Quantcast

Klausiate – atsakome: apie jūsų daugiabučio priežiūrą

  • Teksto dydis:

Vasaros sezonas daugiabučių gyventojams itin aktualus tvarkant bendrą ir asmeninę aplinką. Daugiabučių administravimo įmonė Kaune „Būsto valda“ atkreipia dėmesį, kad gyventojų aktyvumas yra pagrindinis kriterijus, padedantis gyventi tvarkingame name ir kartu kelti nekilnojamojo turto vertę. Į klientams aktualius klausimus atsako „Būsto valdos“ direktorius Gintaras Bilevičius.

– Kokia yra žolės pjovimo prie daugiabučių namų Kaune tvarka? Kokiu periodiškumu turi būti šienaujama?

– Žolės prie daugiabučių gyvenamųjų namų pjovimu Kauno miesto savivaldybė yra įpareigojusi rūpintis pačius butų savininkus arba daugiabučius administruojančias bendroves. Tai turi būti daroma iki 50 m spinduliu aplink namą, priklausomai nuo apstatymo tankumo. Pagal įprastą tvarką „Būsto valdos“ administruojamuose daugiabučiuose teritoriją prižiūri konkurso būdu išrinktas rangovas. Kiekvienam namui nustatytas teritorijos priežiūros tarifas, proporcingas prižiūrimos teritorijos ir kliento buto plotui. Taigi pagal šį tarifą mes žolę pjauname 3–4 kartus per sezoną – tai yra optimalus periodiškumas tvarkai kiemuose užtikrinti. Pirmąjį šienavimo etapą baigėme gegužės pabaigoje, o šiuo metu jau įpusėjome antrąjį. Paskutinysis šienavimo etapas numatomas rugsėjo pabaigoje. Jei gyventojai pageidauja šienauti dažniau, paslaugą visada suteikiame, tačiau tai kainuoja papildomai. Žolės pjovimo paslaugą teikiame bendrijoms ar pagal Jungtinės veiklos sutartis veikiantiems butų savininkams.

– Norime apgenėti arba nupjauti saulę užstojančius medžius. Ant namo dar auga vijokliai, nuo kurių į butus eina skruzdės ar kiti kenkėjai. Ar administratorius gali padėti?

– Norint apgenėti ar nupjauti medžius savavališkų veiksmų imtis negalima. Tam reikalingas namo patalpų savininkų raštiškas prašymas su daugumos (51 proc.) pritarimu, taip pat situacijos schema ir nuotraukos. Prašymas teikiamas savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriui ir jame nagrinėjamas.

Mūsų pagalba organizuojant darbus yra nemokama. Džiaugiamės, kai į mus kreipiasi iniciatyvūs gyventojai, kurie patys padeda rinkti gyventojų parašus ir taip paspartina procesą. Mes visada pasiruošę padėti, jei klientai kreipiasi su tokiomis problemomis. Žinoma, medžių pjovimo ar genėjimo darbai atliekami tik numatytu metų laiku.

Šalinti vijoklius nuo pastato fasado yra būtina. Ir ne tik dėl kenkėjų. Augalo šaknys gadina nuogrindą, link pamatų skverbiasi drėgmė. Papildomai gadinamos fasado konstrukcijos, jis drėksta, nėra ventiliuojamas. Ne kartą susidūrėme su gyventojų pasipriešinimu šalinant vijoklius nuo daugiabučių. Vis dėlto po derybų visada prieinama prie sprendimo augalus nuimti, kad vėliau nereikėtų investuoti į brangų fasado remontą. Ši papildoma paslauga kainuoja.

– Kokie inžinerinių sistemų remonto darbai yra aktualiausi vasaros sezono metu? Ką tikslinga atlikti prieš žiemos sezoną?

– Roges reikia ruošti vasarą – tai pagrindinė taisyklė daugiabučiams namams. Šiuo metu didelėje dalyje mūsų administruojamų namų atliekami darbai, padėsiantys taupyti energiją šildymo sezono metu. Pirmiausia – šilumos punktų modernizavimas, taip pat lauko durų, laiptinės ir rūsio langų keitimas. Oro sąlygos yra tinkamiausios hermetizuoti fasado siūles, keisti stogo dangą, naikinti fasadinių plytų eroziją. Džiaugiamės, kai klientai pritaria mūsų siūlymui arba patys inicijuoja laiptinės remontą, stogelių, suoliukų, įėjimo remonto darbus. Vasara yra tinkamiausias laikas kurti gražesnę aplinką. Vis dėlto pirmenybę visada siūlome teikti didžiausią grąžą turintiems darbams, t.y. tiems, kurie taupo energiją arba padeda išvengti avarinių atvejų žiemos sezono metu.

– Atliekame remontą bute ir yra poreikis keisti radiatorius bei gyvatuką vonioje. Ar reikia apie tai informuoti administratorių?

– Keičiant radiatorius bute, būtinas radiatorių keitimo projektas, kurį rengia atestuoti projektuotojai. Parengus projektą, gyventojai turi kreiptis į „Būsto valdą“. Tada atvykęs namo šilumos ūkio prižiūrėtojas nudrenuoja sistemą, o atlikus remonto darbus, kai sistema vėl užpildoma termofikatu, atliekami hidrauliniai bandymai. Taip patikrinama, ar radiatoriai buvo pakeisti pagal projekto reikalavimus.

Gyvatuko keitimo darbai su administratoriaus žinia turi būti atliekami tuo atveju, jei vonioje keičiama gyvatuko vieta. Primename, kad įsirengti grindinį šildymą nuo gyvatuko griežtai draudžiama. Tokiais savavališkais atvejais išbalansuojama karšto vandens tiekimo sistema ir gyvatukai nebešyla kaimynų butuose. Todėl atliekant darbus, susijusius su bendromis inžinerinėmis sistemomis, visada kviečiame pasikonsultuoti su „Būsto valda“.

Turite klausimų apie daugiabučio priežiūrą arba norite tapti „Būsto valdos“ klientu? Bendraukime e.paštu klauskite@civinity.eu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ESO

ESO  portretas
Nematau taves savo komandoje :))))

Regina

Regina portretas
Būsto valda paskyrė administratorius. Atseit jie administruoja daugiabučių valdas. Na gal popieriuose. Bet realiai jų veiklos nesimato. O algas ima. Varnių g.40 daugiabučio laiptinė nusėsta turgaus prekiautojais ir geriančiais bomžais-gyventojų siaubais. Tačiau kreipkis kaip nori ir kur nori....administratoriams neįdomu. Nei baudų skiria, nei pažiūrėt atvyksta. Bet už aplinkos tvarkymą mokame.

Kaunietis

Kaunietis portretas
UAB Būsto valda ,tai vyrukų komanda ,kuri prievartauja Lietuvos piliečius ,neįvykdžiusi visus verslui reikalavimus, verslui vykdyti.Pažeidžia LR įstatymus ir LR konstituciją.Manau skaitė nedaskaitė LR civinimio kodekso 4.84 straipsnį ,svarbiausia jame mato tik tai kas jiem atrodo teisinga,nemato LR C kodekse 4.84 straipsnio 11 dalies ir jam skirtus kitus įstatymus XIV skyriuje.Manau žino visos tarnybos STT,FNTT, VMI ,tik kažkodėl nestabdo jų verslo ,nebaudžia už neteisėtą veiklą,be sutarčių su paslaugų pirkėju. Manau teismas ,prokuratūra žino įstatymus,žino kokie yra reikalavimai paslaugų sferoje.Žiūrėsime kuo baigsis ir kada ,turto prievartavimas .Kaip bus nubausti UAB” Būsto valdos ”vyrukų veikla ,už rinklevas per prievartą, už nieką.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių