Quantcast

Keičia seną rūbą: Seserų benediktinių vienuolyno ansamblis taps dar ryškesniu Kauno akcentu

  • Teksto dydis:

Pokyčiai Kauno senamiestyje įgavo neregėtą mastą. Darbai aprėpė ne tik Vilniaus gatvę bei Pilies žiedą su prieigomis, bet ir miestui reikšmingus pastatus.

Darbininkai su pastoliais grįžta į Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčios ir benediktinių vienuolyno ansamblį. Autentiškas spalvas netrukus atgaus šio komplekso klebonijos fasadas. Planuojama, kad atnaujintu pastatu kauniečiai ir miesto svečiai galės grožėtis jau šių metų pabaigoje.

Viena seniausių bažnyčių Kaune

„Turime kuo didžiuotis – viduramžiais Kaunas buvo vienu labiausiai klestinčių prekybinio tranzito taškų. Istorikai turi versiją, kad būtent XV a. čia iškilo ir iki šių dienų išliko pirmoji Kauno bažnyčia, gavusi pirklių globėjo Šv. Mikalojaus pavadinimą. Ji buvo skirta į nekrikštytą Lietuvą atvykstantiems vokiečių pirkliams.

Restauruodami Seserų benediktinių vienuolyno kompleksą ne tik išryškiname unikalias šio paveldinio objekto spalvas, didingumą, bet ir atkreipiame dėmesį į turtingą Kauno praeitį. Šv. Mikalojaus paminėjimai ir simboliai aptinkami Kauno heraldikoje bei seniausiuose rašytiniuose šaltiniuose apie miestą, todėl jis neatsitiktinai tapo oficialiu mūsų miesto globėju“, – pasakojo Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Pasak jo, tarp Benediktinių, Šv. Gertrūdos, P. Eimučio ir Šauklių gatvių išsidėstęs Kauno seserų benediktinių vienuolyno ansamblis nusipelnė tokio pat dėmesio kaip ir brandžiojo baroko pažiba – Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno kompleksas. Senamiestyje įsikūręs ansamblis – klebonija, viena seniausių miesto gotikinių bažnyčių, vienuolynas, galerija, pagalbiniai pastatai (buvusi ledainė ir oficina) – yra kultūros paminklas ir valstybės saugomas objektas.

Čia taip pat galima pamatyti XVII a. Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės paveikslą, ant XVII a. drobės nutapytą Jėzaus „Pietą“. Akį patraukia ir Šv. Mikalojaus bažnyčią puošiantys įspūdingi Liudo Truikio ir Vytauto Bičiūno vitražai. Itin vertingais laikomi bažnyčios tinkliniai ir žvaigždiniai interjero skliautai bei neeilinis aštuonkampis bokštas.

Solidi investicija į paveldą

„Tvarkingos gatvės, jaukūs parkai ir kitos erdvės yra elementari higiena, bet labai svarbu, kad miestą puoštų gražūs pastatai. Kaune jų tikrai daug, todėl svarbu atgaivinti senus, aptriušusius fasadus. Jau dabar turime puikių pavyzdžių, kaip su miesto prisidėjimu atgyja vaizdingi paveldosauginiai pastatai ir kiti objektai. Kai kurie jų yra svarbi Kauno istorijos dalis. Tikiu, kad miesto įdirbis ir pastangos nenueis perniek ir Europos paveldo ženklą turintis Kaunas kitąmet pelnys pasaulinį UNESCO pripažinimą“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčios ir benediktinių vienuolyno ansamblis reikšmingos miesto pagalbos sulaukia jau trečius metus iš eilės.

Šiemet klebonijos fasadų atnaujinimui per Paveldotvarkos programą numatyta skirti beveik 41 tūkst. eurų, tačiau artimiausiame Kauno miesto tarybos posėdyje bus svarstomas lėšų padidinimo klausimas. Sulaukus tarybos narių pritarimo, klebonijos pastato fasado tvarkybos darbams skiriama suma išaugtų iki 176 tūkst. eurų.

Seserų benediktinių vienuolyno komplekse pirmieji tvarkybos darbai startavo dar 2019 metais. Čia restauruota religinių pastatų ansamblį juosianti 351 metrų tvora. Poros šimtų metų senumo mūras buvo itin prastos būklės, todėl jos atnaujinimui iš miesto biudžeto skirta per 37,5 tūkst. eurų.

Tvarkant tvorą, atidengti nauji elementai – langinės, arkutės bei nišos su barokiniais motyvais. Taip pat atnaujinti barokiniai vartai ir virš jų rymantys bareljefiniai angeliukai.

Jau 2020 metais restauratoriai darbus perkėlė į Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčios ir benediktinių vienuolyno statinių kompleksą. Už 90 tūkst. eurų buvo sutvarkyti ir sutvirtinti klebonijos pamatai ir vietomis apiręs cokolis. Taip pat teritorijoje įrengtas drenažas, kad pastatai būtų apsaugoti nuo drėgmės.

Kompleksinių pokyčių dalis

Šv. Mikalojaus bažnyčios ir benediktinių vienuolyno ansamblio atnaujinimas – tik dalis istorinėje Kauno teritorijoje vykstančių darbų. Jais siekiama kurti dar patrauklesnes ir patogesnes erdves gyventojams bei miesto svečiams.

Šią savaitę prasidėjęs kapitalinis Vilniaus gatvės remontas tampa nemenku iššūkiu visam miestui, tačiau jau kitų metų vasarą viena seniausių miesto gatvių galės džiaugtis tėveliai su vežimėliais bei judėjimo negalios paliesti žmonės. Bus sutvarkyta visa atkarpa – nuo Kauno rotušės iki pat Laisvės alėjos. Numatyta atnaujinti visas komunikacijas po žeme, į savo vietas sugrįš ir nulyginti esamo grindinio akmenys.

Akivaizdūs pokyčiai jau matomi ir viename judriausių transporto mazgų Kaune. Atnaujinamas vadinamasis Pilies žiedas ir jo prieigos bei P. Vileišio tiltas. Čia jau nutiesta didžioji dalis šilumos ir nuotekų tinklų, atnaujintos kontaktinio tinklo atramos. Žiedinėje sankryžoje pradėti kloti pirmieji asfaltbetonio dangos sluoksniai. Šią rekonstrukciją rangovai planuoja užbaigti dar šiemet, iki rudens.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimas

anonimas portretas
kažkodėl apie žydu ligonine patriotai tyli kaip apsisiusiave ...

Širšių lizdas

Širšių lizdas portretas
ten,problemų bus daugiau,negu uždarbio.

Rasai

Rasai portretas
Kame ta "išmintis"? Iškirsti medžius? Samdyti tik vieną firmą ir 6 metus sėdėti apkasuose? Ne pabaigus vieno darbo apžiojinėti kitą? Buldozeriu per miesto bendruomenės?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių