Quantcast

Laisvės alėjoje – raginimas nelesinti paukščių

Laisvės alėjoje atsirado lentelių, nurodančių, kad miestiečiai nelesintų paukščių. Taip siekiama švarinti miesto centrą ir keisti paukščių įpročius, kad šie maisto ieškotų patys.

Naujos lentelės

Pagrindinėje Kauno pėsčiųjų alėjoje lentelės su užrašais įrengtos ties suoliukais, kur kauniečiai dažniausiai ir mėgdavo balandžiams paberti trupinių.

„Prašome nelesinti paukščių! Balandžių lesinimas skatina nenatūralų jų elgesį, teršia aplinka, platinamos ligos“, – skelbiama naujai įrengtose informacinėse lentelėse.

Atrodo, ir viešojo maitinimo įstaigos siekia mažinti balandžių ir varnų puotas po savo langais, todėl taip pat savo klientų prašo nelesinti paukščių. Tiek ant lauko staliukų, tiek ant vitrininių langų kai kurios kavinukės uždėjo prašymus nemaitinti balandžių.

Informacija: nelesinti paukščių alėjoje ragina įrengtos lentelės. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Švaresnė erdvė

Bendrovės „Kauno švara“ atstovas Jonas Trumpa „Kauno dienai“ teigė, kad informacinės lentelės įrengtos praėjusią savaitę.

„Laisvės alėjoje pastatėme 30 stendų su atmintinėmis, primenančių, kad laukinius paukščius lesinti draudžiama. Kasmet apie tai primename gyventojams, o šiemet nusprendėme išbandyti naują formatą — fizines informacines lentelės. Kol kas dar sunku vertinti, ar jos jau davė rezultatų ir kiek kauniečių pasiekė ši informacija. Vis dėlto akivaizdu, kad jos atkreipia per Laisvės alėją einančių ar ant suolelio sėdinčių žmonių dėmesį“, – teigė pašnekovas.

Miesto švaros ir tvarkos taisyklių nepaisymas yra administracinis teisės pažeidimas, už jį gresia piniginė bauda iki 600 eurų.

Pasak J.Trumpos, informacinėmis lentelėmis norima didinti miestiečių sąmoningą. „Dažnam atrodo, kad laukinių paukščių lesinimas yra geradariškas elgesys, tačiau tai tikra meškos paslauga. Nuolat lesinami paukščiai gausiau veisiasi, o didėjanti jų koncentracija paspartinta ligų pernešimą ir plitimą tarp pačių paukščių. Maisto likučiai į gausiai lankomas vietas taip pat vilioja graužikus“, – pastebėjo „Kauno švaros“ atstovas.

Specialistai priminė, kad reikia paisyti higienos normų ir stengtis viešąsias erdves išlaikyti švarias. „Lesinami paukščiai apdergia žmonių susibūrimo vietas ir ten esančius objektus: suoliukus, paminklus, pėsčiųjų dangą, kitą mažąją architektūrą. Kauniečiai kartais net nesusimąsto, kad dalį ekskrementų ant batų padų parsineša namo“, – pridūrė J.Trumpa.

Tikslas: siekiama, kad paukščiai neterštų Laisvės alėjos (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Garsinės priemonės

Informacinės lentelės – ne vienintelė priemonė, kuria stengiamasi Laisvės alėjoje reguliuoti paukščių srautus. Kiek anksčiau centrinėje miesto dalyje buvo įrengta garsinė sistema, skirta varnoms baidyti.

„Prieš dvejus metus centrinėje miesto gatvėje įrengėme kelis ultragarsą ir plėšriųjų paukščių garsus skleidžiančius įrenginius. Pavasarį tikimės daugiau tokių prietaisų įrengti gausiai lankomose Kauno vietose. Pirmieji aparatų naudojimo metai – labai efektyvūs. Varnos ir balandžiai išsikraustė iš centrinių miesto erdvių ir atsitraukė atokiau. Tačiau paukščiai yra protingi gyvūnai – pamatę, kad nėra realios grėsmės, jie grįžta į tas pačias erdves. Juolab kai žino, kad čia gaus maisto. Juokaujame, kad jie jau atpažįsta etatinius lesintojus ir juos seka“, – pastebėjo Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Ji nurodė, kad šiuo metu eksperimentuojama su prietaisų parametrais, keičiami plėšriųjų paukščių skleidžiami garsai ir ultragarso dažniai. „Tikimės, kad atrasime veiksmingiausius ir sumažinsime gausią paukščių bazę centrinėse miesto erdvėse“, – pridūrė specialistė.

Gali sulaukti baudų

Kauno miesto švaros ir tvarkos taisyklėse numatyta, kad laukinius paukščius, išskyrus žiemą, lesinti draudžiama visame mieste. Toks draudimas galioja ne tik Kaune, bet ir kituose Lietuvos, užsienio miestuose.

Miesto švaros ir tvarkos taisyklių nepaisymas yra administracinis teisės pažeidimas, už jį gresia piniginė bauda iki 600 eurų. Baudas stengiamasi dalyti tik pakartotiniais atvejais, o šiuo metu bendromis jėgomis edukuojama visuomenė – po Laisvės alėją, parkus kiekvieną dieną vaikšto Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, kurie sudrausmina ir perspėja paukščius lesinančius kauniečius, kad taip elgtis negalima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OMG

OMG portretas
O ta ką dabar tiems paukšteliams daryti kai jie buvo pripratę gauti maisto? Gal kur nors nuošaliau palesinti? Jeigu zmones nekenčia paukščiu tai jau blogas ženklas.

Geriau

Geriau portretas
Geriau žmonės tegu paukščius lesina, nei visisiškai susvetimeję voliojasi su keturkojais geriausias draugais

Yra taip

Yra taip portretas
Paukščiai visur apšikę kur tik įmanoma: mašinas; palanges, suoliukus, vaikų žaidimo aikštele, žodžiu niekam tie karveliai nereikalingi, tegu kenkėjys gaudo
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių