Quantcast

KPD iš V. Matijošaičio siekia žalos paveldui rekonstruojant jo dvarą atlyginimo

Kultūros paveldo departamentas (KPD) kreipėsi į teismą, siekdamas žalos, kuri padaryta rekonstruojant Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui priklausantį Kačiūniškės dvarą, atlyginimo.

Kaip BNS patvirtino Kauno apylinkės teismas, KPD pateikė ieškinį, kuriuo prašo atsakovų geranoriškai atlyginti padaryta žalą – 34 tūkst. eurų.

Atsakovai šioje byloje – V. Matijošaitis, bendrovė „Kauno saulėtekis“, kuriai vadovauja mero sūnus Šarūnas Matijošaitis, bei dar vienas privatus asmuo Andrius Š.

Pirmasis apie tai trečiadienį pranešė portalas „Delfi“. Jo duomenimis, trečiasis atsakovas byloje – bendrovės „Kauno saulėtekis“ statybos vadovas.

Pasak teismo, prašoma iš atsakovų valstybės naudai priteisti nekilnojamosioms kultūros vertybėms padarytą žalą dėl sunaikintų dvaro teritorijoje buvusių kultūros vertybių – svirno ir tvarto.

„Delfi“ duomenimis, jie buvo nugriauti.

Savo ruožtu BNS perduotame komentare V. Matijošaitis sakė, kad jis viską, kas buvo likę, restauravo.

„Iš to, kas buvo likę, viską restauravau, atkūriau ir atstačiau klausdamas specialistų patarimų, o dabar už tai nori nubausti? Manau, čia buvo pirmas ir paskutinis kartas, kai pabandžiau išsaugoti nykstantį paveldinį objektą nuo visiško sugriuvimo“, – kalbėjo Kauno meras.

Tuo metu KPD Kauno teritorinio skyriaus vyriausioji specialistė Asta Naureckaitė pabrėžė, jog skyrius keliskart kreipėsi į Andrių Š., veikusį pagal V. Matijošaičio suteiktą įgaliojimą, siūlydamas atlyginti valstybei padarytą žalą be teismo. Tačiau prašymas liko be atsako.

Iš to, kas buvo likę, viską restauravau, atkūriau ir atstačiau klausdamas specialistų patarimų, o dabar už tai nori nubausti?

„Žalos komisijos paskaičiuoti nuostoliai trijų metų laikotarpyje neatlyginti. Tokiu atveju, atsirado pagrindas parengti ieškinį teismui. Atkreiptina, kad Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinis skyrius ne kartą kreipėsi į A. Š. klausdamas, kur saugomas demontuotas svirnas, nes buvo pateikta informacija, kad senasis svirnas išvežtas restauruoti. Tačiau konkretaus atsakymo negauta“, – BNS nurodė departamento atstovė.

V. Matijošaitis Kačiūniškės dvarą Kauno rajone įsigijo 2017 metais.

Tuomet jis BNS pabrėžė, jog Kačiūniškės dvaru vadinamas įsigytas pastatas iš tikrųjų nėra dvaras, o tiesiog „senas, apleistas pastatas, neturintis jokios paveldosauginės vertės“.

Kultūros paveldo departamento kultūros vertybių registre yra įrašyti Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentai. Ten nurodoma, kad komplekso vertingosios savybės yra planavimo sprendiniai, statinių formuojama kompozicija, taip pat buvusių komplekso statinių liekanos ar jų vietos, žemės ir jos paviršiaus elementai, takai ir jų dangos.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, 1929 metais Kačiūniškių dvarelyje kanauninko Juozo Meškausko iniciatyva įsikūrė vienuolės benediktinės. Čia jos užveisė sodą ir pastatė dvaro rūmus. Sovietmečiu vienuolynas uždarytas, rūmai tapo gyvenamuoju namu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

majauskas

majauskas portretas
Matijošaitis niekada nebuna kaltas: nužudė žmoną - nekaltas, partrenkė perėjoje vaiką - nekaltas, sumažino vandenvietę ir pasiėmė sklypus - nekaltas, dalinosi su Šiliausku kyšius - nekaltas, apgaule pasisavino sklypus Kaune - nekaltas, nugriove dvaro pastatus - nekaltas ir t.t.

Rasa

Rasa portretas
VISI KAS NE UŽ JI OPONENTAI PROVOKATOREI TIK TU TOKS ŠVARUS TOK SAŽININGAS TOKS BIEDNAS DIRBANTIS KAUNIEČIAM TOK SAŽININGAS JUODINAMAS OJOJOI TURBUT 100 KARTU VIRŠINTUM SAVO ADMINISTRATORIU JEIGU TAVE PAKRATYTU PASPRINKSI MATYJOŠIAU TIKRAI PASPRINGSI

onute

onute portretas
Nešik smegenu matijošiau ne oponentai padėjo o seki kiek milicnikėli žmoniu apdurninsi su konservais
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių