Quantcast

Ledo rūmų jubiliejus – vidurvasarį

Kauno ledo arena švenčia keturiasdešimtmetį. 1976 m. liepos 1 dieną Žaliakalnyje tyliai, be didesnio spaudos ar valdžios dėmesio, buvo atidaryta dirbtinio ledo čiuožykla. Jos atsiradimo iniciatoriai norėjo išbandyti, kiek dirbtinis ledas išlaikys vidurvasarį.

„Jau po pusdienio vietoj ledo telkšojo balos ir po to čiuožykla buvo vėl atidaryta tik tų metų spalį“, – pasakojo dailiojo čiuožimo entuziastė, šios sporto šakos trenerė, praeityje daugkartinė šalies čempionė ir dabartinė Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos vadovė Lilija Vanagienė.

Seniau šaltuoju metų laiku Kaune veikdavo kelios natūralaus ledo čiuožyklos, o 1976–aisiais „Bangos“ radijo gamykloje dirbęs sporto entuziastas Algirdas Žalys įtikino gamyklos vadovybę aikštėje šalia Aukštaičių gatvės statyti ne numatytą dviračių treką, o čiuožyklą.

A.Žalio iniciatyvą palaikė tuometinis „Bangos“ gamyklos direktorius Leonas Jankauskas. Jo bei kolegų pastangomis atvira dirbtinio ledo čiuožykla vėliau buvo uždengta, o aštuoniasdešimtaisiais rekonstruota ir įgavo dabartines formas.

1976–aisiais dabartinės ledo arenos pirmtakė buvo atidaryta vos ne paslapčiomis todėl, kad čiuožyklos statybos darbai vyko nelegaliai. Medžiagos buvo nurašomos iš kitų objektų, apie darbus nepranešama aukštesnei vadovybei, vietoj statybininkų dažnai buvo skolinamasi darbo jėga iš sovietinių karinių dalinių – paprasti kareiviai.

„Nepastačiau čiuožyklos dukrai, tai pastatysiu anūkui“, – tada sakė A.Žalys. Anūkas Povilas Vanagas su partnere Margarita Drobiazko dalyvavo jau iškilmingame Kauno ledo arenos atidaryme 1990–aisiais.

1996 metais, kai Lietuvai buvo patikėta Elektrėnuose ir Kaune surengti pasaulio ledo ritulio pirmenybių D grupės varžybas, Ledo arenai buvo pastatytas priestatas, kuriame įrengtos rūbinės, administracinės patalpos, kavinė.

Šiuo metu Ledo arenoje treniruojasi čiuožėjai, ledo ritulininkai, akmenslydininkai.

Šiandien Ledo arenoje surengtame paminėjime jos komandą jubiliejaus proga sveikino Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos, Kultūros ir sporto departamento vadovai, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, dirbtinio ledo čiuožyklos Kaune atsiradimo iniciatoriai L.Jankauskas, Bronius Kriščiūnas, Pranas Majauskas, pastarosios didesnės rekonstrukcijos iniciatorius Seimo narys Kazys Starkevičius, Kauno vicemeras Vasilijus Popovas, buvę čiuožėjai, treneriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bangietis

Bangietis portretas
1976 m. Kauno Radijo gamyklos girektorius buvo V. Minkus. Taip kad itikino ne Jankauska
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių