Quantcast

M. Navickienė taps šeimos darželių ambasadore

Monika Navickienė yra pirmoji šios kadencijos Vyriausybės narė, oficialaus vizito apsilankiusi Kauno rajone. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė domėjosi, kokios socialinės paslaugos teikiamos pakaunėje, kaip savivaldybei sekasi spręsti vieną opiausių – vietų trūkumo darželinukams – problemą, o labiausiai, kaip prisipažino viešnia, norėjosi pamatyti šeimos darželį. Panašu, kad apsilankiusi šeimos darželyje Akademijoje, M. Navickienė taps tokių darželių ambasadore šalyje.

Problemą pavyksta tik sušvelninti

Kartu pademonstruojant lankstumą kuriant naujus darželius, susitikimas su M. Navickiene surengtas Akademijoje, mokykloje-darželyje "Gilė", kur anksčiau buvo studentų bendrabutis. Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, kad švietimas ir socialinė rūpyba yra savivaldybės prioritetai jau devyneri metai. Savivaldybė yra žiedinė, jauna ir sparčiai urbanizuojama, todėl ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo problemos ypač aktualios Kauno rajonui.

Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas pakaunėje užtikrinamas 4 020 vaikų, o į darželius nepatenka 24 proc. mažylių. Pernai sukurta 1 000 vietų problemos neišsprendė, tik ją sušvelnino.

Kokiais būdais savivaldybė tirpdo laukiančiųjų patekti į darželius eilę, susitikime pristatė Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius, o Socialinės paramos skyriaus vedėja Margarita Venslovienė – savivaldybės teikiamas socialines paslaugas.

Noriai dalijasi patirtimi

Šiuo metu pakaunėje veikia 22 šeimos darželiai, kuriuos lanko 110 vaikučių.

Kauno rajono savivaldybė, pasinaudojusi Vokietijos patirtimi, pirmoji šalyje įsteigė šeimos darželius. Šiuo metu pakaunėje veikia 22 šeimos darželiai, kuriuos lanko 110 vaikučių. Norinčių juos kurti atsirastų ir daugiau, jei būtų supaprastintos higienos normos dėl sanitarinių mazgų. Ministrė pažadėjo ieškoti šios problemos sprendimo būdų kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

M. Navickienė aplankė lopšelio-darželio "Ąžuolėlis" šeimos darželį, bendravo su vaikų priežiūros paslaugos teikėja Odeta Mirbakiene ir jos vyru. Šeima specialiai šeimos darželiui pirko dviejų kambarių butą ir jį įrengė, o savivaldybė skyrė lėšų šeimos darželio baldams ir kitiems reikmenims, pagal poreikį aprūpino žaislais. Akademijos seniūnija įrengė vaikų žaidimų aikštelę. Šeimos darželio vaikai taip pat gali naudotis netoli esančios mokyklos-darželio "Gilė" žaidimų aikštele. Mirbakai augina tris vaikus, o jų šeimos darželį lanko penki mažyliai.

"Džiaugiuosi ir dėkoju, kad socialinės apsaugos ir darbo ministrė rado laiko ir atvyko į mūsų savivaldybę. Turėjome galimybę pasidalyti šeimos darželio patirtimi, kuris sprendžia keletą problemų: tokio institucinio poreikio užtikrinimo, vaiko ankstesnio ugdymo ir rengimo mokyklai, darbo vietos sukūrimo", – sakė V. Makūnas.

Vertina teigiamai

Neseniai atidarytuose "Gynios" bendruomeniniuose vaikų globos namuose Ringauduose ministrė šiltai bendravo ne tik su jų vadove Jurgita Kupčinskiene, bet ir su šešiais čia gyvenančiais vaikais. Meras pabrėžė, kad Kauno rajone ketinama atidaryti dar tris tokius namus, šiuo metu intensyviai jiems ieškoma tinkamų patalpų. Tam, kad būtų įsteigti pirmieji, prireikė net penkiolikos patalpų paieškos konkursų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė "Kauno dienai" sakė, kad popandeminiu laikotarpiu labai svarbu kalbėti apie socialinių paslaugų plėtrą ir prieinamumą. "Mano nuomone, socialinių paslaugų tinklas Kauno rajone yra plėtojamas, teikiama pagalba šeimoms, vaikams. Ypač svarbu, kad ieškoma geriausių galimybių derinti darbo ir šeimos įsipareigojimus steigiant šeimos darželius. Tai geroji patirtis, kuria galėtų pasinaudoti ir kitos šalies savivaldybės", – mano M. Navickienė.

Teigiamai vertindama Kauno rajono savivaldybės patirtį socialinėje srityje, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su savivaldybe planuoja įgyvendinti bandomąjį pagyvenusių žmonių atskirties ir skurdo mažinimo projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai cia bus po Austejos

tai cia  bus po  Austejos  portretas
antra ,,,seimos,, darzeliu ambasadore ????

Netikiu

Netikiu portretas
Konservatoriai moka tik mažinti pensijas

Anonimas

Anonimas portretas
kam tas cirkas?Gal geriau atliktų gerai savo darbą ir viskas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių