Quantcast

Laiką, skirtą kitiems, vadina laiku sau (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Supažindindami su dar dviem nuostabiomis kaunietėmis ir jų veikla šiandien baigiame rinkimų "Metų kaunietė 2020" dvidešimtuko dalyvių pristatymą. Kviečiame palaikyti kandidates ir už jas balsuoti.

03. DAIVA KUZMICKAITĖ MVS – sesuo vienuolė, socialinių mokslų daktarė, kurios rūpesčiu ir kasdieniu darbu sėkmingai realizuojamas Lietuvos ir Bažnyčios siekis, kad visi vaikai augtų šeimose. Pradėjusi globoti, užaugino du našlaičius vaikus, įgyvendino ir koordinuoja Kauno arkivyskupijos "Carito" programą, subūrusią įtėvių ir globėjų šeimų bendruomenę, jos nariams teikiančią socialinę ir dvasinę paramą.

Į šią veiklos sritį ji ėmė gilintis po to, kai pati ryžosi globoti du našlaičius ir pati patyrė, kad vaikus globojančioms, juos įsivaikinusioms šeimoms trūksta žinių, įvairiapusės pagalbos ir informacijos, kur galėtų gauti tokią pagalbą.

"2009 m. du našlaičiai vaikai apvertė aukštyn kojomis mano gyvenimo rutiną. Teko iš vidaus pažinti tėvų, netekusių vaikų, skausmą, patirtis ir poreikius", – pasakojo kaunietė ir pridūrė, kad eidama į vienuolyną mažiausiai tikėjosi auginti vaikus.

Teko iš vidaus pažinti tėvų, netekusių vaikų, skausmą, patirtis ir poreikius.

Mažylių globos ėmėsi, nors iki tol buvo itin užimta įvairiomis veiklomis, bet visų jų reikšmingumas išblėso palyginti su dviejų vaikų, su kuriais suvedė Dievas, globos prasmingumu.

Rūpinantis šiais našlaičiais pamažu ėmė burtis bendraminčiai, kurių veikla vėliau išsirutuliojo į programą "Vaiko gerovės institutas", skirtą tam, kad šeimos turėtų erdvę, kur pačios galėtų šiuos ypatingumus perprasti ir surasti atsakymus į globos ir įvaikinimo kelyje iškylančius klausimus.

Daiva Kuzmickaitė MVS. Asmeninio archyvo nuotr.

"Bendraujant su įvaikintais ir globojamais vaikais bei jų šeimomis tenka patirti, kad nuostabios šeimos, dažnai užauginusios ar auginančios būrelį savų vaikų, susiduria su iššūkiais, priėmusios į savo namus tėvų globos netekusius vaikus. Ir ne todėl, kad tie vaikai būtų atgrasūs, negeri. Greičiau – jie ypatingi, dažnai per savo trumpą gyvenimą patyrę daugiau, nei keli suaugusieji kartu sudėjus", – kalbėjo D.Kuzmickaitė.

Anot jos, kai suaugusieji, kurie augina vaikus, yra laimingi, atpažįsta gyvenimo sužeistų vaikų poreikius, užkoduotus meilės alkio signalus, jie gali apdovanoti vaikus gyvenimo džiaugsmu, padėti jiems gyti. "Todėl yra svarbu ne tik palaikymas, bet ir bendrystė, bendruomeniškumas", – teigė sesuo.

Šeimų vaikai taip pat turi galimybę po pamokų leisti laiką "Angelų palėpėje", kur gali paruošti pamokas, vaidinti, dalyvauti judesio, ergoterapijos ar dailės terapijos užsiėmimuose, stovyklėlėse atostogų metu, pasirengti sakramentams. "Angelų palėpę" dažnai aplanko ir vaikų pamiltas šuo, suteikdamas abipusio džiaugsmo ir galimybę padūkti Santakoje.

15. RITA KYBARTIENĖ – Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro Reabilitacinio profesinio rengimo skyriaus profesijos mokytoja metodininkė, tautodailinkė, dirbanti su neįgaliu jaunimu, Kauno apskrities Vytauto Didžiojo 2-osios šaulių rinktinės šaulė, pernai daugiau kaip 90 dienų savanoriavusi Kauno ligoninės COVID-19 zonoje, Karštojoje koronaviruso linijoje 1808, padėjusi pareigūnams patruliuoti gatvėse.

"Esu trečios kartos kaunietė ir visą save atiduodu mylimam miestui Kaunui", – pasakojo keturių sūnų mama, trijų anūkių močiutė, vytelių pynėja, šio amato jau penkiolika metų kantriai mokanti specialiųjų poreikių turinčius jaunuolius. R.Kybartienė su susižavėjimu pasakojo apie kai kurių auklėtinių su negalia talentą pinti parodų vertus darbus.

Esu trečios kartos kaunietė ir visą save atiduodu mylimam miestui Kaunui.

Kol augo keturi jos vaikai, beveik visą dėmesį skyrė jiems, o ne karjerai. Dabar R.Kybartienė aktyviai dalyvauja įvairiose visuomeninėse veiklose, į kurias įtraukė narystė Šaulių sąjungoje, Vytauto Didžiojo 2-ojoje šaulių rinktinėje. Tai ji vadina laiku sau.

Pernai vasario 24 d., tvyrant nežiniai ir baimei dėl COVID-19, moteris kartu su kitais šauliais pasitiko parskrendančius keleivius iš Italijos, kuri jau buvo virtusi koronaviruso židiniu. Karštojoje koronaviruso linijoje 1808  savanoriavo keturis mėnesius, kol buvo reikalinga savanorių pagalba.

Rita buvo viena tų šaulių, kurie atsiliepė į Kauno ligoninės pagalbos prašymą, kai sunkių ligonių gausa pasiekė piką, o medikų pajėgas praretino virusas ir nuovargis.

Rita Kybartienė. A. Barzdžiaus nuotr.

"Net nesvarsčiau, eiti ar neiti. Vadovaujuosi šūkiu: kas, jei ne mes? Kada, jei ne dabar? Reikalinga pagalba, galiu padėti, galiu būti naudinga, mano vakarai – laisvi, kodėl gi neprisidėjus? Vaikai jau suaugę, kiek reikia, tiek ir jiems padedu", – taip tuomet kalbėjo R.Kybartienė.

Iki karantino viena jos savanoriškų veiklų buvo jaunųjų šaulių būrelis, pilietiškumo pamokų organizavimas įvairiose Lietuvos mokyklose. Kartu važiuodavo devintą dešimtį įpusėjęs šaulys Jonas Arbačiauskas, kurio tėvų sodyboje buvo slėptas Lietuvos partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas. Apie ano meto įvykius, atmosferą mokiniai išgirsdavo iš pirmų lūpų, o tai neįtikėtinai paveiku. Per karantiną vaikams pilietiškumo pamokas Rita veda nuotoliniu būdu, pasakoja ir apie savanorystę Karštojoje koronaviruso linijoje bei ligoninės skyriuje, kur gydomi sergantys koronavirusu žmonės.

Pati būdama kantri ir optimistė, ji džiaugiasi, kad daugybė žmonių pasiruošę ištiesti pagalbos ranką, daryti gerus darbus, už tai nieko nesitikėdami.

Greta visuomeninės veiklos R.Kybartienė puoselėja pomėgį fotografuoti, daug laiko skiria savo, kaip tautodailininkės, pašaukimui. Parodose eksponuotos ir jos nuotraukos, ir jos pintos suknelės. Pastarosios pernai per karantiną atgijo ant manekenų Domeikavos kultūros namų languose.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 d. iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis "Kauno diena" dėkoja projekto mecenatui "Mano būstas", pagrindiniams rėmėjams "Vikonda grupė", "Bosca", rėmėjams "Baltic Transline", "Volfas Engelman nealkoholinis, partneriams "Clinic DPC", "SDG", renginio draugui "LNK".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bobom seksistėm

Bobom seksistėm portretas
gražulis gražesnis o jus teis už vyrų diskriminaciją.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių