Quantcast

Kioskų savininkai pažadais nebetiki

Įbauginti buvusios miesto valdžios ketinimų užnerti kilpą smulkiajam verslui, Kaune veikiančių kioskų savininkai atsargiai vertina ir dabartinių savivaldybės vadovų pažadus nežlugdyti. Ramybę galintys garantuoti dokumentai dar neparengti.

Įbauginti buvusios miesto valdžios ketinimų užnerti kilpą smulkiajam verslui, Kaune veikiančių kioskų savininkai atsargiai vertina ir dabartinių savivaldybės vadovų pažadus nežlugdyti. Ramybę galintys garantuoti dokumentai dar neparengti.

Miega neramiai

Pernai rudenį Kauno kioskų savininkai šalo prie savivaldybės, protestuodami prieš valdžios sumanymą išguiti iš miesto kioskus ir prekybos paviljonus. Prabėgo metai, valdžia pasikeitė, tačiau verslininkai vis dar nesijaučia ramūs.

"Kol kas širdis dar ne visai rami. Visos valdžios žadėjo mūsų nesmaugti, bet dokumentuose matome visai ką kita. Žmonės nori dirbti ir lengva ranka mesti savo verslo nesiruošia", – sakė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos narys Algis Raižys, pernai suvienijęs Kauno smulkiuosius verslininkus ginti savo teises.

Kioskų savininkus ne juokais išgąsdino buvusios miesto valdžios užmojai parengti Kioskų, paviljonų ir prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų išdėstymo mieste specialiojo plano koncepciją ir patį planą. Smulkieji verslininkai pasijuto spaudžiami atsisakyti savo verslo ir pajamų, mat įžvelgė, kad laikinosios sostinės valdžia pataikauja didiesiems rinkos žaidėjams ir žlugdo pačius mažiausius. Tuomečiai Kauno valdžios atstovai tikino, kad tenori daugiau tvarkos.

Sieks panaikinti

Pernai miesto tarybai pateiktuose dokumentuose aiškiai buvo įvardyta siekiamybė Kaune kioskų sumažinti perpus. Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijai ir kioskų savininkams baimės įvarė savivaldybės noras drausti statyti kioskus viešojo transporto stotelėse, kur yra dideli žmonių srautai, ir 300 m atstumu prie prekybos centrų, o reikalavimai visiems kioskams, nepaisant, ar jie apleisti, ar neseniai atnaujinti, keliami tokie, kad tektų juos nugriauti. Bene daugiausia abejonių kėlė tai, kad kioskų schemą norėta derinti pagal 2013 m. balandį patvirtintą didžiųjų prekybos centrų išdėstymo planą. Įžvelgę galimą savivaldybės pataikavimą verslo banginiams, smulkieji verslininkai kreipėsi ir į savivaldybės Antikorupcijos komisiją.

"Komisijoje buvo nuspręsta, kad reikia naikinti iki tol priimtus sprendimus ir stabdyti specialiojo plano rengimą. Juk politikai ne kartą viešai kalbėjo, kad įvesti tvarką ir netvarkingus kioskus galima nugriauti ir be to plano", – priminė A.Raižys.

Kauno smulkieji verslininkai jau ne kartą bendravo ir su naujosios kadencijos miesto vadovais, iš kurių išgirdo pažadų netrukdyti verslui, tačiau kioskų savininkai teigia tebebijantys parklupdyti galinčių sprendimų. Pasak A.Raižio, nerimą kelia tai, kad savivaldybės atstovai iš esmės nesiima koreguoti rengiamo Kioskų, paviljonų ir prekybai pritaikytų automobilių ar priekabų išdėstymo mieste specialiojo plano. "Sužinojome, kad esminių dalykų ten keisti negalima. Jeigu tas planas bus parengtas, vėl grįšime į pradinį tašką. Matome vienintelį kelią – iš viso jį naikinti", – sakė A.Raižys. Jo iniciatyva imtasi rengti tarybos sprendimo projektą ankstesnės valdžios priimtiems sprendimams atšaukti. "To plano realizavimas mus pribaigtų", – neabejoja smulkiųjų verslininkų atstovas.

Nori aiškumo

A.Raižys tikino, kad smulkieji verslininkai patys siūlė savivaldybei kuo greičiau priimti sprendimą, kuriame būtų aiškiai apibrėžti reikalavimai kioskams, mat užsitęsusi nežinia dėl ateities ir tik vieniems metams išduodami leidimai tęsti veiklą stabdo smulkiųjų verslininkų iniciatyvą investuoti į kioskų ir paviljonų atnaujinimą ir verslo plėtrą.

"Džiaugiamės naujosios valdžios geranoriškumu ir tikrai laukiame, kad greičiau būtų patvirtinta kioskų veiklą apibrėžianti tvarka, be kurios visiems surištos rankos. Pavyzdžiui, vietoj seno kiosko negalime pastatyti naujo paviljono, nes jis traktuojamas kaip naujas statinys, o šiuo metu naujų statinių statyti negalima", – pastebėjo kioskų tinklą Kaune valdančios bendrovės "Kauno spauda" vadovė Elena Bakanauskienė.

Jos manymu, leidimai kioskams turėtų būti išduodami mažiausiai trejiems metams – tai smulkiesiems verslininkams garantuotų bent kokį stabilumą.

"Kalbų girdime visokių. Aišku, kad procesas vyksta, bet kol nematome konkrečių ant popieriaus išdėstytų sprendimo projektų, sunku ką nors ir kalbėti. Kai jau bus parengtas sprendimo projektas dėl tvarkos smulkiajam verslui mieste, labai norime susėsti prie vieno stalo su savivaldybės specialistais ir išsiaiškinti visus rūpimus klausimus", – užsiminė E.Bakanauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bananine Lietuva

Bananine Lietuva portretas
Kioskai tai miesto hemorojus

adad

adad portretas
O man nemaiso, kaip zmones sugeba taip rencia savo versliuka. Bet ne geriau kai visi silainiai ir kiti miegamieji rajonai uzgriozdinti angaru tipu maximomis ir iki. Arba silainiu gale Norfa nuo namo kampo metras. Nors pagal viska tokie angarai turetu buti statomi uz miesto ribu ir ribojamas darbo laikas, o visur kitur kaip ir visoje civilizuotoje Europoje veikti mazosios parduotuveles ir kioskeliai.

kioskininkams

kioskininkams portretas
gali tikėt, gali netikėt, bet kai kurie kioskai tai baisesni už senas karvelides.Ar kam kyla klausimas, ką pagalvoja apie gel.stoties turgaus kioskus Vytauto prospekte bet kuris, išėjęs iš gel.stoties pastato?O ką kalbėt apie "špokinyčias" miegamuosiuose rajonuose ar miesto pakrašty?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių