Quantcast

Ligonių pervežimas – kaip rusiška ruletė?

Kas bus, jei pablogės ligonio, vežamo žmonių, neturinčių nei licencijos, nei specialaus transporto, kuriame yra būtiniausi pagalbos prietaisai, būklė? Kai kurie vežėjai į tai neatsakytų.

Slogūs įspūdžiai

"Mano močiutė gulėjo ligoninėje, ji yra po insulto, negali vaikščioti, kairė kūno pusė yra paralyžiuota, – pasakojo kaunietė. – Kai ją norėjo išleisti namo, pradėjau galvoti, kaip ją parsivežti, nes į lengvąjį automobilį gulinti netilps, be to, reikia užnešti į trečią aukštą."

Moteris aptiko informacijos apie Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyrių: "Radau, jog Kauno samariečiai užsiima ligonių pervežimu prižiūrint medikui, kad jų veikla yra ir transportavimas specializuotu greitosios pagalbos reanimobiliu. Pasiskambinau, susitarėme dėl dienos, valandos. Labai apsidžiaugiau, kad ne tik parveš namo ir užneš, bet ir bus medikas, kuris prižiūrės, kad močiutei nieko blogo neatsitiktų."

Moteris sakosi pasiteiravusi, kiek kainuos paslauga. "Jie patikino, kad 20 eurų", – teigia kaunietė.

"Jiems atvykus, aš labai nustebau, – prisiminė įspūdžius Kauno samariečių skelbimu patikėjusi moteris. – Žmonės, kurie atvyko paimti mano močiutės, buvo visiškai nepanašūs į medikus, iš vieno darbuotojo sklido panašus į alkoholio kvapas."

"Jiems keliant močiutę ant neštuvų, nedaug trūko, kad būtų ją sužaloję. Paklausus jų, ar jie tikrai žino, ką daro, jie paprašė nusiraminti, – pasakojo kaunietė. – Šiaip ne taip užkėlė ant neštuvų ir išvežė į kiemą."

Šokas po šoko

"Tada laukė antras šokas, – prisiminė močiutės pervežimą organizavusi anūkė. – Jų automobilis nebuvo panašus į reanimobilį, kaip teigė savo internetiniame puslapyje. Keliant į automobilį jie buvo pamiršę pririšti močiutę diržais, nedaug trūko, kad iškristų. Aš buvau netekusi žado. Labai prašiau, kad jie pririštų ją ir elgtųsi atsargiau. Jie numojo ranka. Prieš važiuojant paklausiau, ar tikrai jie gali vairuoti, nes kvapas buvo kaip po gero baliaus. Jie nieko neatsakė, paleido automobilio variklį ir pradėjom važiuoti."

Jų automobilis nebuvo panašus į reanimobilį, kaip teigė savo internetiniame puslapyje.

"Atvažiavus prie namų, – tęsė pasakojimą kaunietė, – jie ištraukė neštuvus ir pradėjo nešti močiutę, ją užnešę paguldė į funkcinę lovą. Dar kartelį paklausiau, kiek kainuoja, šįkart jie jau pasakė, kad 27 eurus. Kai priminiau, kad telefonu sakė 20, pradėjo aiškinti, kad reikia mokėti už kiekvieną aukštą bei svorį, nors moteris, su kuria tariausi dėl pervežimo, nieko panašaus neminėjo. Aš sumokėjau, jie paėmė pinigus ir norėjo išeiti, paprašiau, kad išrašytų čekį ar sąskaitą, nes renku visus dokumentus, jie pasakė, kad jokių čekių nerašo. Mane tai nustebino, nes Kauno greitoji išrašo čekį, kur matoma kam, kiek ir kodėl sumokėta."

"Ar jie teisėtai vykdo veiklą? Ar gali teikti greitosios medicininės pagalbos paslaugas, kaip skelbia savo internetiniame puslapyje? Ar žmonės, kurie atvažiuoja, yra licencijuoti? Ar gali imti pinigus ir nerašyti jokios sąskaitos, jei namiškiai to prašo?" – tai klausimai, kurie kilo moteriai, susidūrusiai su ligonio pervežimo paslaugą teikusiais Kauno samariečiais.

Kam ta licencija?

Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus internetinė svetainė informuoja, kad čia teikiamos transporto paslaugos neįgaliesiems ir pacientams. Žadamas transportavimas iš dializės centrų ir atgal, gulinčių ligonių parvežimas iš ligoninės ar į ligoninę, slaugos namus.

Neįgaliųjų ir ligoninių pacientų, kuriuos reikia pervežti, esą laukia specializuotas transportas, o samariečiai savanoriai pacientą prireikus užneš laiptais.

Tiesa yra ta, kad Kauno samariečiai išties gali pervežti neįgalų žmogų iš vienos vietos į kitą, nuvežti aplankyti artimųjų kapų ar pan., kaip skelbiasi, bet jie neturi Greitosios medicinos pagalbos (GMP) reikmėms pritaikyto automobilio  ir licencijos veiklai, kuri priskiriama GMP funkcijoms.

To neneigia ir Lietuvos samariečių bendrijos Kauno skyriaus pirmininkas Mindaugas Vėlyvis. "Ne, neturime licencijos, mūsų darbe tos licencijos visai nereikia, – aiškino jis "Kauno dienai". – Mes teikiame fizinę paslaugą – pervežti žmogų."

– Skelbiatės, kad pervežate ir sunkios būklės pacientus, pavyzdžiui, kuriems reikia hemodializės. Ar turite tam pritaikytą transportą, parengtų profesionalų?

– Taip, viską... Na, automobilis mūsų tai paprastas, ne greitosios pagalbos. Bet mūsų personalas geras, tinkamai paruoštas.

– O kas jį ruošia?

– Mes patys, vietoje. Klausykit, tą veiklą mes jau vykdome dešimt metų, tai mokame paruošti ir personalą.

– Ar tiesa, kad pas jus dirba ir Darbo biržos atsiųsti žmonės, asmenys, kuriems skirta viešųjų darbų?

– Na taip, retkarčiais dirba jie pas mus. Kai reikia įnešt, išnešt sunkų svorį ar panašiai. Bet kam čia užkliuvo mūsų veikla? Kokia sakėte jūsų pavardė?

Tik septynios įstaigos

"Ligonių pervežimas, dializuojamų, gulinčių logonių pervežimas Kauno mieste, rajone ir tarp kitų miestų." Taip savo paslaugas reklamuoja VšĮ "Alavesta". Ji, kaip ir Kaune veikiantis samariečių bendrijos skyrius, neturi nei licencijos, nei GMP reikalavimus atitinkančio transporto ir personalo.

Įstatymiškai Lietuvoje pacientų pervežimo GMP brigadose turi dirbti, pasak Kauno samariečių vado M.Vėlyvio, ne savarankiškai paruoštas personalas, bet profesionalai. O GMP transporto priemonėse privalo būti sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatyto sąrašo vaistai, medicinos pagalbos priemonės, medicinos įranga, asmeninės apsaugos ir ryšio priemonės.

Ligonių ir neįgaliųjų pervežimo paslauga nėra įtraukta į licencijuojamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašus. Tai reiškia, kad pervežti autobusiuku ar kitokiu automobiliu savarankiškai judėti negalintį žmogų iš vienos vietos į kitą licencijos nereikia.

Tačiau jei tas žmogus yra ligonis, kuriam reikalinga medikų priežiūra, jei yra tikimybė, kad jo būklė kelionės metu gali pablogėti ir jam gali prireikti pagalbos, – transportuoti tokį asmenį gali tik tie, kurie turi specialų transportą ir licenciją teikti paslaugas, įeinančias į GPM paslaugų apimtį.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) prie Sveikatos apsaugos ministerijos "Kauno dieną" informavo, kad Kaune ir Kauno rajone yra tik septynios įstaigos, turinčios tinkamą transportą, specialistų ir licenciją teikti GPM paslaugas.

Tai Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis, Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stotis, bendrovė "Sidabrilis", Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centras, Prienų rajono pirminės sveikatos priežiūros centras, Jonavos greitosios medicinos pagalbos stotis ir Kaišiadorių greitosios medicinos pagalbos stotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūta

Rūta portretas
Jeigu asmuo yra ligonis, jis gydomas stacionare - ligonineje, jeigu,kaip pas mus populiaru, testi gydyma ambulatoriskai ir mano mama su taxi vaziuoja I dializes tai taxistas turi tureti ziniu kaip teikti medicinine pagalba? Graudu, jeigu nebutu juokinga

Eiline pinigu plovykla

Eiline pinigu plovykla portretas
Samarieciai :D kuo grazesnis pavadinimas ir tipo labai asociacija ir vsi ir dar ikurta kada nors pries kara, tuo didesne pinigu plovykla su isisenejusia sistema.... amzinas verslas seni zmones, tai serga tai mirsta..... o suziuret tokius samariecius nera kam. kaip vaziavo su kaliniais ir be licenciju, taip ir vaziuos :D ir kas jiem. ne pirmus metus dirba, ryskiai ne tik sistema plovimo pinigu stipri, bet ir rankos ilgos, procentus pamoka ir gyvena ramiai sau, bobutes vezioja.

GMP ar GPM?

GMP ar GPM? portretas
Kas yra GPM paslaugos ? Nes greitosios medicinos pagalbos paslaugos yra GMP.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių