Quantcast

L. Naujokaitis: patvirtinta plėtros kryptis skatins teigiamus pokyčius

  • Teksto dydis:

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius patvirtino naują savivaldybės plėtros kryptį. Pagal ją numatyta subalansuoti viešųjų paslaugų teikimą, plėsti inžinerinę infrastruktūrą ir socialinių paslaugų prieinamumą, tobulinti viešąjį transportą.

Kauno rajono bendrojo plano keitimas, pasak nepriklausomo eksperto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Architektūros katedros docento Lino Naujokaičio, yra svarbus ne tik savivaldybei, bet ir visam regionui.

L.Naujokaitis teigiamai vertino specialistų parengtas Kauno rajono bendrojo plano 2-ojo keitimo koncepcijas. Pasak jo, siūlytos alternatyvos turi aiškų ir tvirtą pagrindimą bei įvairių pranašumų. Svarbiausi visų siūlymų akcentai – sinerginiai procesai ir tolygus rajono stiprinimas.

Pasak eksperto, patvirtinta plėtros kryptis skatins teigiamus pokyčius.

Abipusiškai naudingi mainai

Viena svarbiausių šios alternatyvos dedamųjų dalių, L.Naujokaičio teigimu, yra plėtojama Kauno regiono aglomeracija. Dėl šios priežasties reikėtų skirti daugiau dėmesio kaimyninių savivaldybių ryšiams stiprinti.

"Europoje ir pasaulyje galime rasti nemažai pavyzdžių, kur didelius megapolius maitina aplink esanti aglomeracija ir, atvirkščiai – rajonų gyventojai gauna daug naudos iš didžiojo regiono miesto. Kauno rajone esantis tarptautinis oro uostas ir laisvoji ekonominė zona ar greta magistralės vykstanti pramonės ir sandėliavimo objektų plėtra tik patvirtina, kad ir Kaunas, ir Kauno rajonas turi didelių galimybių augti", – sako L.Naujokaitis.

Kaune sukoncentruota daug darbo vietų, medicinos paslaugų, čia vyksta dideli renginiai.

O kaimiška savivaldybė gali pasiūlyti miestiečiams aktyvaus poilsio galimybių vaizdingose užmiesčio teritorijose, kamerinių kultūros renginių, kaimo turizmo, sveikatinimo paslaugų.

"Akivaizdu, kad ir miestas, ir rajonas turi savo pranašumų, todėl svarbu, kad jais galėtų naudotis abiejų savivaldybių gyventojai", – pastebi L.Naujokaitis.

Kur slypi Kauno rajono galia?

Ekspertas pažymi, kad Kauno rajonas turi ir daugiau stiprybių. Gera geografinė padėtis ir savivaldybės teritoriją kertantys tarptautiniai keliai – didelis pranašumas logistikos, agroverslo įmonėms.

Į Kauno rajono teritoriją patenka ir vienas didžiausių Lietuvoje vandens telkinių – Kauno marios, kurių pakrantėje plytintys miškų masyvai ir kiti gamtos turtai vilioja lankytojus.

Kraštą kertantis Nemunas, Neris ir Nevėžis galėtų būti svarbūs ne tik turizmui, bet ir kroviniams gabenti.

"Vandens turizmo gaivinimas galėtų būti vienu ryškiausių Kauno rajono išskirtinumų", – pabrėžia L.Naujokaitis.

Svarbūs vidiniai ryšiai

Ekspertas pastebi, kad arti miesto esančios gyvenvietės auga sparčiai, o rajono pakraščiai, nors ir nežymiai, traukiasi.

"Atsižvelgiant į miestų draikos tendencijas, kai lietuviai keliasi į užmiesčius, greta Kauno esančios gyvenvietės ir toliau plėsis sparčiau. Todėl svarbu stiprinti ne tik regioninius ryšius, bet ir gretimų seniūnijų bendradarbiavimą teikiant paslaugas gyventojams", – pabrėžia L.Naujokaitis.

Vertinant demografinę ir urbanistinę situaciją, Kauno rajono savivaldybės administracijos patvirtinta koncepcija yra palanki visam regionui.

"Jei pažvelgsime į naująjį Lietuvos Respublikos teritorijos bendrąjį planą, pamatysime, kad Kaunas kartu su Alytumi ir Marijampole patenka į urbanistinį trikampį. Kaunas su Kauno rajonu jame sudaro tvirtą darinį", – sako L.Naujokaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių