Quantcast

Kilnus sprendimas: trys donorai išgelbės šešis žmones

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transplantacijos biuras praneša, kad šis savaitgalis šalies transplantologams itin darbingas – penktadienį, rugpjūčio 20 d., buvo registruoti trys donorai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje (LSMUL) Kauno klinikose registruoti du donorai – 54 ir 55 metų amžiaus vyrai, o Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje – 62 metų amžiaus donoras.

Donorystė galima tik tada, kai artimiausi giminaičiai sutinka, kad sveiki mirusiojo organai gali būti aukojami donorystei. Visų trijų vyrų giminaičiai sunkią akimirką po pokalbių su medikais priėmė kilnų gyvybes gelbstintį sprendimą – leido transplantuoti jų mirusių artimųjų organus.

Medikai, atlikę būtinus tyrimus, nustatė, kad visų trijų donorų inkstai ir ragenos tinkami persodinti. Tuomet pagal įvairius rodiklius parinkti tinkamiausi donoro organų laukiantys recipientai.

Iš šešių transplantacijai tinkamiausių recipientų ilgiausiai – 1 metus ir 3 mėnesius – naujo inksto laukė 31 metų amžiaus vyras.

Iki šeštadienio vidurdienio LSMUL Kauno klinikose jau atliktos keturios transplantacijos, šiandien dvi transplantacijos buvo atliekamos Vilniaus universiteto ligoninėje (VUL) Santaros klinikose.

Šiais metais naujo inksto sulaukė 54 Lietuvos gyventojai. Rugpjūčio mėnesį įskaitant šio savaitgalio operacijas bus atlikta jau 14 inkstų transplantacijų, iš jų aštuonios – VUL Santaros klinikose, šešios – LSMUL Kauno klinikose.

Nors Lietuvoje inksto transplantacijų atliekama daugiausiai, šio organo persodinimo vis dar laukia 105 recipientai (šiuo metu aktyvūs yra 66), tarp jų – du vaikai.

Visų trijų donorų ragenos kol kas saugomos Audinių banke. Jos bus transplantuotos jų laukiantiems asmenims.

Šiuo metu registruoti 148 ragenų laukiantys recipientai. Iki liepos 31 d. transplantologai atliko 33 ragenų transplantacijas.

NTB siekia, kad kuo daugiau žmonių suprastų, jog po mirties paaukoti organai ir audiniai kitiems žmonėms gelbsti gyvybę, dovanoja sveikatą ir galimybę vėl gyventi pilnavertiškai.  Parodyti sutikimą šiam kilniam veiksmui galima užpildant sutikimą Donoro kortelei gauti. Tai padaryti galima internetu ntb.lt, gydymo įstaigose, „Eurovaistinės“ vaistinėse.

Šiuo metu beveik 37 tūkst. Lietuvos gyventojų jau yra pareiškę valią po mirties paaukoti donorystei savo organus ir audinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
...buvo ZMOGUS!! o numires tapo tik donoras o tie,kuriems idiegs JO kuno dalis ---ZMONES ...nepriimtina...

<<<<<NEGALIU TŲ SEIMO,, ŠLIUŽŲ '' KITAIP VADINTI,

&lt;&lt;&lt;&lt;&lt;NEGALIU TŲ SEIMO,, ŠLIUŽŲ &#039;&#039; KITAIP VADINTI, portretas
Operacijos pavadinimą parašo ir dar priduria ,,be komplikacijų""apie kokią donorystę gali galvuoti kai nebetiki.....

<<<<<<TIK KELI SAKINUKAI TOMOGRAMŲ

&lt;&lt;&lt;&lt;&lt;&lt;TIK KELI SAKINUKAI TOMOGRAMŲ portretas
RADIOTOMOGRAMOS NUO A IKI Z NEPATEIKIAMOS IŠRAŠUOSE...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių