Quantcast

Kultūrinė vasara pakaunėje: datos, kurias verta pasižymėti kalendoriuje

Artėjantys vasaros mėnesiai Kauno rajone bus išties aktyvūs – laukia nauji ir jau pamėgti renginiai. Pagrindinės kultūrinės ašys – Raudondvario dvaras, Zapyškis, Obelynė ir Kulautuva, šiemet nešanti mažosios Lietuvos kultūros sostinės vėliavą, tačiau šventės ir festivaliai skambės ir kitose pakaunės vietovėse.

Atneš aitvarai

Drąsiai galima sakyti, kad kultūrinę vasarą į Kauno rajoną atneš aitvarai. Jie į dangų kils gegužės 27 d. tradicinėje vietoje – Zapyškyje. Paskutinį pavasario šeštadienį čia džiaugtis bendryste kvies tradicinis aitvarų festivalis „Tarp žemės ir dangaus“. Festivalio lankytojų laukia aktyvi dienos programa, įvairios kūrybinės dirbtuvės, maisto zona, kokybiškos muzikos skambesys, kurį dovanos žymūs Lietuvos atlikėjai.

„Šie metai aitvarų festivaliui ypatingi – jį užbaigs tarptautinis pasirodymas, kurį režisuoja Kauno rajoną pamilęs italų šiuolaikinio cirko režisierius Robertas Magro. Šiame pasirodyme pinsis mitologija, akrobatika, muzika ir visų festivalio lankytojų žvilgsnių verta scenografija“, – šiek tiek paslapčių išdavė Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Milda Rutkauskaitė.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Milda Rutkauskaitė./ Organizatorių nuotr. 

Tačiau tuo šventė nesibaigs – aitvarams nusileidus, tą patį vakarą, vos keletą minučių pažingsniavus Nemuno pakrante Kačerginės link, Kauno rajono gyventojus ir svečius pasitiks senosios žemkasės „Nemuno 7“, virtusios kultūros erdve, sezono atidarymas. Praėjusiais metais šis projektas buvo įvertintas tiek vietos, tiek tarptautiniu lygmenimis. „Šiais metais kultūrinis laivas yra pasirengęs plėsti veiklų pasiūlą ir būti vienu iš veiksnių, skatinančių aktyvų kultūrinį turizmą Kauno rajone. „Nemuno 7“ atidarymo vakarą lankytojų laukia muzikos programa ir unikalūs šviesų sprendiniai, suteiksiantys galimybę išvysti objekto unikalumą“, – patikino M. Rutkauskaitė.

Ramučiai: liepai keičiant birželį dėmesio centre atsidurs Ramučiai, čia nugriaudės tradicinis roko kultūros festivalis „Gatvės rokas“./ Organizatorių nuotr.

Griaudės „Gatvės rokas“

Liepai keičiant birželį, dėmesio centre atsidurs Ramučiai – čia nugriaudės tradicinis roko kultūros festivalis „Gatvės rokas“. Festivalio programa truks dvi dienas – birželio 30–liepos 1 d. Pirmoji jų bus skirta pašėlusiam roko muzikos koncertui, kuriame pasirodys žinomi ir nusipelnę, ne vieną apdovanojimą laimėję šalies atlikėjai, o jų atliekami kūriniai neleis nustygti vietoje. Be muzikos, festivalio lankytojų lauks gardūs užkandžiai, pramogos ir, žinoma, Lietuvos ir Baltijos šalių baikerių klubų nariai.

„Antrosios festivalio dienos programa vyks unikalioje vietoje – Karmėlavos Šv. Onos parapijos šventoriuje. Čia muzika suskambės festivaliui nauju – roko operos – formatu. Pasirodymą realizuos roko grupė „Thundertale“, Kauno valstybinio muzikinio teatro ir roko grupių solistai“, – pasakojo vyr. specialistė.

Suvešės „Akacijų alėja“

Šiltajam metų laikui įgijus pagreitį, liepos 15 d. Kulautuva ir maloni kurorto pušyno aplinka lauks dainuojamosios poezijos mylėtojų festivalyje „Akacijų alėja“. „Ko gero, kiekvienas, kuriam teko lankytis minėtame festivalyje, sutiktų, kad jame visuomet vyrauja jauki atmosfera, o skambantys kūriniai įtraukia į nepamirštamą muzikinę kelionę. Jau dabar vertėtų atsiversti kalendorius ir pasižymėti minėtą datą – festivalio programa, scenoje pasirodysiantys atlikėjai, dainuojamosios poezijos vėliavnešiai, nepaliks abejingų“, – patikino M. Rutkauskaitė.

Kulautuva: liepos 15 d. čia laukiami dainuojamosios poezijos mylėtojai festivalyje „Akacijų alėja“./ Organizatorių nuotr. 

Paskutinis vasaros mėnuo ves į lietuviškąją Atlantidą – istorinį festivalį „Pėdos marių dugne“. Samylų seniūnijoje vyksiantis festivalis aktualizuoja prieš daugiau nei 60 metų užlietų kaimų istorijas ir jas pristato originaliais kūrybiniais sprendiniais. Atsigręžimas į praeitį, interaktyvi programa dideliems ir mažiems, Lietuvos ir užsienio atlikėjų pasirodymai, spalvinga ir šiuolaikiška renginio pabaiga – visa tai bus galima išvysti ir patirti rugpjūčio 26 d.

Kvies atspėti

„Aktyviai vasaros programai besiruošiantys minėtų festivalių, renginių organizatoriai dalį atlikėjų kol kas laiko paslaptyje, tačiau tai yra gera žinia visiems besidomintiems – greitai Kauno rajono gyventojai ir svečiai bus kviečiami išmėginti sėkmę, dalyvaujant konkursuose ir mėginant atspėti vardus ar pavadinimus tų, kurie žengs į sceną tam, kad šiltasis metų laikas Kauno rajone būtų pažymėtas kokybiškais muzikos skambesiais ir turiningu laiko leidimu. Belieka būti budriems ir stebėti renginių, festivalių puslapius „Facebook“ socialiniame tinkle“, – šypsojosi savivaldybės atstovė.

Vasaros metu Kauno rajonas tampa viena didele ir aktyvia kultūrinės programos scena, kurioje įdomaus ir įtraukiančio turinio atras kiekvienas.

Pasak M. Rutkauskaitės, tai, kas išvardyta – tik dalis kultūrinio vyksmo, subursiančio bendrystei. Be didžiųjų renginių, Kauno rajono kultūros bendruomenė yra pasiruošusi kviesti dalyvauti įvairiuose renginiuose viso vasaros sezono metu.

„Pavyzdžiui, šiais metais tęsiamas programos „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ metu prasidėjęs projektas „Šiuolaikinės seniūnijos“ pasiūlys įvairialypį renginių tinklelį, kuriame rasis Vilkijoje skambėsiantis džiazas, atgimsianti Igno Karpio legenda Batniavoje, fantastika paženklintas stimpanko žanras Garliavos apylinkėse, tvarumo festivalis Lapėse, tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“ skirtingose Kauno rajono vietovėse ir galybė kitų veiklų. Trumpai tariant, vasaros metu Kauno rajonas tampa viena didele ir aktyvia kultūrinės programos scena, kurioje įdomaus ir įtraukiančio turinio atras kiekvienas“, – apibendrino  M. Rutkauskaitė.

Atsiveria gegužės 13-ąją

Raudondvario dvaras vasaros sezonui atsivers jau netrukus – gegužės 13 d. Šią dieną menų inkubatoriuje bus atidaryta medžioklės paroda „Gamta – visų namai“, kieme vyks koncertas, įdomios edukacijos ir ekskursijos pilyje. Gegužės 13-oji – Tarptautinė muziejų naktis, todėl Raudondvario pilis pasitiks lankytojus ir sutemus.

Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė./ Organizatorių nuotr. 

Liepos 6-ąją šventiniame koncerte turėsime svečių iš Austrijos – Vienos Johanno Strausso orkestrą su įspūdinga dviejų dalių programa.

„Šių metų vasaros sezonas, be abejo, busintensyvus kaip visada. Iki liepos vidurio menų inkubatoriuje vyks medžioklės paroda, kuri jau visai baigiama ruošti, todėl dauguma renginių perkelta į pilį ir lauko erdves. Pilyje yra numatyta daug kamerinės muzikos koncertų, konferencijų, ekskursijų ir edukacijų. Jų skaičius vis didėja, o kartu didėja ir susidomėjimas mūsų kompleksu ir jo istorija“, – šypsojosi Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė.

Direktorės žodžiais, nesnaudžia ir menų inkubatoriaus rezidentai. Nuo ankstyvo pavasario ekskursijos keliauja į menų inkubatoriaus menininkų siūlomas edukacijas. „Jau įsibėgėjo ir vestuvininkų sezonas. Penktadieniai ir šeštadieniai parke gyvi nuo jų klegesio. Vasarą praturtinsime nedideliais koncertais parke, šiemet taip pat planuojame koncertą per Žolinę, bet bene didžiausias šios vasaros įvykis – liepos 6-oji, Mindaugo karūnavimo diena, kurioje tradiciškai pagerbsime garbės ženklais labiausiai Kauno rajono bendruomenei nusipelniusius žmones, o šventiniame koncerte turėsime svečių iš Austrijos – Vienos Johanno Strausso orkestrą su įspūdinga dviejų dalių programa“, – tvirtino S. Navickienė.

Raudondvaris: bene didžiausias šios vasaros įvykis – liepos 6-oji, Mindaugo karūnavimo diena, su itin spalvinga programa./ Organizatorių nuotr. 

Liepos 6-oji Raudondvario dvare kasmet praturtina lankytojų širdis įvairiais reginiais, atrakcijomis, pramogomis, kurios skirtos visai šeimai. Čia turi ką veikti ir jaunas, ir senas. „Šiemet savo lankytojams vėl skirsime daug dėmesio ir stengsimės sudominti juos dar nematytomis pramogomis. Liepą turėsime ir folkloro festivalį, kuris bus kaip gera repeticija prieš kitų metų respublikinę dainų ir šokių šventę“, – patikino Raudondvario dvaro direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

savo

savo portretas
vasalynio ivaizdzio fanai atitole nuo realybes is kt dimensijos kuri sunaikins visus kartu su visais /pysoriais/ rasanciais niekus blokuojant NP problemas kurios tik dydeja sios saikos formate band ant dargi su meru s us id orot ko kaunuieciai nedaleido ===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių