Quantcast

Kur kraustysis Kauno miesto savivaldybė?

Iki 2016 m. sausio dalis savivaldybės tarnautojų jau turėtų triūsti naujuose kabinetuose. Aišku, jei savivaldybė pagaliau apsispręs skelbti konkursą milžiniško ploto patalpų nuomai ketvirčiui amžiaus.

Iki 2016 m. sausio dalis savivaldybės tarnautojų jau turėtų triūsti naujuose kabinetuose. Aišku, jei savivaldybė pagaliau apsispręs skelbti konkursą milžiniško ploto patalpų nuomai ketvirčiui amžiaus.

Naujo nestatys

Pastato patalpų plotas – iki 10 tūkst. kv. m., jis turi stovėti miesto centre, būti rekonstruotas ir pritaikytas savivaldybės reikmėms. Nuomos sutartis turėtų būti sudaroma 25 metams, o per mėnesį už nuomą žadama mokėti ne daugiau nei kaip 350 tūkst. litų, arba 35 litus už kv. m.

Tokios sąlygos iškeltos sprendimo projekte, kuris dar šiais metais bus pateiktas svarstyti miesto tarybai. Jai pritarus, bus skelbiamas pastato, į kurį planuojama sukelti visus ne pagrindiniame pastate Laisvės al. 96 esančius savivaldybės skyrius, nuomos konkursas.

Naujo pastato, kuriame tilptų visi valdininkai, Kaune statyti neplanuojama. Šiuo metu beveik 800 savivaldybės tarnautojų įsikūrę beveik 18 tūkst. kv. m. plote, išbarstytame per 25 vietas. Toliausiai nuo pagrindinio savivaldybės pastato yra Kūno kultūros ir sporto bei dalis Likviduotinų įmonių archyvų skyrių. Juose dirbantys valdininkai kasryt skuba į savo darbovietes Aušros ir Ašigalio g.

"Jei pavyks išsinuomoti vieną pastatą, likusios tuščios patalpos bus parduodamos. Šiuo metu savivaldybė turi 16,3 tūkst. kv. m, o nuomojasi per 1,7 tūkst. kv. m patalpų", – aiškino Bendrojo skyriaus vedėjas Alfonsas Jarušauskas.

Pirmasis konkursas žlugo

Mintis, kad savivaldybei reikia vieno pastato, buvo kilusi dar 2010-aisiais, tačiau skelbtas nuomos konkursas neįvyko.

Tada buvo siūlomos tos pačios konkurso sąlygos, tik nuomos kaina siekė 25 litus be PVM už kv. m. Konkurse pastatus siūlę verslininkai užsiprašė gerokai daugiau, nei galėjo pasiūlyti savivaldybė.

Pagrindinės priežastys, kodėl savivaldybėje netyla svarstymai apie naujas patalpas – ne tik išsibarstę pastatai, už juos mokamos nuomos dydis, bet ir šių pastatų būklė. "Nors daug patalpų atsisakėme, nuomos kainą mums savininkai taip pat kai kur sumažino, tačiau norą ieškoti geresnio sprendimo lemia remonto išlaidos", – sakė A.Jarušauskas. Seniausios savivaldybės užimamos patalpos – Rotušės a. esančio Civilinės metrikacijos skyriaus – mena XVII a. Naujausiose savivaldybės patalpose, statytose 1990 m.,  Aušros g. įsikūręs Kūno kultūros ir sporto skyrius.

Nori pasitikrinti

Administracijos direktorius Dainius Ratkelis sakė, kad kol kas sunku prognozuoti, kiek būtų sutaupyta, atsisakius visų dabar užimamų patalpų.

"Neaišku, ką pasiūlys rinka, tad ir norime pasitikrinti. Galutines numatomas sutaupyti sumas bus galima pateikti tik suskaičiavus, ar laikui bėgant išpirktume išsinuomotą pastatą, ar jį tik nuomotume; kiek gautume pardavę savivaldybės padalinių patalpas. Galiu pasakyti tik tai, kad kauniečiams dabartinis padalinių išsibarstymas nėra patogus", – teigė D.Ratkelis.

Anot direktoriaus, vien be išlaidų remontams, dabar per metus patalpų nuomai išleidžiama apie 400 tūkst. litų, tad išnagrinėjus konkurso pasiūlymus bus galima nuspręsti, ar apsimoka, ar ne tokį pastatą nuomotis.

Akiratyje – pastatai centre

Jei šiandien savivaldybė skelbtų nuomos konkursą, jame numatytas sąlygas Kaune atitiktų nedaug pastatų.

Didžiųjų nekilnojamojo turto portalų skelbimuose tokio dydžio patalpų miesto centre išvis nėra – panašaus ploto patalpos siūlomos tik užmiestyje, be to, dažniausiai jos tinkamos tik logistikai.

Perkračius atmintyje visus bent kiek didesnius objektus Centro seniūnijoje, prieini išvadą, kad 10 tūkst. kv. m ploto patalpų čia tikrai nedaug.

D.Ratkelis užsiminė, kad vienas konkurso reikalavimų – patogi automobilių stovėjimo aikštelė, mat ir dabar pastatyti mašiną prie centrinio savivaldybės pastato – problema. "Dėl šios priežasties, ko gero, atkristų ir "Pramprojekto" biurų pastatas K.Donelaičio g. 60 – čia nėra automobilių aikštelės", – svarstė D.Ratkelis.

Siūlo paštą ir banką

Ploto reikalavimus atitinkantys pastatai – beveik 8 tūkst. kv. m ploto buvęs "Lituanicos" fabriko pastatas, apleistas "Respublikos" viešbutis Karaliaus Mindaugo pr. ir nebaigtas "Britanikos" viešbutis Kęstučio g.

"Kauno dienos" žiniomis, savivaldybei neoficialiai siūlomos ir Centrinio pašto patalpos Laisvės al. bei Lietuvos banko pastatas Maironio g.

"Maloniausia būtų, jei būtų sutvarkyta "Respublika" – ir administracija turėtų kur dirbti, ir pastatas nedarkytų panoramos. Tačiau mums svarbu, kad žmonėms būtų patogu privažiuoti, būtų galimybė nemokamai palikti automobilį", – aiškino D.Ratkelis.

Rugpjūtį vienas "Respublikos" viešbučio akcininkų Gintaras Kviliūnas viešai svarstė, kad ateityje šalia viešbučio esančiame sklype įsikomponuos 8 tūkst. kv. m ploto biurų centras ir automobilių stovėjimo aikštelė. Teigta, kad investuotojas jau surastas.


Andrius Kupčinskas
Kauno meras

Prieš ką nors sprendžiant, viską reikia gerai išanalizuoti ir apskaičiuoti. Darbuotojai išsibarstę per daug vietų, kai kurie skyriai nutolę. Kad reikėtų telktis viename pastate – faktas. Akivaizdu, kad sutaupytume pinigų, būtų efektyvesnis valdymas.

Vis dėlto dabartinę situaciją reikėtų gerai pasverti – tikrai nemanau, kad šios kadencijos politikų vienas prioritetų būtų persikėlimas į kitą pastatą, tačiau apskaičiuoti išlaidas galėtume.
Prieš krizę vienas viešbučio tinklo savininkų mums siūlė mainus: užleisti jam pagrindinį pastatą, o savivaldybei pastatyti kitą. Dabar tokių siūlymų nėra.

Miesto kolegijoje mums buvo pristatyta dabartinė situacija, o dabar pavedėme savivaldybės Bendrajam skyriui apskaičiuoti visus įmanomus variantus, ne tik kito pastato nuomą. Manau, tarybos sprendimas šiuo klausimu dabar būtų dar ankstyvas.

Valys Venslovas
Socialdemokratų frakcijos seniūnas

Idėja kraustytis į vieną pastatą jau keleri metai sklando gandų lygiu, tačiau kiek dabar toks variantas atrodo rimtas, negaliu pasakyti. Prieš statant naują ar parduodant seną pastatą, turėtume prieš akis turėti palyginamuosius skaičius, kokios naudos būtų vienu ar kitu atveju. Tikiu, kad toks skaičiavimo darbas pradėtas, tačiau viską reikėtų atliktų tiksliau. Frakcijoje šio klausimo dar nesvarstėme – jis atrodo toks tolimas ir aptakus.

Simonas Kairys
Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas

Bijau, kad kauniečiai gali nesuprasti, kodėl nuomojamas naujas pastatas. Tai gali atrodyti kaip biurokratinio aparato išplėtimas. Nemanau, kad dabar pagrindinė ir aštriausia miesto problema – kur ir kaip susodinti valdininkus. Reikėtų studijos, kuri parodytų, kiek atsieitų naujo pastato nuoma ar statybos, kiek galėtume sutaupyti. Manome, kad yra visokių variantų, tarp jų – ir savivaldybės darbuotojų skaičiaus mažinimas.

Povilas Mačiulis
"Vieningo Kauno" frakcijos seniūnas

Reikėtų apskaičiuoti tokio sprendimo išlaidas, tačiau manau, kad išsimėtę savivaldybės skyriai gana brangiai moka už šildymą. Be abejo, juos sunku ir administruoti, tad sprendimas turėti vieną pastatą būtų logiškas. Galėtume žengti Vilniaus pavyzdžiu, tačiau tarybos nariams kol kas nėra pateikta jokių realių skaičiavimų. Kol jų neturiu, sunku ką nors ir komentuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paulius Kaunas

Paulius Kaunas portretas
Sveiki, jei galite uzpildykite sia anketa.Anketos pagalba bus istirta Kauno miesto gyventoju nuomone apie Kauno miesto savivaldybe. Anketa skirta Kaunieciams. Anketa galima pildyti iki rugseo 9d. Nuo tada duomenys bus analizuojami ir daromos isvados. Aciu pildantiems! http://www.surveygizmo.com/s3/1782851/Apklausa-apie-Kauno-savivaldyb

teisingai

teisingai portretas
burmistras pedalus minko........sliekai iš centro bėgt nesirengia

o kam tos naujos patalpos?

o kam tos naujos patalpos? portretas
Sumazinkite etatus ir sukelkite visus atgal I savivaldybes pastatta. Kaip pradzioje nepriklausomybes Kauno politikai zadejo sumazinti biurokratija, taciau ji tik didinana ir didinama, o Kaunui is to jokios naudos - baigia pavirsti bomzu miestu.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių