Quantcast

Kratos „Penktoje kojoje“: tarnybos neatskleidžia, ko ieškojo ir ką rado

Šią savaitę gyvūnų prieglaudą „Penkta koja“ krėtė trys institucijos: Valstybinė maisto veterinarijos tarnyba (VMVT), Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) bei Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Po patikrinimo ne visos tarnybos linkusios kalbėti apie rezultatus.

Į detales nesileidžia

Portalas kauno.diena.lt paprašė minėtų institucijų pakomentuoti, ką neplaninio patikrinimo metu pavyko išsiaiškinti, ar prieglaudoje „Penkta koja“ rasti kokie mokestiniai ar kiti pažeidimai. Taip pat domėjomės, ar per kratas buvo paimti dokumentai. Tačiau ne visos institucijos linkusios atskleisti minėtą informaciją.

„Dėl detalesnės informacijos prašome kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri ir organizavo šį patikrinimą“, – trumpą komentarą atsiuntė FNTT atstovė spaudai Modesta Zdanauskaitė.

Iš tokio komentaro liko neaišku, ką FNTT tikrino, ko ieškojo bei kokius veiksmus savo kompetencijos ribose atliko. VMI taip pat į gyvūnų prieglaudos patikrinimo detales nebuvo linkusi leistis.

„„Penktoje kojoje“ patikrinimas atliekamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos iniciatyva. Visos patikrinime dalyvavusios institucijos veiksmus atlieka pagal savo kompetenciją. Kauno apskrities VMI specialistai operatyvų patikrinimą atlieka dėl galimų mokestinių pažeidimų. Kontrolės veiksmų eiga priklausys nuo mokesčių mokėtojo geranoriško bendradarbiavimo. Operatyvių patikrinimų rezultatai viešai neskelbiami“, – nurodė Kauno apskrities VMI Kontrolės departamento direktorė Ligita Brazlauskienė.

„Penktos kojos“ nuotr.

Tarnybos pranešimas

VMVT po atlikto patikrinimo savo internetiniame puslapyje išplatino pranešimą. Jame tarnybos atstovai nurodė, kad vasario 15 dieną buvo atliktas gyvūnų globos organizacijos „Penkta koja“ neplaninis patikrinimas gavus pranešimą, kuriame buvo minima ne tik su gyvūnų laikymo sąlygomis, tačiau ir su galimomis finansinėmis operacijomis susijusi informacija.

„Dėl šios priežasties į neplaninį patikrinimą buvo pasitelkti Kauno apskrities VMI bei FNTT Kauno valdybos pareigūnai. VMVT inspektorius taip pat domino informacija dėl š. m. vasario pradžioje Bubių kaime, Kauno rajone užfiksuoto galimai žiauraus elgesio su gyvūnais atvejo.

Be to, prieš kelis mėnesius inspektoriai ketino atlikti planinį patikrinimą, tačiau nebuvo įleisti. Ir šį kartą gyvūnų globos įstaiga taip pat nebuvo linkusi bendradarbiauti, pareigūnai buvo įleisti tik po kurio laiko ir primygtinių raginimų“, – kodėl buvo surengtas neplaninis „Penktos kojos“ patikrinimas, skelbė VMVT.

Pranešime dėstoma, jog patikrinimo metu globos įstaigoje buvo aptikti 257 šunys, nors tinkamos laikyti sąlygos yra sudarytos daugiau nei perpus mažesniam gyvūnų skaičiui.

„Dėl nepakankamos vietos dalis iš jų buvo laikomi pagalbinėse patalpose, kai kurie iš jų, nuolatinėje tamsoje tarp pašalinių daiktų. Prieglaudoje taip pat nebuvo numatytos atskiros vietos-patalpos gyvūnams, sergantiems užkrečiamosiomis ligomis.

Be nustatytų ir kitų gyvūnų laikymo reikalavimų pažeidimų, atvykusiems pareigūnams nebuvo pateikti globojamų šunų apskaitos dokumentai, dezinfekcijos žurnalai, priėmimo, dovanojimo sutartys / aktai, kas dovanojo gyvūnus globos namams. Inspektorių prašymu nebuvo pateikti ir laikinų gyvūnų globėjų sąrašai su kontaktais bei su globėjais sudarytos sutartys“, – patikrinimo rezultatus vardijo VMVT pareigūnai. Jie nurodė, jog tyrimas vis dar tęsiamas.

„Penktos kojos“ nuotr.

Apie kratas pranešė patys

Primename, kad „Penkta koja“ savo socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje patys pranešė apie vykdytą kratą. Kaip teigė prieglaudos atstovai, institucijos apie vizitą iš anksto nebuvo pranešę.

Dar prieglaudai neatsidarius, gerokai prieš darbo laiko pradžią, prie „Penktos kojos“ prieglaudos Linksmakalnyje sugužėjo net kelių institucijų pareigūnai. Kelios mūsų merginos jau buvo atėję tvarkytis ir prašė pareigūnų palaukti, kol atvažiuos direktorė ir šitame šturme galės sudalyvauti. Teprašė palaukti 20 min. Bet nieko nelaukę FNTT pareigūnai parodė neįtikėtinai gerą sportinę formą ir peršoko per beveik 2 m aukščio tvorą.<...> Tiesa, jokių teismo dokumentų, leidžiančių jėga veržtis į privačią teritoriją, jie nepateikė“, – teigė prieglaudos atstovai.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Šiuo metu, kai rašau šį tekstą, VMVT jau geras tris valandas krečia prieglaudos patalpas. Renka dokumentus, tikrina vet. kabineto dokumentus, apskaitos ir dezinfekcijos žurnalus, skaičiuoja šunis ir iš jų skaičiaus dalina prieglaudos grindų plotą“, – prieš kelias dienas buvo rašoma prieglaudos „Facebook“ puslapyje.

Šis įrašas sulaukė didžiulio internautų dėmesio. Nemažai „Facebook“ vartotojų komentavo, jog prieglauda iš visų jėgų stengiasi padėti beglobiukams, tačiau iš institucijų sulaukia ne pagalbos, o kaltinimų, jog netinkamai atlieka savo darbą.

Kur tikrai reikalingi patikrinimai, akis užmerkia.

„Kur tikrai reikalingi patikrinimai, akis užmerkia. Bet kad dirba juk reikia parodyti, savų nepuls, tai silpniausius išsirenka“, – komentavo internautai.

„Normaliose šalyse tarnybos ateina „tikrinti“ ir padėti žmonėms viską vykdyti, dirbti teisingai. O pas mus tik pagaut ir nubauduot. Ir niekur nedingo kyšiai, kas duoda, tai ir dirba sau neaišku kokiomis sąlygomis, o kas gelbėja gyvūnus, juos reikia su purvais maišyt. Gėda – ten kur reikia, tai tarnybų nėra“, – antrino kiti.

„Pritrenkiantis VMVT uolumas – geriau veisėjus taip pakontroliuotu, nei prieglaudą, kurios darbuotojai kantriai gydo, kuopia ir visokeriopai gelbėja apleistus, nuskriaustus ir visų pamirštus keturkojus. Gėdingas reidas“, – savo nuomonę išsakė „Penktos kojos“ sekėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui anonistui

Anonimui anonistui portretas
Gaila, kad tave tais tavo tarybiniai laikaisi nepagavo ir utilizavo. Su dustu, kaip kokia blake

nuomone

nuomone portretas
Nesuprantu , arsiu pasisakymų dėl pinigų, prieglaudoms pinigus aukojam mes, norintys aukoti, dauguma skirdami procentus iš GPM. Ar pavydas ima , kad daug suaukojama, tegul tai būna maistui, senų šunelių išlaikymui, darbuotojų užmokesčiams, valstybė jų neremia, o tikrinti valstybės tarnautojai, patys pirmieji prie vartų stovi. O dėl sergančių vaikų kaip buvo rašyta , gal tegul čia valstybė prisiima atsakomybę, suteikdama gydymą, kad ir vienintelia reta liga sergančiam vaikui, kad nereiktų rinkti lėšas per tv projektus.

Kaziukas

Kaziukas portretas
Kad taip viskas gražu,...kodėl neįsileidžia patikrint? Kažkaip supanašėjo su Celofanu ir geriau viską facebooke rašyt, toks vaizdas, kad 5 koja neliečiamieji. Yra numatyta tvarka , tai tikrina ir turi tikrint.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių