Quantcast

Kauno viešasis transportas pasitinka naujovėmis – įdiegta patogesnė elektroninio bilieto sistema

Startuoja naujoviška elektroninių viešojo transporto bilietų sistema, tad važinėti miesto autobusais ir troleibusais bus dar patogiau, kai kurie keleiviai galės ir sutaupyti. Penktadienį pristatyta naujas e.bilietas, kuris veiks kaip ir mobilioji „Žiogo“ programėlė.

Patogesnis naudojimas

Naujoji elektroninių bilietų sistema veiks mobiliosios programėlės „Žiogas“ kainodarą pritaikant ir pinigais pildomoms elektroninėms kortelėms. Keleiviai už keliones sumokės tik tiek, kiek keliaus, o sukaupę mėnesinio terminuoto bilieto sumą, likusiomis kalendorinio mėnesio dienomis važiuos nemokamai.

„Tai labai gera sistema, ji tiktų pritaikyti ir kituose miestuose, tad keleiviams būtų žymiai pigiau ir racionaliau naudotis viešuoju transportu“, – apie tai, kad Kauno pavyzdžiu galėtų pasekti ir kiti miestai, kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Laimučio Brundzos nuotr.

Šiuo metu miesto viešajame transporte bilietų rūšių netrūksta – galima įsigyti vienkartinius, mėnesinius ir terminuotus, taip pat išlieka galimybė vienkartinį bilietą įsigyti pas vairuotoją. Tiesa, šis bilietas yra brangesnis, nei mokant už kelionę „Žiogo“ programėle ar e.bilietu. Kaune ypač populiari mobilioji programėlė „Žiogas“. Ją parsisiuntė jau daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, o pažymėta daugiau nei 8 mln. bilietų.

Pinigais papildytos programėlės sąskaita žymimi vienkartiniai bilietai už 70, 35 arba 14 centų, priklausomai nuo to, kokia iš galimų nuolaidų pasirinkta. Kaupiamasis mėnesinis bilietas įgyjamas automatiškai, vos pasiekus mėnesinio bilieto sumą – 28 (pilną), 14 (su 50 proc. nuolaida) arba 5,6 (su 80 proc. nuolaida) eurų. Nuo šiol tokia sistema galios ir naujuose „Žiogo“ elektroniniuose bilietuose.

„Tai bus labai paprasta bilietų sistema net ir tiems, kurie retai naudojasi viešuoju transportu. Viskas, ką reikia žinoti keleiviams – kortelę, kurioje yra bent vienam bilietui reikalinga suma, įlipus reikia priglausti prie komposterio. Per 30 min. galima persėsti į kitą autobusą ar troleibusą. Nors bilietą reikia pažymėti, papildomai pinigai nebus nuskaičiuojami. Kortelę labai lengva papildyti norima suma. Taip išvengiama klaidų, kuomet pardavėjai papildydavo ne tokiu bilietu, kokio reikia žmogui.

Dabar į kortelę įdedama tik suma. Tai leidžia keleiviams sutaupyti, nes, pvz., jei žmogus susirgo, anksčiau mes negalėdavome grąžinti pinigų, o dabar suma tiesiog neišnaudojama ir ji niekur nedingsta, ją galima panaudoti kitą mėnesį. Jei per mėnesį sukaupiama mėnesinio bilieto suma, keleivis likusią mėnesio dalį važiuos nemokamai, kad ir 300 kartų“, – naujoves pristatė „Kauno autobusų“ Rinkodaros direktorius Karolis Dekeris.

Tiesa, naujoji sistema neleis apmokėti už dar vieno keleivio kelionę. Pasak „Kauno autobusų“, tokia paslauga naudodavosi labai nedaug žmonių, todėl nuspręsta jos atsisakyti.

Be to, nuspręsta palikti tik trijų mėnesių ir metinius terminuotuosius bilietus, kuriuos lojaliausi keleiviai galės įsigyti klientų aptarnavimo centre arba interneto savitarnoje.

Laimučio Brundzos nuotr.

Senosios kortelės galios toliau

Visos senos veikiančios ir galiojančios kortelės, juose esantys pinigai ir aktyvuoti terminuotieji bilietai galios ir toliau. Keleiviams reikėtų įsitikinti, kad nėra nusitrynęs brūkšninis kodas, kuris bus naudojamas pildant kortelę platinimo punkte.

Žymint vienkartinį ar terminuotąjį bilietus, svarbu visada be išimties priglausti kortelę prie komposterio. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad neaktyvuoti terminuotieji bilietai nebus perkeliami. Norint juos perkelti į naują sistemą, keleivis tai galės atlikti tik atvykęs į miestiečių aptarnavimo centrą „Mano Kaunas“.

Svarbu žinoti ir tai, kad lengvatos tipą platinimo punkte bus galima pasirinkti tik įsigyjant kortelę, o vėliau pakeisti taikomos nuolaidos dydį – naujoje interneto savitarnoje arba klientų aptarnavimo centre. Savitarnos svetainėje klientai bet kuriuo metu galės peržiūrėti atliktus papildymus bei žymėjimus, užblokuoti kortelę ją praradus, o taip pat matyti mėnesinio bilieto kaupimą.

Kortelės papildymas internete bus toks pat paprastas kaip ir „Žiogo“ mobiliojoje programėlėje.

Laimučio Brundzos nuotr.

Patogesni modernūs komposteriai

Kartu su naujovėmis Kauno viešajame transporte pradeda veikti ir nauji komposteriai dideliais, spalvotais ekranais, kurie pakeis senuosius. Kartu su jais užmarštyje liks ir sudėtingas elektroninių kortelių aktyvavimas, daugeliui painiavos sukeldavę mygtukai bei bilietų žymėjimas. „Kauno autobusai“ apie 800 naujų komposterių turės pakeisti per naktį, nes sekmadienį jau startuos nauja sistema.

Naujuosiuose prietaisuose informacija pateikiama lietuvių ir anglų kalbomis. Apie sėkmingai pažymėtą bilietą informuos ne tik garsinis signalas, bet ir žaliai nusidažęs ekranas. Geltona spalva pažymėtas likutis įspės apie atėjusį laiką pasirūpinti kortelės papildymu – pasiektą 2 eurų ribą, o raudonos spalvos ekranas praneš, kad bilietas nepažymėtas arba kortelė neatpažinta. Greta spalvinių ekrano signalų kiekvienu atveju pasigirs ir skirtingi garsiniai signalai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janė

Janė portretas
nesąmonė tas "Žiogas" kortelė - neįmanoma kompiuteriu pasipildyti sąskaitos. Kreipiausi dėl šios problemos prieš pusę metų - ir iki šiol nieks nepasikeitė. Absurdas kažkoks - tos valdiškos programos amžinai neišdirbtos iki galo, vis kažkokie sunkumai.

Julija

Julija portretas
Ir kada tiem zmonem bus gerai,naujoves netinka,autobusai nepatinka irdar Petrui uzkliuvo meras o viespatie apsaugok nuo bambekliu ir tupinciu vienoj vietoj

Anonimas

Anonimas portretas
Visur einam nuo pačios pirmos dienos, niekur neprekiauja
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių