Quantcast

Krematoriumo Kaune nereikia bijoti

  • Teksto dydis:

Kaune netyla kalbos apie planuojamą statyti krematoriumą, tačiau specialistai pataria nurimti – krematoriumas nėra didelis taršos šaltinis, o nuo psichologinės baimės gelbės architektūriniai sprendimai.

Naujausios technologijos

"Kauno dienoje" paskelbus straipsnį apie planuojamas krematoriumo statybas Taikos pr. 144M sklype, sujudo aplinkinių įstaigų atstovai. Jie įvairiais skundais užvertė institucijas, bandydami įtikinti, kad krematoriumas esą taps dideliu taršos šaltiniu. Specialistų teigimu, gali būti, kad ažiotažas yra dirbtinis, keliamas suinteresuotų grupių, prisidengiant viešuoju interesu, nes tokios baimės visiškai nepagrįstos. Jie ramina – šis objektas yra gerokai mažesnis taršos šaltinis, nei prieš tai sklype projektuota biokuro katilinė. Be to, Taikos prospekto pabaiga yra pramoninis, o ne gyvenamasis rajonas, todėl gyventojams tai trukdyti neturėtų.

"Dėl taršos jokių klausimų negali kilti. Pavyzdžiui, Varšuvoje galima rasti penkis šešis krematoriumus, esančius miesto centre. Ta pati situacija – ir Berlyne. Ar jie būtų statomi, jeigu tikrai terštų aplinką? Moksliškai įrodyta, kad krematoriumų tarša gerokai mažesnė nei paprasčiausios kietuoju kuru kūrenamos krosnies", – "Kauno diena" yra sakęs savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Apie minimalią taršą kalbėjo ir krematoriumo projektu besirūpinantis architektas Mantas Kišonas. Jis pasakojo, kad Lenkijos miestuose veikiantys krematoriumai atitinka visus Europos Sąjungos (ES) reikalavimus, nors ten nereikalaujama įdiegti papildomą filtravimo sistemą. Lietuvoje tokios priemonės yra privalomos, todėl tai dar labiau sumažina per kaminą į aplinką išmetamų dalelių kiekį.

Be to, bus įdiegta ir speciali dujų monitoringo įranga, kuri automatiškai matuos pro kaminą išmetamųjų dujų kiekį ir aplinkos taršos lygį. Pats kremavimo procesas – visiškai automatizuotas. Specialūs elementai nuolat matuos deguonies ir oro padavimą į kameras, o degimo proceso metu pelenų išėmimas bus vykdomas saugiai, tad teršalai taip pat nepateks į aplinką.

Nieko nesimatys

Architektas M. Kišonas pastebi, kad žmonėms krematoriumas kelia neigiamas emocijas dėl asociacijos su mirtimi, tačiau projektuodamas šį objektą jis siekė sumažinti psichologinį diskomfortą.

"Tai jautrus objektas. Jis negali būti kaip sandėlis, kur atidarei duris ir viskas matyti. Todėl visi architektūriniai sprendimai projektavimo metu dėliojami taip, kad nebūtų matoma, kaip atvežami ir iš automobilio išimami žmogaus palaikai. Bus įrengtos apsauginės sienelės, tad aplinkiniai šių procesų nematys", – pasakojo M. Kišonas.

Bendrovės "Kolekta", kuri ketina Taikos pr. gale statyti krematoriumą, atstovai patikino, kad architektūriniai krematoriumo projekto sprendimai taip pat bus viešinami, todėl visuomenė galės su jais susipažinti ir pateikti savo siūlymus ar pastebėjimus.

Nekelia problemų

Tai, kad krematoriumas nėra didelis taršos objektas, patvirtina ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Specialistų teigimu, bendruomenę veikia tik psichologiniai veiksniai.

"Dabar viskas yra nagrinėjimo stadijos, bet, turint galvoje Kėdainiuose veikiantį krematoriumą, pastarasis nekelia jokių ekologinių problemų, nes visos technologijos gerai sutvarkytos. Jie net visą išorinį fasadą parinko tokį, kuris neišsiskyrė iš kitų pramoniniame rajone esančių pastatų, nes ritualiniai pastatai vis tiek turi savo stilių. Tai iš pradžių ir ten buvo visokių nuomonių, o dabar visi jau ir užmiršo, kad ten krematoriumas yra. Todėl mes ramiai į šį dalyką žiūrime. Visuomenei tikrai nereikėtų gąsdintis, kad padidės tarša. Žinoma, šiuo atveju bus pateikta daug skaičiavimų, mes viską tikrinsime ir bet kaip padaryti tikrai neleisime", – tikino NVSC Kauno departamento direktorius Gintautas Kligys.

Specialistas pažymėjo, kad planuojamo krematoriumo vieta yra tinkama, nes tai nuo seno susiformavęs pramoninis rajonas, o Respublikinės Kauno ligoninės Vertebroneurologijos skyrius seniai turėjo būti perkeltas į kitą vietą, nes tokia aplinka neatitinka gydymo įstaigos poreikių.

"Atvirai šnekant, ši gydymo įstaiga ne vietoje stovi. Kai "Kauno šilumos tinklai" ją savo teritorijoje statėsi, nekilo jokių problemų. Dabar gydymo įstaiga liko pramoninėje ir taršos zonoje. Tai reabilitacija sunku pavadinti. Ar dabar iš Taikos pr. reikėtų iškelti visus pramonės objektus, ar geriau reabilitacijos įstaigą  perkelti į tikrai vertingą vietą – Kulautuvą ar kokią kitą  kurortinę zoną", – išsakė nuomonę G. Kligys.

Tendencijos Lietuvoje rodo, kad kremavimo paslaugų populiarumas nuolat auga. "K2 LT" įmonės valdomas Kėdainių krematoriumas nepajėgia visų pageidaujančiųjų aptarnauti, todėl nemažai palaikų vežama į Lenkiją ar Latviją. Jei Kaune bus pastatytas bendrovės "Kolekta" krematoriumas, nereikės mirusiųjų vežti į kitas šalis. Skaičiuojama, kad per metus Taikos pr. 114M krematoriume būtų galima sudeginti apie 2 tūkst. palaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pamelavo

pamelavo portretas
prisimenu, kaip iš Švedijos atvažiavę brangiai apmokami kon sultantai prieš du dešimtmečius kabino makaronus kauniečiams ant ausų. Atseit, nebijokit vandens valymo įrenginių, jokio kvapo nejausit. Būtų smagi "kompensacija" atvežus dabar juos į Marvelę pauostyt, kaip kartais dvokas kvapą užima ir net Lampėdžius užsmardina. Taip, yra technologijos, bet kad pas mus verslas viską daro "supaprastintai", nors iš anksto meluoja, kad viskas bus gerai.

TIK PABANDYKIT

TIK PABANDYKIT portretas
IŠEISIM Į GATVES. VON DIKTATORIUS, kurie BBD ant miestiečių.

Pirma klientė

Pirma  klientė portretas
Spaudžiu leteną visiem, kurie pritarė mano trumpom , konkrečiom mintim. Naujų metų proga ----trinkteliu čierką į klaviatūrą--------Į JŪSŲ SVEIKATĄ , BIČIULIAI !!!!1
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių