Quantcast

Klausiate – atsakome: kas bus daroma su senuoju S. Daukanto gatvės grindiniu?

  • Teksto dydis:

Portalo kauno.diena.lt skaitytojai savaitės pradžioje pastebėjo, kad rekonstruojant S. Daukanto gatvę buvo rastas senovinis grindinys.  Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus specialistai atsakė, ką planuojama daryti su šiuo grindiniu.

Anot specialistų, jau 2018 metais vykdant Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbus buvo aptikta senojo Laisvės al. grindinio. Tuomet buvo svarstomas teisinės apsaugos reikalingumo ir kultūrinės vertės nustatymo akmenų grindiniui klausimas. Priimtas nutarimas, kad akmenų grindinio fragmentams Laisvės alėjoje teisinės apsaugos nesuteikti ir į Kultūros vertybių registrą kaip Kauno miesto istorinės dalies, vadinamos Naujamiesčiu, vertingosios savybės neįrašyti.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad į valstybės saugomos kultūros paveldo vietovės Kauno miesto istorinės dalies, vadinamos Naujamiesčiu, teritoriją patenka ne tik Laisvės alėja, bet ir S. Daukanto gatvė.

Eitvydo Kinaičio nuotr.

„Dėl aukščiau nurodytų priežasčių ir dėl to, kad S. Daukanto gatvėje aptiktas grindinys yra  2018  metais atrasto grindinio dalis, dėl kurio jau buvo priimtas sprendimas, dar kartą svarstyti šį klausimą vertinimo taryboje netikslinga. S. Daukanto gatvės rekonstrukcijos darbai stabdomi nebus. Tačiau bus ieškoma būdų bei vietos, kur būtų galima jį išsaugoti bei eksponuoti“, – rašoma specialistų portalui kauno.diena.lt atsiųstame laiške.

Anot istorikų, šis grindinys buvo iki XX a. ketvirtojo dešimtmečio.

Portalas gegužę rašė, kad Studentų skverą ir Karaliaus Mindaugo prospektą jungiančioje gatvėje  bus išardyta senoji danga, keičiamos nuotekų trasos ir apšvietimo tinklas. Užbaigus darbus, praeivius džiugins naujas granito grindinys, atnaujinta mažoji architektūra – dviračių stovai, šiukšliadėžės, suoliukai. Visus darbus planuojama užbaigti kitų metų vasarą.

„Sutvarkytos S. Daukanto gatvės vaizdas bus labai panašus į Laisvės alėjos“, – tuomet teigė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinskas

Rinskas portretas
Tarybiniais laikais tvarkant Laisvės alėją buvo nuspręsta išsaugoti ateities kartoms senąjį miesto grindinį. manau, kad tai buvo išmintingas sprendimas. gerbti praeitį - būtina siekiant ateities. Rašant - "rasti" - yra melaginga, nes senojo grindinio išsaugojimas yra visuose Laisvės alėjos dokumentuose. Taip, kad gerbkime praeitį.

...

... portretas
Tam, kuris atsakinėjo kaip 'ne Idiotui': gal ir žydkapius siūlai atkast ir Vienybės aikštėje eksponuot?..

Nu

Nu  portretas
Antikvaras pas antikvarus
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių