Quantcast

Lietuviško filmo premjera: režisieriaus M. Meškausko istorija apie išskirtinį fotografą

Epochos metraštininkas – genijus ar prisitaikėlis, menininkas ar verslininkas, o gal tiesiog modernus, laikmečio pulsą jautęs fotografas?

Režisieriaus Mindaugas Meškauskas pristato dokumentinį filmą „XIX amžiaus fotografo palikimas“. Filme pasakojama apie Juzefą Čechavičių – iškiliausią, produktyviausią ir vieną pirmųjų Vilniaus fotografų, kuris fiksavo miesto vaizdus šlapio kolodijaus metodu.

Pasakojimas apie Juzefą Čechavičių – svarbiausią XIXa. Vilniaus fotografą, bei istorinius fotografinius procesus.

Paremtas gausiu fotografijų archyvu, interviu, rekonstruotais kompiuterinės grafikos vaizdais ir vaidybiniais intarpais, pasakojimas sugrįžta prie fotografijos šaknų, supažindina su XIXa. fotostudija ir fotografiniais procesais.

„Šlapio kolodijaus procesas yra toks paslaptingas, magiškas ir įtraukiantis, kad kartą juo susidomėjęs klimpsti vis gilyn ir gilyn. Kaskart matydamas kitų šlapio kolodijaus meistrų darbus pastebiu jų paliktus pėdsakus ir puikiai suprantu, kodėl jie atsirado, su kokiais sunkumais susidūrė fotografai. Taip mane įtraukė ir Juzefo Čechavičiaus nuotraukos“, – sako filmo režisierius M.Meškauskas.

Filme pasakojama ne tik apie fotografą ir jo naudotas technologijas, bet ir apie sudėtingą istorinį laikotarpį, kuriame gyveno ir kūrė J.Čechavičius, todėl ši dokumentika sužavės ir fotografijos gerbėjus, ir visus, besidominčius istorija. J.Čechavičiaus darbuose užfiksuoti Vilniaus vaizdai pasakoja apie to meto miesto gyvenimą.

Prodiuserė Rasa Miškinytė teigia, kad filme daug dėmesio skirta autentiškoms to laikotarpio detalėms. „Norėjome tiksliai pavaizduoti sudėtingą ir labai įdomų fotografijų kūrimo procesą. Dailininkė Renata Valčik tiksliai atkūrė XIX amžiaus fotografinę įrangą: dienos šviesos studiją, palapinę, specialią kėdę-kuprinę ir tokius smulkius dalykus kaip baltymų plakimo šluotelė, padaryta iš žąsies plunksnų“, – filmo kūrimo užkulisiais dalijasi R. Miškinytė.

Fotografą filme įkūnija aktorius Rimantas Bagdzevičius. „Net profesionalūs, senuosius procesus išmanantys fotografai, pamatę filme aktoriaus atliekamas manipuliacijas su fotografine įranga, negali patikėti, kad jis tik vaidina – taip įtikinamai jam pavyko!“ – teigia filmo režisierius.

Ypatingą atmosferą filme kuria kompozitoriaus Martyno Bialobžeskio muzika, kuri taip užburia ir įtraukia, kad tik pasibaigus filmui supranti, kad kvėpavai tuo muzikos ritmu visą laiką.

Režisierių M.Meškauską kauniečiai jau pažįsta iš prieš keletą metų surengtos jo parodos „Amžinas atvaizdas“.

Parodoje eksponuotos nuotraukos kurtos naudojant senovinį, dar XIX a. viduryje atrastą, 1851 m. Fredericko Scotto Archerio aprašytą šlapio kolodijaus procesą t.y. tą patį, kuriuo fotografavo M.Meškausko sukurto filmo herojus.

Plačiau apie parodą „Amžinas atvaizdas“ galite paskaityti čia.

Sostinės gyventojai jau įvertino naujausią M.Meškausko kūrinį. Kauniečiai filmą „XIX amžiaus fotografo palikimas“ galės pamatyti jau šį ketvirtadienį, rugsėjo 8 dieną, 18.30 val. „Romuvos“ kino teatre.


Apie filmą

trukmė  72 min. 

Scenarijaus autorius/režisierius Mindaugas Meškauskas

Operatorius Eitvydas Doškus

Dailininkė Renata Vlačik

Kompozitorius Martynas Bialobžeskis

Prodiuserė Rasa Miškinytė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių