Quantcast

„Lietuvos geležinkeliai“: užterštos Nemuno teritorijos valymas kainuotų apie 8 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Aplinkosaugininkams raginant Kauno savivaldybę skelbti ekstremaliąją situaciją dėl teršalų, patenkančių į Nemuno upę iš gretimų teritorijų, „Lietuvos geležinkeliai“ sako, kad problemą turi spręsti visų sklypų savininkai.

„LTG Infra“ iniciatyva užsakytas ir nepriklausomų specialistų atliktas tyrimas parodė, jog pagrindinis taršos židinys yra ne „LTG Infra“ teritorijoje, o kito juridinio asmens valdomame žemės sklype. Tyrimų ataskaita pristatyta ir Kauno miesto savivaldybės darbuotojams. Taip pat, buvo parengtas ir visos užterštos teritorijos tvarkymo plano projektas su galimais tvarkymo sprendiniais, pagal kurį visiškas išvalymas teritoriją valdančioms šalims kainuotų apie 8 mln. eurų“, – BNS trečiadienį atsiųstame komentare teigia bendrovė.

Pasak „Lietuvos geležinkelių“, beveik šimtą metų iki 1989-ųjų Kauno geležinkelio stoties teritorijoje buvo vykdoma toksiška pabėgių mirkymo veika, kuri paliko ženklų ekologinį įspaudą.

„Svarbu pastebėti, jog tokia veikla šioje teritorijoje nuo pat devinto dešimtmečio nėra vykdoma. „LTG Infra“ bendrovės specialistai aktyviai dirba, kad ši problema būtų išspręsta iš esmės – ne tik izoliuotas teršalų patekimas į šalia tekančią Nemuno upę, bet užterštas gruntas būtų išvalytas visiškai. Tik tam reikia visų teritorijos savininkų sutarimo – tiek „LTG Infra“, tiek Kauno miesto savivaldybės, tiek kitų šioje teritorijoje veiklą vykdančių juridinių asmenų“, – teigia „Lietuvos geležinkeliai“.

Pasak bendrovės, pasitarimai su savivaldybe dėl problemos sprendimų vyko balandį ir praėjusį penktadienį, nuspręsta įtraukti šiuos sklypus į užterštų teritorijų registrą ir bendrai prašyti ES lėšų tvarkymui.

visiškas išvalymas teritoriją valdančioms šalims kainuotų apie 8 mln. eurų.

„Tikimės, jog sutarimas bus rastas greitu metu – bendrovė „LTG Infra“ yra pasiruošusi neatidėliotinai imtis teritorijos valymo darbų“, – teigia bendrovė.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) dėl naftos produktų, tekančių į Nemuno upę Kaune ties M. K. Čiurlionio tiltu, paprašė Kauno skelbti mieste ekstremaliąją situaciją.

Savivaldybė žada šaukti Ekstremalių situacijų komisijos posėdį, tačiau pabrėžia, kad principingo požiūrio tikisi ir iš aplinkosaugininkų, nes teršalai teka iš privačių teritorijų, jų savininkai nėra sulaukę sankcijų iš aplinkosaugininkų.

Dėl taršos šioje vietoje į Kauno aplinkos apsaugos inspekciją gyventojai ėmė kreiptis balandį.

Balandžio 6 dieną Aplinkos apsaugos agentūros tyrimų laboratorijos paimtuose nuotekų mėginiuose buvo nustatyta didelė naftos angliavandenilių koncentracija, daug kartų viršijanti paviršinėse nuotekose galimą išleisti į aplinką naftos produktų koncentraciją.

Tam, kad į Nemuną tarša liautųsi, sklypų savininkams taip pat buvo parengti privalomieji nurodymai dėl užterštos teritorijos tvarkymo plano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nemunas

Nemunas portretas
„LTG Infra“ bendrovės specialistai aktyviai dirba -tai jau valo, ar tik kavutę geria ir tariasi kas čia turėtų valyti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių