Quantcast

„Maisto bankui“ išprašius E. Švenčionienę – rebusas: kaip ji ten atsidūrė?

Jau rašėme, kad karo akivaizdoje komplimentus Rusijai ir Baltarusijai žarstanti prieštaringo „Tarptautinio gerosios kaimynystės forumo“ vadovė Erika Švenčionienė buvo išvaryta iš parduotuvės, kai bandė savanoriauti „Maisto banko“ akcijoje. Pasidomėjome, kaip ji čia atsidūrė.

Pati paviešino nuotraukas

Šaršalas kilo, kai pati E. Švenčionienė pasidalijo nuotraukomis, kuriose ji užfiksuota savanoriaujanti parduotuvėje Kaune.

Tokia nuotrauka sukėlė kai kurių internautų pasipiktinimą. Žmonės komentaruose kreipėsi į „Maisto banką“, klausdami, kodėl už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio bendražygei leidžiama rinkti maistą nepasiturintiems.

Į nuomones sureagavo ir pats „Maisto bankas“. Jo atstovai nuvyko į parduotuvę ir prašė moters pasišalinti. 

„Jai nesutikus, kreipėmės į Vyrų krizių centrą. Jiems nepašalinus savo savanorės, surinkome paaukotą maistą ir akciją parduotuvėje, kuri buvo priskirta šiam centrui, nutraukėme. Akcija prasidėjo penktadienį 15 val. Pranešimą apie šios personos buvimą gavome apie 15.40 val.“, – aiškinosi „Maisto bankas“.

Feisbuko nuotr.

Anot jų, E. Švenčionienė dar ilgai priešinosi išvaroma iš parduotuvės.

„Gerą valandą vyko diskusijos, šauksmai, nenoras apleisti parduotuvės patalpas, tačiau galiausiai pavyko išprašyti. Apmaudu ir liūdna, kai bandoma pasinaudoti nevyriausybinėmis organizacijomis. Labai atsiprašome visų aukotojų, šios personos veiksmai visiškai nesuderinami su mūsų organizacijos vertybėmis“, – pabrėžė „Maisto bankas“.

Du Vyrų krizių centrai, abu neigia

E.Švenčionienės paviešintoje nuotraukoje, kurioje ji su „Maisto banko“ simbolika už savanorio stalo, ant stalo priklijuotame lape nurodoma, kad šioje parduotuvėje „Maisto banko“ akcijos metu paramą maistu renka „Maisto banko“ partnerė organizacija – Vyrų krizių centras, veikiantis Drobės g. 27.

„Maisto banko“ Komunikacijos vadovė Miglė Petronytė „Kauno dienai“ patvirtino, kad dėl E.Švenčionienės atšaukimo kreipėsi į asociacijos „Vyrų krizių centras“ vadovę Oksaną Mačėnaitę. Būtent su šia organizacija buvo suderintas dalyvavimas „Maisto banko“ akcijoje, tačiau, kaip teigia, nežinota, kad asmuo su tokiomis vertybėmis ir požiūriu bus deleguotas.

„Kauno dienai“ susisiekus su O.Mačėnaite ji neneigė pažįstanti E.Švenčionienę, bet tikino, kad ši moteris neturi nieko bendro su asociacija. „Vyrų krizių centre tokio savanorio mes neturime“, – po ilgokos pauzės atsakė O.Mačėnaitė.  „Maisto banko“ savanorė tikrai tokia yra“, – teigė pašnekovė, vėliau pridūrusi, kad „eilę metų E. Švenčionienė atstovavo „Maisto banką“.

Ką tada reiškia užrašas ant stalo akcijos metu, kad paramą rinko ne „Maisto bankas“, o Vyrų krizių centras? Pasitikslinę išgirdome, kad Vyrų krizių centras bendradarbiauja su „Maisto banku“.

Vietoje atsakymo į klausimą, ar E.Švenčionienė melavo prisistatydama Vyrų krizių centro atstove, O.Mačėnaitė stebėjosi, kodėl „Maisto bankas“ turėtų išprašyti bent vieną savanorį. Anot jos, tegul tik džiaugiasi, kad atsiranda savanorių, aukojančių savo „darbo valandas, gyvenimo valandas“.

Kad „Maisto bankas“ būtų kuo nors nepatenkintas, pirmą kartą girdžiu.

„Labai jautru. Kad „Maisto bankas“ būtų kuo nors nepatenkintas, pirmą kartą girdžiu“, – tvirtino O.Mačėnaitė. Sulaukę „Maisto banko“ komentaro, kad dėl E.Švenčionienės išprašymo kreipėsi būtent į O.Mačėnaitę, bandėme dar kartą su ja susisiekti, tačiau ši jau nebeatsiliepė.

Kauno apskrities vyrų krizių centras: nieko bendro su E. Švenčioniene

Į visą šią situaciją dėl pavadinimų panašumo buvo įveltas ir Kauno apskrities vyrų krizių centras, nes yra kur kas žinomesnis. Centro vadovė Dovilė Bubnienė „Kauno dienai“ teigė, kad jų įstaiga nebendradarbiauja su „Maisto banku“, nes kitas veiklos pobūdis, niekada neturėjo ir dabar neturi nieko bendro su E.Švenčioniene.

„Atsiribojame nuo šio asmens. Kauno apskrities vyrų krizių centras tikrai neturi nieko bendro su tokios reputacijos asmenimis. Klientus priimame, kokie jie bebūtų, bet centrą atstovaujančius asmenis atsirenkame labai atidžiai. Nenorime, kad būtume siejami su tokiomis asmenybėmis, kurių vertybės ir požiūris visiškai prieštarauja mūsų vertybėmis. Esu pasibaisėjusi, pakraupusi“, – kalbėjo visuomenininkė, patriotinės Lietuvos šaulių sąjungos narė D.Bubnienė.

Vyko į Rusiją

Įvertinus „Tarptautinio gerosios kaimynystės forumo“ vadovės E. Švenčionienės pasisakymus, taip pat jo narių veiksmus vykstant į Rusiją, kreiptasi į teismą dėl šios asociacijos likvidavimo.  

„Tikrieji juridinio asmens steigimo tikslai yra neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai“, – žurnalistams po teismo posėdžio sakė Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Sigita Vasiliauskienė.

Anot jos, asociacijos paprastai yra steigiamos tam tikriems žmonių interesams, poreikiams tenkinti konkrečiose srityje, tuo tarpu šiuo atveju yra „visiškai neaišku, kokiems tikslams buvo įsteigta ši asociacija“. Į tai atsižvelgę prokurorai konstatavo, kad „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ tikslai įstatuose nurodyti formaliai.

Prokuratūra taip pat atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su šia organizacija.

Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą. Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pats A. Paleckis yra nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisėsaugos dėmesio asociacija sulaukė po jos atstovų apsilankymo Maskvoje, kur jos atstovai susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Prieš kelias savaites „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ nariai skelbė vyksiantys į Rusijos okupuotą Rytų Ukrainos dalį, kur ketino stebėti Maskvos rengtus pseudoreferendumus dėl šių teritorijų aneksijos. E. Švenčionienė sakė, kad jai nepavyko nuvykti į Donbasą dėl sudarytų „labai didelių dirbtinių kliūčių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AR GIRDI-

AR GIRDI- portretas
PONIA ŠVENČIONIENE,GALI VAŽIUOT PAS lukašenką,TEN GAUSI VELTUI DRUSKOS IR KRUOPŲ...PAMATYSI KAIP SUSIKAUPS MILIJONAS SĄSKAITOJ...O JEI NE,TAI GALI PRADĖT GAILĖTIS UŽ NUODĖMES...

aš portretas
tai ji tikriausiai sau rinko maistą, manė-praslys.

Gėda

 Gėda portretas
Maisto bankui turėtu būti, buvau geresnės nuomonės apie tą institucija. Politikuoti neleistina, visi žmonės lygūs nes visi nori gyventi oriai ,valgyti.
VISI KOMENTARAI 114

Galerijos

Daugiau straipsnių