Quantcast

Lietuviška brandinta jautiena: ir skanu, ir sveika

  • Teksto dydis:

Skani, minkšta ir sultinga mėsa. Tokia gali būti jautiena, jeigu galvijas nuo pat pradžių laikomas, prižiūrimas ir maitinamas tik kokybiškomis medžiagomis. Jau trečią mėnesį Kaune, Savanorių prospekte įsikūrusiame prekybos centre "Hyper Maxima", veikia kokybiškos lietuviškos jautienos parduotuvė "Tar Tar". Tie, kurie jau ragavo šios mėsos, patvirtins: skanesnės jautienos Kaune greičiausiai nerasi. O priežasčių, kodėl ji tokia skani, Gintas Migonis, jautieną į parduotuvę tiekiantis iš savo ūkio, išvardija ne vieną. Jam antrina ir parduotuvės vadovė Brigita Migonienė.

Apie kokybę sprendžia pilvas

Kodėl būtent jautiena? "Visoje Europoje ir visame pasaulyje ši mėsa itin vertinama ne tik dietologų, bet ir paprastų valgytojų. Nieko nėra skaniau už storą sultingą jautienos kepsnį, ką tik iškeptą keptuvėje ar ant grotelių. O tirštas troškinys vėlyvam rudenio vakarui suteikia ne tik jaukumo, bet ir suburia visą šeimą prie stalo", – pasakoja Brigita. Nors lietuviai laikomi daugiausia kiaulienos ir paukštienos mėgėjais, pagaliau ir jautiena randa savo pirkėją.

"Jautieną besirenkančių kauniečių į mūsų parduotuvę ateina vis dažniau. Mes jau seniai išsklaidėme mitą, kad jautiena – brangus turtingos visuomenės klasės malonumas. Nieko panašaus – net senjorai gali sau leisti gabaliuką minkštos brandintos jautienos", – įsitikinusi parduotuvės vadovė.

"Tar Tar" pavadintoje parduotuvėje – jauku, šviesu ir sterilu. Vitrinoje akį vilioja išpjovos, antrekoto, nugarinės gabaliukai, kumpio, mentės, sprandinės ar papilvės didkepsniai, šonkauliai. Tobuliems troškiniams pagaminti pirkėjai gali rinktis kulninės, kumpio, mentės, sprandinės ar krūtininės gabaliukus. Čia parduodamos ir šviežios jautienos dešrelės, kuriose tėra keturi ingredientai: mėsa, druska, pipirai ir žolelės.

"Natūralaus ir tikro skonio išsiilgę mėsėdžiai tikrai galės pamaloninti savo pilvus. O juk pagrindinis, turintis sprendžiamąją galią, ir yra mūsų pilvas", – juokiasi ūkininkas Gintas.

Kaip atkeliauja ant stalo?

Išbandęs daugybę sričių, buvęs grūdų perdirbimo įmonės "Malsena" generalinis direktorius, o dabar "Baltos avies" kooperatyvo vadovas G.Migonis apie jautieną, ko gero, žino viską. Elektrėnų savivaldybėje, Lunkiškių kaime, įsikūręs jo kooperatyvas jautieną tiekia tik į Kaune esančią parduotuvę. Tačiau ūkininkas neatmeta galimybės ir planų dalį produkcijos eksportuoti į užsienį. Beje, Ginto ūkis šiemet pripažintas geriausiu ūkiu Elektrėnų savivaldybėje.

"Tačiau kaip savo krašto ir savo miesto patriotas galiu patvirtinti – skaniausi jautienos gabaliukai pateks tik ant lietuvių stalo", – šypsosi pašnekovas.

Kodėl mėsos perdirbimas ir tiekimas? "Bemedžiodamas radau laisvos žemės prie Elektrėnų. Pradžioje nusipirkau avių, įsirengiau skerdyklą, vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjau brandinti mėsą. Vėliau atsirado jautukų ir pradėjau gilintis į jautienos subtilybes", – pasakoja Gintas. Kaip brandinti mėsą ir kodėl reikia tai daryti, jis sužinojo iš vieno medžiotojo. Šis, sumedžiojęs šerną, savaitę jį laikydavo rūsyje. Tačiau mėsos brandinimas tėra viena dedamoji viso proceso, kurio metu paruošiama kokybiška žaliava, dalis.

Specialūs pietūs – jaučiams

Ūkininkas įsitikinęs: atlikdamas bet kokį darbą, žmogus turi jį padaryti kaip įmanydamas geriau. Tikslas – tiekti pirkėjams pačią geriausią žaliavą: tai galioja ir kalbant apie pašarų parinkimą, ir apie profesionalų mėsos išpjaustymą.

Po penkerių metų bandymų ir mėginimų tobulinti auginimo, šėrimo, skerdimo ir žaliavos apdorojimo procesus Gintas jau gali drąsiai teigti: "Kauniečiai gali įsigyti labai geros kokybės lietuviškos jautienos, už kurią esu garantuotas 100 proc."

Tam, kad mėsa būtų minkšta, jautis neturėtų būti senesnis kaip aštuoniolikos mėnesių. Tačiau geresnės skoninės savybės atsiskleidžia galviją paauginus ilgiau. "Išauginti gerą jautį yra įmanoma. Tačiau mums sunku išauginti jaučių grupę ir aprūpinti mėsa parduotuvę. Tai yra iššūkis, nes kiekvieną savaitę, visus metus, turime tiekti tik kokybišką mėsą", – pabrėžia ūkininkas. Šis principas galioja ir parduotuvei "Tar-tar", ir kitiems Ginto ateities planams.

Mes jau seniai išsklaidėme mitą, kad jautiena – brangus turtingos visuomenės klasės malonumas.

Jokių antibiotikų, hormoninių preparatų, pigių pašarinių grūdų, užterštų toksinais, – tai svarbūs punktai, kurių laikosi G.Migonis. Kad jautis užaugtų sveikas, jam reikia geros ir kokybiškos žolės ir grūdų.

"Sudarydami racioną jaučiams, dedame šešių rūšių grūdų. Žirnių, kurie reikalingis raumenims augti, avižų, kurios greitai virškinamos ir suteikia daug energijos, miežių, kviečių, speltos grūdų ir kukurūzų", – vardija ūkininkas. Štai tokius šešiagrūdžius pietus gaudamas jautis užauga iki tam tikro svorio, raumenyse sukaupdamas visas svarbiausias medžiagas. Subrandinta brandinimo kamerose tokia jautiena tampa sveiku ir labai kokybišku kąsniu kiekvieno žmogaus skrandžiui.

Beje, Ginto ūkis šiemet pripažintas geriausiu ūkiu Elektrėnų savivaldybėje.

Pjausto kaip chirurgai

Viena iš jautienos paruošimo paslapčių – puikus šio gyvulio raumenų išmanymas ir gebėjimas padaryti preciziškus pjūvius. Parduotuvėje "Tar Tar" dirba mėsos išpjaustytojas Gintaras, kuris peiliu darbuojasi mikliai kaip mikrochirurgas skalpeliu. Įgūdžiams suformuoti jam prireikė net dvejų metų.

"Dauguma lietuvių apie kumpį galvoja kaip apie kietą, gana sunkiai sukramtomą mėsą, kurią reikia ilgai kepti ar virti. Tačiau tinkamai supjausčius brandintą jautienos kumpį, galima drąsiai gaminti didkepsnį", – pasakoja Gintaras.

Tai, kad "Tar Tar" parduotuvė turi išpjaustytoją, greitai įvertino vaikai ir mėsos gerbėjai, mėgstantys vientisą, be jokios gyslelės kepsnį.

"Ateina mama su sūnumi Jokūbu ir aš jau žinau, kad jam reikės išpjauti gabaliuką, kuriame nebūtų nė vienos gyslos. Šis jaunasis valgytojas labai išrankus, tačiau, kaip ir kiekvienas kitas, mums labai svarbus ir brangus", – pasakoja parduotuvės vadovė Brigita.

Tačiau kaip savo krašto ir savo miesto patriotas galiu patvirtinti – skaniausi jautienos gabaliukai pateks tik ant lietuvių stalo.

Išsklaido mitus

Lietuviai nuo senų laikų įsitikinę: kiauliena ir vištiena minkštesnės, todėl tokią mėsą lengviau paruošti. O štai apie jautieną ilgą laiką buvo galvojama kaip apie kietą, sunkiai paruošiamą mėsą. Nepelnyta nuomonė ir įsitikinimai lėmė, kad jautiena buvo nustumta į antrą vietą, tačiau pamažu, padedant sveikatos specialistams, šis mitas sklaidomas ir vis daugiau lietuvių pradeda dairytis į šiek tiek brangesnę, tačiau savo savybėmis daug sveikesnę mėsą.

"Nereikia pirkti ir prisikrauti šaldiklio. Pakanka įsigyti gabaliuką jautienos, kurį paruošite tą patį vakarą. Netgi senjorai grįžta į mano parduotuvę ir džiaugiasi, kad buvo skani ir nebrangi mėsa", – pasakoja Brigita.

Jeigu žmogus rūpinasi savimi, jeigu galvoja, ką deda į burną, būtent jautiena turėtų tapti gana dažnu jo patiekalu. "Mes nesame stebukladariai, tačiau pirkėjams siūlome pačią geriausią jautieną Lietuvoje", – reziumuoja Gintas.


Jautiena – baltymų ir geležies šaltinis

Jautiena laikoma geležies turtinga mėsa. Ji mažiau kaloringa, neriebi, turi mažiau cholesterolio. Tad turintiesiems problemų dėl padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje reikėtų rinktis jautieną. Geležis geriausiai įsisavinama kartu su vitaminu C, todėl jautieną geriausia valgyti su šviežiomis daržovėmis. Sveikam žmogui kartą per savaitę valgant jautieną patenkinami organizmo geležies poreikiai. Jautienoje taip pat yra cinko ir vitaminų B12 bei PP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

san

san portretas
Kokybiska jauti uzaugint sudetinga, o ir uzauginus mazai kas priduoda i mesine. Buvo komentaras kad mesine tik 20 cnt brangiau superka. Gal ir taip, bet kol iki krautuves lentynu daeina geras jautis kuris nebuvo priduotas i supirkima o ketina patekti ant musu stalo praeina ne viena etapa, ir jo savikaina savaime kad isauga.Naturalu, kad jautiena kainuoja nepigiai. Bet yra norinciu nusipirkti uz kiaulienos kaina :D

Donatas

Donatas portretas
Teko lankytis Kaune ir palyginimui pirktis is sios krautuveles mesyte.. Tikrai labai patiko mesos kokybe bei specifinis Angusu veisles poskonis. Is karto jauciama kokybiska veislinio buliaus mesa, tai visiskai kas kita nei parduodamoje konkuruojancioje parduotuveje Steak Supply gysluota bei sena karviena, taip taip karviena!! zenklinimai ta patys uz save kalba! kam idomu D ir E raides ir reiskia karve 80 -90 men amziaus!!! Daugiau nei mano draugai nei pazystami nebeperkame toje butaforineje krautuveje.Pirksime tik cia TAR TAR jega!

Algis

Algis portretas
Skaniai pateikta labai, reik paragaut :)
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių