Quantcast

Lėlių teatras kviečia kartu pamąstyti apie tikrąją Kalėdų prasmę

65-ąjį kūrybinį sezoną minintis Kauno valstybinis lėlių teatras šią žiemą tapo ypač šventiškais stebuklų ir pasakų namais. Ne vien žiemiškų, patrauklių, nuotykingų, bet ir edukacinių, šiandieną atliepiančių pasakų. Kalėdiniu laikotarpiu teatras kviečia į žiemos paslapties kupinus renginius.

Tarp jų – spektaklyje pasakojama istorija apie tai, kas nutinka, kai vieną dieną į ramų, gražų skruzdėlyną įmina sunki, svetima koja.

Angelų paslaptys

Prieš pristatant premjerą negalima nepaminėti ir visos teatro šventinės programos, kurį turėtų įtraukti visus žiūrovus – vaikus ir kartu su jais atėjusius tėvelius ir senelius, kurie galės sugrįžti į vaikystę ir pajusti Kalėdų laukimo džiaugsmą, kai stebuklai atrodo dideli, gniaužiantys kvapą. Esamasis laikas liudija, kad šiandien mūsų gyvenime tokių akimirkų itin trūksta.

Jau einant pro šalį akis patraukia spalvingai papuošti teatro langai. Nuo šio savaitgalio priėjus prie teatro įėjimo stovinčio mažyčio paslaptingo bokštelio langelio bus galima išvysti dar vieną iš teatro šventinių paslapčių.

Dar stipresnė Kalėdų atmosfera užplūsta jau įžengus į teatrą. Čia galima ne tik susipažinti su teatre gyvenančiomis archyvinių spektaklių lėlėmis, užlipus į antrąjį aukštą aplankyti nykštukų namelius, bet ir žiemos nuotykių patirti scenoje.

Pasakos: atnaujintas spektaklis „Kalėdinės angelų paslaptys“ veda gražiausių H. Ch. Anderseno ir Ch. Dickenso kūrinių keliais./ R. Barauskio nuotr. 

Tradiciniai susitikimai su Kalėdų Seneliu vaikų lauks po dviejų spektaklių: jaunosios kartos režisieriaus, scenografo Roko Lažaunyko premjeros „Atsargiai! Skruzdėlyne Kalėdos!“ ir atnaujinto spektaklio „Kalėdinės angelų paslaptys“. Pastarąjį spektaklį kūrė režisierė, teatro vadovė Rasa Bartninkaitė ir aktorė Audronė Grėbliauskienė, kurios, įkūnydamos Praeities ir Ateities angelus, iš naujo supažindins su gražiausiomis Hanso Christiano Anderseno pasakomis ir Charleso Dikenso „Kalėdų giesmės“ personažais. Po spektaklio bus galima užsukti į apšerkšnijusį, visas Kalėdų pasakas saugantį teatro lėlių muziejų, kuriame žiūrovai susitiks su Kalėdų Seneliu.

Teatras yra paruošęs ir du nuotolinius spektaklius, kuriais dalysis su tais vaikais, kurie negali atvykti į teatrą, kurie serga ar yra išvykę toli už Lietuvos.

Kaip pasakoja R. Bartninkaitė, Kalėdų angelai jau visą mėnesį plasnoja virš miestų stebėdami vaikus, žymėdamiesi jų gerus darbus ir į teatrą nusileis papasakoti savo istorijų: „Gyvename sudėtingu laiku, kai su vaikais turime kalbėtis ir skaudžiomis temomis. Netoli mūsų šalies vykstant karui, vaikai tampa brandesni ir norisi Kalėdų metu dovanoti ne vien pramogą, bet ir raginti juos kelti svarbius klausimus. Angelai kvies vaikus stabtelėti ir pamąstyti, ką mes galime padaryti, kad kai kurių žmonių likimai pasikeistų, kad taptume geresni. Galbūt žinomų pasakų pabaigos galėtų būti ne tokios graudžios? Kartais reikia tiek nedaug – gero žodžio, palaikymo, šilumos, o galbūt tiesiog patarimo. Dėl to gyvenime daug kas gali pasikeisti, o ir atlikus gerą darbą mūsų siela nušvinta.“

Teatras yra parengęs ir du nuotolinius spektaklius – „Kalėdos pasakų namuose“ ir „Dovana Kalėdų Seneliui“, kuriais dalysis su tais vaikas, kurie negali atvykti į teatrą, kurie serga ar yra išvykę toli už Lietuvos.

Kalėdos skruzdėlyne

Premjera „Atsargiai! Skruzdėlyne Kalėdos!“ Didžiojoje salėje taip pat atliepia šį laikotarpį, skatindama nepasiduoti negatyviems dalykams ir išsaugoti savyje pasitikėjimą, meilę ir atjautą.

Spektaklyje atgyja rašytojos, pedagogės Rasos Dmuchovskienės pirmųjų knygelių „Skruzdėliukas Nežiniukas“ personažai. Knygelės didelio susidomėjimo sulaukė dėl jose žaismingai ir suprantamai vaikams pristatytų gamtos pasaulio gyventojų ir reiškinių.

Spektakliui pjesę pagal „Skruzdėliuką Nežiniuką“ rašė aktorė, režisierė Dominyka Budinavičiūtė. Sulaukusi pasiūlymo sukurti pjesę jaunoji kūrėja ėmė intensyviai domėtis vabzdžių ir vabalų pasauliu, mat spektaklyje Skruzdėliukas leidžiasi ieškoti berniuko, kuris sugriauna jo skruzdėlyną, ir kelionės metu sutinka nepažįstamų vabalų ir vabzdžių.

Pjesės autorė nutarė sugriauti pasakose egzistuojančius įprastus kai kurių gyvių charakterius ir juos pavaizduoti kitaip. Čia galima išvysti mielą vorą, kuris ne tik nebaisus, bet dar ir vegetaras, o jo geriausia draugė – musė Zyzė, egocentrišką ir emociškai šaltą Drugelį, Sraigę, kuri išlindusi iš kiauto kalba lėtai, o į jį sulindusi – greitai, ir Žiogą, kuris neprivalo mokėti groti.

„Iš pradžių su režisieriumi nutarėme, kad spektaklis bus apie gamtos saugojimą. Tačiau šalia šios temos atsirado ir kita – namų – tema. Ką reiškia jų netekti? Ką reiškia atsidurti nepažintame, didžiuliame pasaulyje, kai esi toks mažas? Tad istorija nėra tik apie Skruzdėliuką, ji yra apie kiekvieną iš mūsų. Apie tai, kaip mes žvelgiame į pačius mažiausius padarėlius. Ar gebame matyti ne tik akimis, bet ir širdimi? Ir kurių daugiau: ar tų, kurie myli, ar tų, kurie griauna?“ – patirtimi dalijosi D. Budinavičiūtė.

Intriga: Skruzdėliukas leidžiasi ieškoti berniuko, kuris sugriauna jo skruzdėlyną, ir kelionės metu sutinka nepažįstamų vabalų ir vabzdžių. / R. Barauskio nuotr. 

Spektaklyje kalbama apie Kalėdų šventės tikrąsias vertybes – berniukas bando pažinti, kas yra gėris, jį atrasti savyje.

Kalėdos – ne vien Kalėdų Senelis ir eglutės, bet ir šventė, kai atsiskleidžia mūsų tarpusavio ryšys, gėris pripildo mūsų šventes šilumos ir džiaugsmo.

„Šventiniu laikotarpiu pasigendu tikrojo jaukumo ir šilumos, supratimo, kas iš tiesų yra šioji šventė. Kalėdos – ne vien Kalėdų Senelis ir eglutės, bet ir šventė, kai atsiskleidžia mūsų tarpusavio ryšys, gėris  pripildo mūsų šventes šilumos ir džiaugsmo. Norime, kad iš scenos sklystų jaukumas, kad atėjęs žiūrovas atsidurtų tokioje erdvėje, kurioje yra patyręs pačių gražiausių vaikystės akimirkų žaisdamas, fantazuodamas ar kurdamas savo tyrimų laboratoriją“, – pasakojo režisierius R. Lažaunykas.

Nežiniukai taps žiniukais

Įdomu dar ir tai, kad spektaklio kūrėjai turėjo galimybę skruzdėlyno gyvenimą pamatyti iš vidaus. Repeticijose lankėsi „Skruzdėliuko Nežiniuko“ autorė R. Dmuchovskienė, kuri atsinešė formikariumą – namelį, apgyvendintą tikromis skruzdėlėmis, tad buvo galima stebėti, kaip jos dirba kasdienius darbus, yra pasiskirsčiusios pareigomis, turi kambarius. Labai panašiai kaip ir žmonės.

Prieš kelerius metus pradėjusi rašyti apie Skruzdėliuką Nežiniuką rašytoja ėmė skruzdėles stebėti gamtoje, o po kurio laiko jos namuose atsirado formikariumas su labai maža skruzdėlių šeimyna, kuri šiandien yra stipriai išaugusi.

Ką tik knygynuose pasirodė ketvirtoji „Skruzdėliuko Nežiniuko“ knyga, kurioje smalsuolis Skruzdėliukas leidžiasi į dar kitokius nuotykius. Susipažinti su šia, ankstesnėmis knygomis ir pačia jų autore bus galima apsilankius premjeroje šį savaitgalį. Žiūrovai irgi savo akimis galės išvysti minėtąjį formikariumą, kurį į susitikimą su savimi atsineš rašytoja. Ji papasakos apie skruzdėles, atsakys į kilusius klausimus.

„Kadangi Skruzdėliukas yra nežiniukas, tai ir jis, ir aš linkime, kai visi vaikai taptų žiniukais. Semtųsi žinių iš gamtos, nes jų joje yra labai daug. Žinoma, visko neįmanoma sužinoti, bet perskaitę Skruzdėliuko nuotykius vaikai jau galės dalyvauti įvairiose viktorinose. Man net skambina kai kurie tėveliai ir džiūgauja, kad jų vaikas atsakė į tą ar aną klausimą, kad daug žino, nes skaitė „Skruzdėliuką“. O dėdės ir tetos, pasirodo, nežinojo. Labai džiugina tokie atsiliepimai. Bus labai malonu su visais atėjusiais pabendrauti ir spektaklio premjeroje“, – matydama scenoje atgijusį jos kurtą personažą džiaugėsi R. Dmuchovskienė.

Kūrėjų komanda

„Atsargiai! Skruzdėlyne Kalėdos!“ kūrybinė komanda: režisierius ir dailininkas – Rokas Lažaunykas, pjesės autorė – Dominyka Budinavičiūtė, kompozitorius – Antanas Jasenka, dailininko asistentė – Emilija Višinskaitė, aktoriai – Saulius Bagaliūnas / Remigijus Endriukaitis, Audronė Grėbliauskienė / Dominyka Budinavičiūtė, Indrė Endriukaitė / Vigita Rudytė, Darius Krapikas / Arvydas Šaučiūnas, Laima Strazdauskienė / Rūta Kumpikaitė.

„Atsargiai! Skruzdėlyne Kalėdos!“ premjera – gruodžio 10 d. 10 val., 11 d. 12 val., 17 d. 12 val., 18 d. 12 val., 26 d. 12, 14 ir 16 val.

„Kalėdinės angelų paslaptys“ – 10 d. 11, 13, 15 val., 11 d. 11, 12, 13, 15, 17 val., 17 d. 13, 15, 17 val., 18 d. 11, 12, 13, 17 val., 26 d. 12, 13, 14, 15 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių