų galėję dūkti vaikai, liko permirkusi, o kelias prie maisto vagonėlių greitai tapo klampyne, tačiau vaišes paruošęs verslas, ukrainiečių bendruomenė buvo gerai nusiteikę, o ir žmonės ėmė rinktis.

Vienas pikniko organizatorių Olegas Šurajevas sakė, kad jo misija renginyje – ne tik bendrauti, bet ir stebėti, generuoti naujas idėjas.

„Su fondu dirbu jau tris mėnesius, pagaunu save, kad norisi giliau pajausti“, – teigė visuomenininkas. Jis kalbėjosi ir su ukrainiečiams, ir kitais entuziastais. „Pažiūrim, kaip procesai vyksta. Po to su kolegom tariamės, ką, kaip galima pagerinti, ar apskritai tokie dalykai reikalingi“, – teigė O. Šurajevas.

Apibendrindamas jis sakė, kad kalbant apie pagalbą Ukrainai šiuo metu problema nėra žmogiškumo trūkumas – atjautos, labdaros, dėmesio net ir finansinio Lietuvoje yra su kaupu.

„Žmogiškumo plotmėje Lietuva viską daro labai gerai. Vieni gamina maistą, kiti organizuoja renginius, kiti dalijasi pinigais, būstu. Problema yra sociopolitinė. Kada užsikurs biurokratinis aparatas, bus priimti tarptautiniai būtini sprendimai dėl europinių sankcijų Rusijai. Reikia rimtesnių sankcijų rusiškiems verslams, rimtesnių sankcijų su jais susijusiems objektams. Taip, reikia nesustoti. Tiksliau, dar net nepradėta“, – dėstė organizatorius.

Kalbinti ukrainiečiai ir lietuviai sakė, kad tokie bendri renginiai reikalingi, nes vieni kitus vaišindami gali susipažinti, tuo pačiu vieni kitiems padėkoti, pajausti bendrystę.

Nė vienas suaugęs, o tuo labiau vaikas neturėtų patirti baisybių, kokios tenka ukrainiečių daliai.

Saugumas – dabar svarbiausia. „Čia jaučiamės labai gerai“, - dėkojo ukrainietės už galimybę Lietuvoje jų vaikams patirti džiaugsmo ir nerūpestingos vaikystės.

„Man kaip mamai nėra nieko svarbiau matyti savo vaiką saugų, nėra nieko gražiau matyti savo vaiką laimingą, augantį laisvoje taikioje šalyje“, – pritardama sakė aleksotiškė Vida, žvelgdama kaip jos mažiausioji atžala ir dar keli bendraamžiai dūko su augintiniu.

Į pikniką kviesti visi norintys kartu paminėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

„Esame visi įsikūrę viešbutyje, kurį mums visą atidavė įmonė. Labai patogu, vieni kitiems padedame, visi susidraugaom kaip viena šeima“, – pasakojo ukrainietės, šventei privirusios kelis puodus ukrainietiškų barščių. Taip vienoje vietoje pavyko įsikurti net 170 ukrainiečių. Vaikai lanko darželius, mokyklas, įvairius būrelius: futbolo, gimnastikos ir kt.

"Visi vakar dainavom dainas. Buvo puiku. Ne, nešventėm vakar. Gaminom barščius šiam piknikui. Skutom, pjaustėm, virėm. Dirbom gal dvidešimt žmonių. Ir vaikai padėjo", – viena per kitą pasakojo Katia, Marina, Natalija. Nina pasakojo, kad Tarptautinė vaikų gynimo dieną švenčiama ir Ukrainoje. 

Darni komanda privirė net 75 litrus ukrainietiškų barščių. Jei Kaune ir buvo žmonių, dar neragavusių ukrainietiškų barščių, po šio pikniko tikriausiai tokių visai nebeliko.

"Kad ir kaip gerai čia mus priima, kad ir kaip gerai čia yra, visi susidraugavom, bet vis tiek norisi namo", - atsiduso Katia.  

Norintys – pasisotino, pabendravo ir pasisėmė kūrybinių minčių, bendrumo jausmo, o nemažai žmonių papildė ir naujų pažinčių ratą. Jos mezgėsi ir per edukacijas, sporto rungtis, improvizuotoje bibliotekoje, šokių,  piešimo dirbtuvėse. Daug dėmesio sulaukė čia pat trauktos sutartinės, vyko paskaitos, knygos pristatymas. 

Būtent šiandien Botanikos sode planuota pradėti įgyvendinti vienos ilgiausių Baltijos šalyse meno galerijos „No-Fly Zone“ po atviru dangumi idėja. Šią galeriją kurti ėmėsi vietos, užsienio ir Ukrainos menininkai bei ukrainiečių bendruomenės.

Pikniko iniciatoriai – „1K Paramos Fondas“ bei Vytauto Didžiojo universiteto įgyvendinamas tarptautinis meno ir mokslo kongresas „CoHappiness. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Yhaha

Yhaha portretas
Ernestai ar pats supranti ka parasei DDD??????

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojųai veikė Lietuvos teise, vardu, slėpdami teisybę. Lietuvos Respublikos išdavikai savo Velnio išpažinimui ir beatodairiniu pasipriešinimu okupanto melą ir tuo atėmė pagrindą žmonių minties apgaulingam pavergimui. Skatino, kad išdavikai nenugalima dvasia liktų pavyzdžiu ateities kartoms neatlaidžiai kovoti už savo tautos laisvę ir valstybės savarankiškumą. Lietuvos Respublikos Kauno vpk, D. Žukauskas, M. Baršys. G. Žaliagiris, A. Venckus. V. Adamkus, A. Kubilius. D. Šermukšnienė, L.Burbienė, V. Mažuolis, Bagdonas. IMEI 863962026043742, 63892112. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

Taip

Taip portretas
O laimingi senukai? Ar šioje šalyje jiems vietos nėra?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių