Quantcast

Kova dėl žemės lopinėlio: suformuoti sklypą trukdo nelegalios statybos

Garliavos garažų savininkai stoja į kovą dėl žemės lopinėlio. Vieni nurodo, kad dėl nelegalių kaimyno statybų jie negali suformuoti žemės sklypo. Kita pusė teigia esą juos šantažuoja.

Nesutvarkyti dokumentai

Garliavoje, Liepos g. 40 įsikūrusios garažų statybos ir eksploatacijos bendrijos (GSEB) „Liepa“ atstovai „Kauno dienai“ pasakojo, kad niekaip nepavyksta suformuoti žemės sklypo. Ankstesnis pirmininkas buvo pradėjęs viską derinti, bet neužbaigė, o dabar įteisinti bendrijos valdas trukdo kaimynystėje nelegaliai pastatyta stoginė.

„Garažų kooperatyvas įsikūręs labai seniai. Dar 2001 metais matininkai buvo atlikę sklypo matavimus, nubraižė brėžinius, bet keitėsi valdžia, atėjo naujas pirmininkas ir jis tų dokumentų nepateikė rajono savivaldybei. 2018 metais bendrijoje kilo nepasitenkinimas pirmininku ir susirinkimo metu jis trenkė dokumentus ir pasakė, kad neis šių pareigų. Visi galvojo, kad žemės sklypas jau suformuotas, bet savivaldybė pasakė, kad ne“, – pasakojo GSEB „Liepa“ pirmininkas Gediminas Petkevičius.

G.Petkevičius siekia, jog bendrija turėtų normalų žemės sklypą, tačiau jo įteisinti niekaip nepavyksta.

Paaiškėjus, kad bendrija vis dar neturi sklypo, naujasis pirmininkas pradėjo ieškoti priežasčių, kodėl iki šiol nėra sutvarkyti dokumentai. Teko dar kartą kreiptis į matininkus, jie suprojektavo sklypą pagal seną brėžinį, tačiau įkėlus planą į sistemą, bendriją pasiekė rajono savivaldybės laiškas, kad sklypas nebus formuojamas.

Neturi leidimų

Tuomet išaiškėjo, kad kaimynystėje stovi pastatas, todėl sklypo ribų per jį negalima brėžti. Nebuvo gilinamasi, kad jis stovi nelegaliai.

„Urbanistikos skyrius pranešė, kad negali patvirtinti raudonųjų linijų, nes jos eina per pastatą. Liepų g. 38 savininkas taip pat nėra suformavęs žemės sklypo, bet jau pradėjęs savavališką statybą, iškasti pamatai, padarytas karkasas. Ten yra įrengta tokia palėpė. Ir Urbanistikos skyrius mūsų sklypo įteisinimą sustabdė būtent dėl tos pastogės. Specialistai pažymėjo, kad per pastatą sklypo ribų negali brėžti. Tačiau jie nebuvo nuvažiavę į vietą ir nepažiūrėjo, kad ten ne pastatas, o pastogė. Jie tiesiog per palydovą pažiūrėjo ir netvirtina plano, net neįvertino, kad ta pastogė pastatyta neteisėtai. Viskas tiesiog sustojo“, – stebėjosi GSEB „Liepa“ pirmininkas.

Statybų inspekcija pripažino, jog ši pastogė pastatyta savavališkai.

Pasak G.Petkevičiaus, derėtasi, kad sklypo linija būtų pakoreguota ir brėžiama palei kaimyno pastogę. Tokiu atveju Kauno rajono specialistai jau nematė problemų bei būtų linkę patvirtinti sklypo ribas.

Vyras nurodė, kad dėl savavališkų statybų jis kreipėsi ir į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI). Pasak G.Petkevičiaus, jei savavališkos statybos būtų sustabdytos ir Liepų g. 38-ojo sklypo savininkas nugriautų pastogę, bendrija galėtų užbaigti sklypo formavimo procedūrą.

Nėra logikos, kai nesuformuotas sklypas, bet pirmininkas valstybines žemes dalija.

„Ten mums priklauso 1,2 m servituto. Grynai užkariavęs tą žemės lopinėlį, kai kur net tvoros užtvertos, praeiti neįmanoma“, – pridūrė GSEB „Liepa“ pirmininkas.

VTPSI specialistai apžiūrėjo Garliavoje Liepų g. 38 ir 40 sklypus bei surašė aktą, kad neteisėti statiniai, pastatyti garažų bendrijos „Liepa“ kaimynystėje, turi būti nugriauti arba dokumentai sutvarkyti iki birželio 10 d.

„Kauno dienai“ VTPSI specialistai patvirtino, jog jiems yra žinoma situacija dėl savavališkų statybų, adresu Liepų g. 38, Garliava.

„Statybos inspekcija atliko faktinių duomenų patikrinimą šioje vietoje bei surašė faktinių duomenų patikrinimo vietoje aktą. 2019 m. gruodžio 6 d. statytojui surašytas savavališkos statybos aktas dėl valstybinėje žemėje (nesuformuotame žemės sklype) statomo neypatingojo garažų paskirties pastato, t. y. garažo, neturint privalomojo statybą leidžiančio dokumento (SLD). Taip pat statytojui surašytas privalomasis nurodymas nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų ir pašalinti savavališkos statybos padarinius. 2020 m. vasario 7 d. statytojui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, o tų pačių metų kovo 12 d. Kauno apylinkės teismas statytojui skyrė 400 eurų baudą“, – apie atliktus patikrinimus informavo VTPSI.

Perleido valstybinę žemę?

Garažų bendrijos pirmininkas G.Petkevičius aiškino, kad buvęs pirmininkas buvo susitaręs su Liepų g. 38 pastatų savininku Dariumi Petraičiu esą leidžiama naudotis tuo žemės lopinėliu ir niekas neturi pretenzijų. Tačiau, pasak pašnekovo, toks susitarimas buvo niekinis, nes buvęs pirmininkas negalėjo kažkam perleisti valstybinės žemės.

Tokį susitarimą būtų galima laikyti galiojančiu, jei prieš tai bendrija „Liepa“ būtų susiformavusi žemės sklypą ir pagal panaudos sutartį dalį žemės būtų perleidę kaimynui. Tačiau dabar nei vienas sklypas nėra suformuotas, todėl jei nesi jos šeimininkas, negali ir suteikti teisės ja naudotis kitiems.

„Iš buvusio pirmininko jis gavo panaudos sutartį, kad neva leidžiama naudotis valstybės žeme ir ten statyti statinį. Nėra logikos, kai nesuformuotas sklypas, bet pirmininkas valstybines žemes dalija. Turime šios panaudos sutarties nutraukimo raštą, bet D.Petraitis vis tiek mano, jog jis gali ten statyti, nors ta panaudos sutartis juk yra niekinė“, – stebėjosi G.Petkevičius.

Jis tikino, kad apie sklypo formavimo problemą žino ir rajono savivaldybės Urbanistikos skyrius, ir Nacionalinė žemės tarnyba, apie nelegalias statybas informuota ir VTPSI, tačiau kol kas niekas nevyksta ir bendrija negali suformuoti žemės sklypo.

Savivaldybės pozicija

Kauno rajono Urbanistikos skyriaus vyr. specialistė žemėtvarkos klausimais Jurgita Mažeitavičienė „Kauno dienai“ aiškino, kad yra gavusi „Liepos“ bendrijos prašymą formuoti žemės sklypą. Nagrinėjant dokumentus, buvo stebėtos ir palydovo nuotraukos, kuriose ir pasimatė, kad kaimyniniame sklype yra pastatas.

„Specialistai nagrinėdami prašymus analizuoja visą turimą medžiagą, taip pat ir ortofotografinius žemėlapius, kuriuose ir buvo pastebėtas statinys, esantis tarp statinių Liepų g. 38 ir Liepų g. 40. Šis statinys yra neregistruotas, nėra aišku, kam jis priklauso. Taigi pateiktuose žemės sklypo formavimo sprendiniuose matyti, kad projektuojamos sklypo ribos dalina minėtą statinį, o Taisyklės nenumato galimybės formuoti sklypo ribos per statinį, jeigu jis nepadalintas į atskirus turtinius vienetus, galinčius funkcioniuoti atskirai.

Kadangi statinių, esančių Liepų g. 38, bendrasavininkis taip pat buvo teikęs prašymą suformuoti žemės sklypą esamiems statiniams eksploatuoti, todėl teritorija nagrinėjama komplekiškai, siekiant nepažeisti trečiųjų asmenų teisių“, – kodėl nebuvo patenkintas prašymas formuoti bendrijos „Liepa“ sklypą, aiškino J.Mažeitaičienė.

„Specialistai nevyksta į vietą apžiūrėti, o remiasi pateiktais dokumentais ir turima ortofotogfrafine medžiaga. Projektuotojo prievolė sužymėti visus situacijos elementus. Be to, Kauno rajono savivaldybės administracijos specialistų apžiūra neturėtų įtakos žemės sklypų formavimo principams“, – pridūrė specialistė, komentuodama, jog formuojant žemės sklypus nebūtina vykti į vietą ir pasižiūrėti, ar tikrai linijos nebraižomos per neteisėtus pastatus.

Viskas sutarta seniau?

„Kauno diena“ susisiekė su Liepų g. 38 turto savininku D.Petraičiu ir paprašė pakomentuoti situaciją dėl sklypų formavimo ir savavališkų statybų. Vyras teigė, kad dėl statybų esą buvo sutaręs su buvusiu garažų bendrijos pirmininku.

„Prieš dvejus metus jie buvo parašę sutikimą dėl statybų. Yra ir parašas, ir antspaudas uždėtas. Tuose keliuose kvadratiniuose metruose jie man leido statyti. Ten nėra pastatytas visas pastatas, tik sutvarkyti pagrindai. Dabar, kai pradėjome formuoti sklypą, savivaldybės skyrius atsižvelgė į tai, kad pas mane sutvarkyta. Buvo paruošti planai tiek mano, tiek jų sklypams, o jie po to sugalvojo, kad už kelis kvadratinius metrus turiu sumokėti 10 tūkst. eurų. Pasakiau, kad tokia suma yra nereali.  Tai prirašė skundų“, – teigė D.Petraitis.

Tiesiog per palydovą pažiūrėjo ir netvirtina plano, net neįvertino, kad ta pastogė pastatyta neteisėtai.

Tačiau bendrijos „Liepa“ pirmininkas G.Petkevičius neigė, kad reikalavo 10 tūkst. eurų. Jis tikino, kad kaimynas iš kažkur tokią sumą ištraukė ir tai pasakė prie specialistų, kurie buvo atvykę apžiūrėti statybų.

D.Petraitis „Kauno dienai“ tikino, kad su savivaldybe jau buvo suderintos sklypų ribos, pakoreguotos linijos, brėžiančios ribas. „Jiems buvo paliktas servitutas, bet jie nesuprato ir užsimanė, kad sklypo linijos būtų brėžiamos po stogine. Buvo sutarta, kad paliekama tokia iškarpa mano stoginei tam, kad aš vėliau galėčiau gauti statybos leidimus, bet po to jų nuomonė pasikeitė ir sustojo. Keli tų garažų savininkai sutinka, kad būtų apšiltinta jų išorinė siena, jie sakė, kad rašys raštą pirmininkui dėl mano statybų ir prašys, kad kolektyvas pritartų sprendimui“, – apie tai, jog keli garažų bendrijos „Liepa“ nariai pritaria statyboms, kalbėjo D.Petraitis.

Dėl konflikto nėra suformuoti Liepų g. 38 ir 40 sklypai.

Jis tikino, kad dabar lauks kaimynystėje įsikūrusios bendrijos „Liepa“ narių susirinkimo. Jei bendrija visgi nuspręs, kad statybų ties Liepų g. 38 ir 40 garažais negali būti, D.Petraitis neatmeta, jog tada santykius teks aiškintis teisiniu keliu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesupratau

nesupratau portretas
nelegali statyba. kur problema pasalint ta nelegalia statyba?!

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Godumas

Bile Koks

Bile Koks portretas
Nu jo, paprostu- pradžiai padarau, kaip man patogiau, o leidimą gal gausiu vėliau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių