Quantcast

KITM sprendžia IT įrangos specialistų trūkumą

  • Teksto dydis:

Kauno informacinių technologijų mokykla (KITM) rengia įvairius specialistus, kurie rūpinasi IT sistemų ir elektronikos įrenginių veikimu, jų derinimu ar administravimu. Baigusiems šiuos mokslus atsiveria plačios darbo rinkos galimybės.

Įvairios specialybės

Šiuolaikiniame pasaulyje įvairios kompiuterinės sistemos ar elektronikos įrenginiai padeda vos ne kiekviename žingsnyje, tad norisi, kad jie veiktų preciziškai. Tam reikalingi specialistai, kurie gebėtų sistemas sustyguoti ir išspręsti kylančias elektronikos problemas.

KITM siūlo mokytis net kelių specialybių – galės įgyti praktinių žinių, kaip palaikyti tinkamą kompiuterių ar tinklų veiklą.

„Kompiuterinių tinklų aptarnavimo technikas atsakingas už bendrą techninę įrangą ir ją prižiūri, sprendžia iškilusias kompiuterines bėdas, kai skambina vartotojai. Įgiję daugiau patirties šie specialistai tampa atsakingi už didelių įmonių tinklo, interneto infrastruktūrą. Jie tarsi tiesia elektroninio ryšio kelius“, – vieną specialybių pristatė KITM dėstytojas Andrius Zykas.

Šiuos specialistus vilioja ir vadinamieji galvų medžiotojai.

„Ši specialybė skirta tiems, kurie galbūt nelabai mėgsta programavimą, bet nori dirbti su IT įranga. Juk dabar populiarus daiktų internetas, prie kompiuterinių tinklų jungiasi milijonai vartotojų, tad nuolat reikia viską atnaujinti. Be to, juk kompiuterių tinklai jungia apsaugos sistemas, kameras, įvairius automatinius procesus ir pan. Visus šiuos darbus gali dirbti kompiuterinių tinklų administravimo technikas“, – antrino KITM dėstytojas Aidas Jasionis.

Minėtą specialybę papildo ir jaunesnysis sistemų administratorius. Jo pagrindiniai darbai susiję su serverių veikla ir jų operacinėmis sistemomis, „Cloud“ technologijomis ir pan.

„Tai naujai siūloma programa, orientuota į serverius, jų aptarnavimą, kompiuterizuotos darbo vietos paruošimą“, – kalbėjo KITM atstovai.

Elektroninės įrangos derintojai – dar viena specialybė, apimanti IT įrangų priežiūrą. Šie specialistai orientuoti į elektronikos remontą, atnaujinimą ir tinkamą jų veikimą.

„Specialybė labai paklausi, nes apima automobilių pramonę, telekomunikacijas, pastatų valdymą, išmaniųjų įrenginių remontą, medicinos įrangos paruošimą ir pan.“, – apie plačias perspektyvas kalbėjo šią specialybę dėstantis Edgaras Pangonis.

Pasaulinio lygio patirtis

KITM siūlo ne tik IT sistemų veikimo paslapčių mokytis iš savo srities profesionalų – mokiniai turi galimybę gauti tarptautinius pažymėjimus, patvirtinančius jų kompetencijas.

Čia veikia „Red Hat“ ir „Cisco“ akademijos, todėl KITM mokiniai gauna pasaulinio lygio kompanijų sukurtas mokymo programas.

„Mūsų mokiniai gauna naujausių žinių, paremtų pasaulinių lyderių patirtimi. Be to, moksleiviams galime suteikti ir šių akademijų sertifikatus, o tai didina galimybes įsidarbinti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje“, – nurodė A. Jasionis.

Perspektyvu: IT įrangos specialistai įsidarbina iš karto po mokymų ar praktikos. (KITM nuotr.)

Darbo perspektyvos

KITM mokiniai įgyja praktinių žinių, jas pritaiko įmonėse. IT įrangos specialistų rinkoje trūksta, todėl dažnas KITM mokinys norimą darbą randa iš karto po mokymų ar praktikos.

„Šiuos specialistus vilioja ir vadinamieji galvų medžiotojai. Kadangi KITM mokiniai turi ir tarptautinius sertifikatus, jie labai paklausūs, nes IT sistemų derintojai reikalingi kone kiekvienoje kompanijoje. Tai pagrindas, ant kurio laikosi bendrovės siūlomos paslaugos, produktai, kuriamas turinys“, – kalbėjo A. Zykas.

Apie tai, kad įgytas žinias pritaiko praktiškai ir greitai pavyko įsidarbinti, patvirtino ir buvę KITM mokiniai.

„KITM įgijau mobiliosios elektronikos taisytojo specialybę, tad nemažai taisau įrenginius, turinčius garantiją. Mokymai patiks tiems, kuriems įdomu iš neveikiančio daikto padaryti veikiantį“, – kalbėjo Saulius Kasiulis ir pripažino, kad įgytos žinios padeda ir namų buityje. Be to, tai prisideda prie tvarumo, nes nereikia pirkti naujo prietaiso.

„Pagrindinės mano įgytos žinios siejasi su interneto sistemų inžinerija. Šie mokymai galėtų būti įdomūs tiems, kurie mėgsta dirbti su „Linux“ sistema, spręsti interneto problemas. Aš pats įsidarbinau dar net nebaigęs mokymų“, – KITM mokymus rekomendavo Gytis Oržekauskas.

KITM į kompiuterių tinklų aptarnavimo techniko specialybę kviečia mokytis baigusius 8, 10, 12 klasių ir norinčius persikvalifikuoti. Mokytis jaunesniojo sistemų administratoriaus ir elektroninės įrangos derintojų programų kviečiami pabaigę 12 klasių arba norintys keisti anksčiau įgytą specialybę.

Priėmimas vyks nuo birželio 1 d. Naujienas sekite www.kitm.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių