Quantcast

Koronaviruso grimasos: Kauno policijoje – priverstinis karantinas

Nors skelbiama, kad Lietuva pasirengusi koronaviruso iššūkiams, Kauno specialiųjų tarnybų patirtis byloja ką kita: priverstiniame karantine buvo atsidūrę net trys policijos patrulių ekipažai ir du jų kolegos iš Nusikalstamų veikų registravimo skyriaus.

Kol kas nepasitvirtino

Visi jie, "Kauno dienos" šaltinių teigimu, vyko drausminti agresyviai nusiteikusių asmenų arba turėjo bendrauti su šiais po sulaikymo. Vėliau paaiškėjo, kad jokių apsaugos priemonių – tik rankų dezinfekcinį skystį turėjusiems pareigūnams teko priverstinai bendrauti su ne per seniausiai iš užsienio valstybių, kur koronavirusas jau plačiai išplitęs, grįžusiais smarkuoliais.

Dviem atvejais tai buvo iškvietimai dėl smurto artimoje aplinkoje. Ir tik parsivežus įtariamus asmenis į policiją, paaiškėjo, kad jie turi temperatūros. O po to – kad vienas ne per seniausiai grįžęs iš Vokietijos, o kitas – iš Italijos.

Kol medikai atliko šiems galimiems koronaviruso platintojams tyrimus, juos sulaikę policijos patruliai buvo nušalinti nuo tarnybos su visu savo transportu, kuris skubiai dezinfekuotas.

Kauno policijos patruliams pavyko išsikovoti bent minimalias apsaugos priemones po to, kai keli ekipažai buvo priversti saviizoliuotis.

Į tokią pat situaciją pateko ir dar vienas patrulių ekipažas, vykęs padėti greitosios medikams pervežti iš vienos Kauno gydymo įstaigos į kitą agresyviai nusiteikusį asmenį. Tik po to paaiškėjo, kad ir jam įtariamas koronavirusas.

Visiems trims ekipažams, t.y. šešiems juose dirbantiems patruliams, leista grįžti į tarnybą tik gavus atsakymus, kad įtarimai dėl pažeidėjų, su kuriais jiems teko bendrauti, nepasitvirtino. Iki tol du iš minėtų policijos pareigūnų dėl viso pikto izoliavosi nuo visuomenės vieno jų bute.

Visko nenumatysi

Tik po šių įvykių policijos patruliams pagaliau išduota po kelias vienkartines apsaugines kaukes ir keletą tokių pačių pirštinių.

Panašu, kad nuo aprašytų situacijų bandoma gelbėtis ir policijos budėtojams filtruojant pranešimus apie galimus nusikaltimus. Nors šalies policijos vadovybė dar kovo 13-ąją paskelbė skirsianti 10 proc. priemokas prie atlyginimo į iškvietimus vykstantiems pareigūnams, "Kauno dienos" šaltinių teigimu, pastarosiomis dienomis po minėto filtro tokių išvykimų sumažėjo beveik perpus. Nedelsiant reaguojama tik į pačius pavojingiausius žmogaus gyvybei ir sveikatai.

Kokiomis sąlygomis pastaruoju metu dirba ne tik Kauno policija, bet ir ugniagesiai gelbėtojai bei greitosios medikai, atskleidė ir iškalbingas pirmadienio vidurdienio įvykis Savanorių prospekte.

Buvo pranešta, kad viename jo bute artimųjų neįsileidžia senyvo amžiaus moteris. Kaip įprasta tokiais atvejais, įtarta, kad jai galėjo kažkas atsitikti.

Atvykus nurodytu adresu, apie 80 metų moteris, dėl kurios likimo nerimauta, atsidariusi langą pranešė, kad neįsileidžia specialiąsias tarnybas ant kojų sukėlusios dukters, nes ši ką tik grįžo iš Švedijos.

Darbas stringa ir dėl kai kurių vyresnio amžiaus advokatų, atsisakančių vykti į Tardymo izoliatorių pas suimtuosius.

Užburtas ratas

Suprantama, po tokio senolės pareiškimo visas dėmesys buvo skirtas atvykėlei.

Tačiau vykti su greitosios medikais, tegalėjusiais jai įvykio vietoje uždėti apsauginę kaukę, senolės dukra atsisakė, motyvuodama tuo, kad nejaučia jokių negalavimų. Paskambinus koronos kaštosios linijos telefonu 1808 ir pasiteiravus, ką tokiu atveju daryti, policijos pareigūnams pasiūlyta surašyti atvykėlei administracinių nusižengimų protokolą dėl karantino sąlygų pažeidimo.

Tačiau jokių apsaugos priemonių neturėję policijos patruliai to padaryti negalėjo, nenorėdami pažeisti kito nurodymo, būtino karantino sąlygomis, – laikytis nuo kito, ypač koronavirusą galinčio platinti asmens, mažiausiai per metrą.

Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Arūnas Bundonis vakar priešpiet "Kauno dienai" teigė, kad mieste ikiteisminių tyrimų dėl karantino sąlygų nesilaikymo dar nepradėta. Tačiau, situacija gali keistis bet kuriuo metu.

Kai kurie prokurorai "Kauno dienai" užsiminė, kad jų darbas stringa ir dėl kai kurių vyresnio amžiaus advokatų, atsisakančių vykti į Tardymo izoliatorių pas suimtuosius ikiteisminio tyrimo bylose. Nors pagal dar vasario pabaigoje šalies įkalinimo įstaigose paskelbtą karantiną advokatai yra vieninteliai asmenys, kuriems dabar leidžiama lankyti kalinius. O dėl paskelbto karantino suimtieji neišduodami ir policijai, norinčiai atlikti su jais ikiteisminio tyrimo veiksmus.

Geranoriškumas baigėsi

Koronaviruso išplitimo šalyje pavojus pakoregavo ir visada geranoriškai padėti pasirengusių ungiagesių gelbėtojų darbą.

Bendrasis pagalbos centras jiems rekomendavo, vykstant į iškvietimus, nepamiršti laikytis būtinų saugumo esamoje situacijoje reikalavimų ir atlikti tik jiems pavestą darbą.

Ugniagesiai gelbėtojai, grįžę šiomis dienomis iš iškvietimų, privalo dar valandą laikyti savo transportą lauke, o po to jį dar išpurkšti.

Todėl dabar ugniagesiams gelbėtojams atvykus į panašų įvykį, kaip aprašytas pirmadienio vidurdienį Savanorių prospekte, jie turėtų tik padėti kitoms specialiosioms tarnyboms patekti į butą išlaužiant jo duris ar langus. Tačiau, eiti į šio vidų, net ir to prašant savo saugumu neužtikrintiems medikams, jau jiems nerekomenduojama. Kaip ir padėti išnešti sunkiasvorius ligonius.

O grįžę iš visų iškvietimų dabar ugniagesiai gelbėtojai privalo valandą laiko laikyti savo transporto priemonę lauke – kad ši išsivėdintų. O po to dar šią išpurkšti. Ir tik tada, jeigu per tą laiką negautas naujas iškvietimas, pasatatyti į garažą.


Kauno apskrities policijos oficialus komentaras

„Savo pareigūnus nuo pat paskelbtos ekstremalios situacijos pradžios stengiamės aprūpinti visomis būtinomis priemonėmis. Dar iki jos Generalinis komisaras patvirtino aprūpinimo standartą, tad tikrai maksimaliai visko turėjome reagavimo pareigūnams tuo laikotarpiu.

Nuolat pildome priemonių atsargas tiek patys teikdami užsakymus tiekėjams, tiek gaudami priemones iš Policijos departamento. Siekiame užtikrinti, kad nepriklausomai nuo to, kokias funkcijas vykdo, nė vienam pareigūnui nepritrūktų reikiamų priemonių. Paskutinėmis dienomis vėl savo turimus rezervus papildėme respiratoriais, kombinezonais, akiniais, pirštinėmis, antbačiais. Dėl galimybės tokių priemonių turėti daugiau aktyviai sprendžiame klausimą ir su savivalda.

Darbuotojai informuoti, kad, pritrūkus kažkurių priemonių, nedelsiant informuotų tiesioginį vadovą, o šis mus. Šiuo metu stygiaus tikrai nėra. Šią visiems nelengvą situaciją darbuotojams akcentuojame, kad iškilus klausimams ar kažko pritrūkus kreiptųsi ir į mus. Tikrai siekiame ir sieksime apsaugoti kiekvieną savo pareigūną“, – teigia Kauno apskr. VPK vadovybė.

„Taip, turėjome atvejų, kuomet pareigūnai, vykdydami funkcijas galimai susidūrė su sergančiu asmeniu. Jie buvo nedelsiant atšaukti iš tarnybos, tačiau, sulaukus asmenų neigiamų tyrimo rezultatų, į tarnybą grąžinti. Yra sukurti algoritmai, siekiant apsaugoti policijos pareigūnus. Visuomenė gali jaustis saugi – pajėgų šiuo metu netrūksta, dirbame ne tik Kaune, bet ir, esant poreikiui, suteikiame pagalbą kitose apskrityse“, – pabrėžia Kauno apskr. VPK vadovai.


Šiame straipsnyje: karantinassaviizoliacijaCOVID-19 saviizoliacijaKauno policijaKauno specialiosios tarnybosCOVID-19 karantinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jei įtariamasis 'karūna' bando priešintis, jį reikia iškart paversti 'šiukšle'.

Balamutas

Balamutas portretas
Vairuotojai pastebėjo, kad jeigu lėtai pravažiuoji pro trikojį, juntamas stiprus imuniteto nuspinduliavimas. O tie prižiūrintys trikojus yra potencialios koronės viruso aukos. Nepadeda nei kaukės, nei dezinfekuojantis skystis.

Siaulietis

Siaulietis portretas
O Siauliuose net triklojai dirba savo darba toliau..Siauliams nebaisus nei karantinas pas mus pareigunai paruosti viskam..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių