Quantcast

Konfliktas Jonavoje: negavusios staliuko romės piktinosi diskriminacija (vaizdo įrašas)

Žmogaus teisių gynėjai ėmėsi viešinti istoriją ir jos aplinkybes, kai vienoje Jonavos kavinių romų tautybės moterys nebuvo priimtos pavalgyti viduje, joms pasiūlyta tik užsisakyti maisto išsinešimui. Kilo konfliktas, jis užfiksuotas vaizdo įrašuose. Kavinės atstovai teigia esantys niekuo dėti, patys iškvietė pareigūnus. Žmogaus teisių gynėjai įžvelgia tautinę diskriminaciją. Priekaištų sulaukė ir policija.

Lietuvos žmogaus teisių centras pasidalino keliais vaizdo įrašais, susijusiais su romų tautybės moterimis, kurios, anot centro, „sako, kad ne tik nebuvo aptarnautos kavinėje Jonavoje, bet prieš jas panaudota ir jėga, o į įvykio vietą atvykęs policijos ekipažas moteris ignoravo ir atsisakė suteikti pagalbą“.

Žmogaus teisių centro naujausias pasidalytas vaizdo įrašas – iš Jonavos kavinės „Pilnas pilvas“.

 

 

„Neišeisim, kol raštiškai neparašysit. Kas galit pakomentuoti?“ – taip pradedamas paviešintas vaizdo įrašas, pradėtas filmuoti konflikto įkarštyje.

„Direktoriau, galima jus? Pakomentuokit, prašau, kodėl negali čigonų tautybės valgyti pas jus pietų. Mes ne iš Jonavos, ponai, mes iš kito miesto – gal ne tokie kiaulės kaip Jonavoj. Parodykit, mergaitės, kur parašyta“, – girdisi moters balsas, kol filmuojamos kavinės darbuotojos, bandančios tęsti savo darbą ir ignoruojančios klausimus užduodančias moteris.

Po to pasiteirauta, gal vis tik „gali užsakymą duoti“. „Ne, negalima“. „Kodėl?“ „Mes jums pasakėm“. „Pasakykit“. „Tik išsinešimui leidžiama“, – bando aiškinti kavinės darbuotoja. „Visi žmonės valgo, mes ne žmonės?“ – kamerą nukreipia į staliukus, prie kurių pietauja kiti klientai. Pasigirsta raginimas ar grasinimas klientėms iškviesti policiją, klientės su tuo sutinka.

Viena konflikto dalyvių kreipiasi į užsakymą atsiimančią niekuo dėtą kitą klientę: „Jūs ne kiaulė? Jums čia galima valgyti?“ Mergina leidžia suprasti, kad nenori būti filmuojama ir mesteli repliką: „Tikrai nenormali jūs“.

Visi žmonės valgo, mes ne žmonės?

Čia pat fone pasigirsta vyro balsas, vaizdas tampa neryškus. „Nerėkaujam.  Einam, sakau, nerėkaujam, einam“, – kalba vyras, greičiausiai bandantis išvesti įsiaudrinusią moterį. Ši sušunka „Netampyk“. Į tai vyras replikuoja, kad moterys galės rėkauti lauke.

Įrašo pabaigoje matyti, kad vyras paima moterį už dilbio ir išveda iš kavinės. Žmogaus teisių centras nurodo, kad moterys apibūdino, jog prieš jas buvo panaudota jėga. Taip pat įvardijo, kad į įvykio vietą atvykęs policijos ekipažas moteris ignoravo ir atsisakė suteikti pagalbą. Policija pakomentavo, kad kitame vaizdo įraše užfiksuotas minėtas ekipažas buvo atvažiavęs ne į šį įvykį.

„Primename, kad kiekvienas manantis, jog nukentėjo nuo nusikalstamos veikos, turi teisę žodžiu ar raštu kreiptis į ikiteisminio tyrimo įstaigą ar prokurorą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą. Įtariant įvykus neapykantos nusikaltimui, policija privalo pradėti ikiteisminį tyrimą, net ir nesant nukentėjusiojo skundo“, – akcentuoja Žmogaus teisių centras.

Kavinės atstovai kitoms žiniasklaidos priemonėms yra minėję, kad patys turi vaizdų įrašų, kurie atskleidžia pilnesnę situaciją. Patvirtino, kad patys iškvietė policijos pareigūnus ir į klausimus pažadėjo atsakyti raštu. Pakartotinai susisiekus su kavinės vadovu, jis informavo, kad papildomų komentarų nebus, nuspręsta apsiriboti paaiškinimu, kad moterims buvo pasiūlyta maisto užsisakyti tik išsinešimui, nes nebuvo likę laisvų (nerezervuotų ir neužimtų kitų klientų) staliukų.  

Kauno policijos atstovai, paprašyti pakomentuoti įvykį, nurodė, kad jis įvykęs praėjusį penktadienį.

„Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos rajono policijos komisariato pareigūnai liepos 15 d. apie 13 val. sulaukė pranešimo iš vyro, kuris aiškino, kad Jonavoje, Turgaus g. esančioje maitinimo įstaigoje yra moterys, kurios sukėlė konfliktą. Į įvykio vietą buvo atvykę pareigūnai, dėl šio įvykio vyksta aplinkybių patikslinimas“, – komentavo pareigūnai.

Taip pat pridūrė, kad tą pačią dieną apie 13.35 val. Jonavoje, Klaipėdos g., į Jonavos rajono policijos komisariatą atvyko moterys, kurios piktinosi policijos pareigūnų elgesiu. Šiuo metu atliekamas tyrimas dėl pareigūnų veiksmų. Vaizdo įraše užfiksuotas ekipažas vyko ne į šį įvykį“, – tikino policijos atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tanto

Tanto portretas
kas pries cigonus ,eikit i nuznika valgyt

to Moskvičiovas

to Moskvičiovas portretas
Skolų neatiduoda tie, kurie iš kvailių be vargo išviliojo pinigų. Ir tai nepriklauso nuo tautybės ar vardo. Tik įdomu iš kur tu toks turtingas, kad skolini visiems iš eilės?

2 To>> Absurdas.

2 To>> Absurdas. portretas
Su idiotais šiaip jau tau neverta nei pradėti kalbėtis, bet padarysiu tau išimtį ir dviem sakiniais pasakysiu - Esi politiškai iškrypęs konservinis, todėl tau net žodis GRUZINAS yra rusų kilmės. Bet jei būtum platesnės erudicijos, žinotum, kad ir angliškai Gruzija yra Georgija, o ne Sakartvelas. Čigonai irgi patys nesugalvojo pakeisti savo tautos pavadinimo - tai mūsų bukų "mokslininkų" išmislas.
VISI KOMENTARAI 65

Galerijos

Daugiau straipsnių