Quantcast

Knygų išparduotuvėje – ne viskas pigu

„Knygą apie prezidentą Valdą Adamkų galite nusipirkti už tris litus. Anksčiau kainavo trisdešimt“, - mosteli ranka pardavėja Iveta. Net ir sunkmečiu knygos už tokią kainą vilioja.

Prekybos miestelyje „Urmas“ atsidariusiai „Knygų išparduotuvei“ savaitgalį smalsuolių ieškoti nereikėjo. Vaikai ir paaugliai šmirinėjo dairydamiesi ko nors mokyklai ar šiaip paskaitinėti. Vyresnio amžiaus moterys įdėmiai apžiūrinėjo grožinę literatūrą. Ant atskirų prekystalių sudėliotos knygos gal ir nekristų į akis, tačiau pirkėjus iš tolo bandoma suvilioti aiškiai matomais skaičiais: kaina trys, penki arba septyni litai.

„Šitą jau seniai turiu. O tą nusipirkau per išpardavimą „Pegase“, - per knygų nugarėles pirštu braukdama draugei gyrėsi kaunietė Genovaitė. Už prekystalio stovinčios merginos džiaugėsi, kad antrą dieną veikiančioje išparduotuvėje pirkėjų daug, ir knygų parduota nemažai.

„Tą patį romaną už devyniolika litų neseniai pirkau knygyne. Ir čia jis kainuoja tiek pat“, - stebėjosi į išparduotuvę atsitiktinai užsukusi Stanislava. Buhaltere dirbanti moteris naujų knygų įsigyja bent jau kartą per mėnesį, tad knygų kainas išmano neblogai. Pamačiusi, kad ypatingų nuolaidų naujoje prekybos vietoje nesiūloma, moteris abejojo, ar čia dar kada nors užsuks.

„Tikrai ką nors pirksime. Čia pigu“, - besisukiodamos tarp prekystalių džiaugėsi dvi paauglės. Merginos prisipažino išgirdusios naujos išparduotuvės reklamą ir susigundžiusios čia atvažiuoti.

Parduotuvės darbuotojos pasakojo, kad daugiausiai žmonės perka vaikiškų knygų ir mokyklai reikalingos literatūros. Anot pardavėjos Ivetos, nemažai dėmesio sulaukia ir grožinė literatūra. Pastaruoju metu pirkėjai nedvejodami iš lentynos ima Sally Beauman „Likimas“, literatūros klasikos kūrinius.

Knygyno tinklo „Pegasas“ vadovų teigimu, knygų išparduotuvėje skaitytojai gali rasti apie 1000 pavadinimų įvairių suaugusiems ir vaikams skirtos grožinės, patarimų ir pažintinės literatūros, albumų ir informacinių, mokomosios literatūros leidinių. Tai jau antroji „Pegaso“ prekybos vieta, kur įvairių leidinių siūloma įsigyti pigiau. Pirmoji knygų išparduotuvė Lietuvoje duris atvėrė 2003 m. Vilniuje.

Tačiau ne visos prekės knygų išparduotuvėje tokios pigios. Solidesni enciklopediniai leidiniai, albumai parduodami už tiek pat, kaip ir kituose šio tinklo knygynuose. Pavarčius pigiausiai siūlomus įsigyti leidinius peršasi išvada, kad tai mažiau pavykę produktai, sulaukę mažo skaitytojų susidomėjimo. Ta pati už tris litus parduodama knyga apie V.Adamkų gerokai apsilamdžiusiais ar išteptais viršeliais.

Pardavėjos neslėpė, kad išparduotuvėje naujausių knygų nusipirkti nepavyks. Pigiau parduodami tik seniau išleisti leidiniai. Pasauliniai bestseleriai čia bus reti svečiai ir tai - galbūt ateityje. „O gal turite kokią Jurgos Ivanauskaitės knygą?“ - šiaip sau pasiteirauju, žinodama, kad pastaruosius kelerius metus šios autorės kūryba yra populiari. „Deja, ne. Galbūt ateityje turėsime ir šių knygų pigiau“, - kultūringai išsisuko parduotuvės darbuotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių