Quantcast

Kauno taryba patvirtino 2020 metų biudžetą: bus didesnis nei pernai

Kauno savivaldybės taryba antradienį patvirtino 2020 metų biudžeto projektą. Sudėliojus kiekvieną eilutę, užpildžius ją veiklomis, nuspręsta, jog didžiausias kąsnis atiteks švietimui.

Kaip paskirstė?

Šiais metais Kauno miesto biudžetas bus 375,37 mln. eurų – per 38 mln. eurų didesnis, nei buvo pernai metais.

„Savivaldybės biudžeto projektas yra subalansuotas – išlaidas siūloma tvirtinti tokias pat kaip pajamas“, – posėdyje kalbėjo savivaldybės finansų ir ekonomikos skyriaus vedėja Roma Vosylienė.

2020-tų metų biudžete daugiausia dėmesio bus skirta švietimui. Šiai sričiai Kaunas skirs daugiau nei 159,6 mln. eurų. Skaičiuojama, kad ši sritis sulauks 10 mln. eurų didesnio finansavimo.

Daugiau nei 51 mln. eurų bus skirta bendrosioms valstybės paslaugoms. Nemaža biudžeto pyrago dalis atiteks ir miesto infrastruktūros gerinimui. Patvirtinta, kad įvairių gatvių tvarkymui, miesto gražinimui ir infrastruktūros tobulinimui šiemet miestas skirs daugiau nei 67 mln. eurų. Už šias lėšas bus tęsiama Laisvės alėjos rekonstrukcija, rekonstruotas viadukas Žemaičių gatvėje. Dėmesio sulauks ir Ąžuolyno tvarkymo projektas. 

Panašiai biudžeto eilutėse pasiskirstė dėmesys sportui ir socialiniai apsaugai. Atitinkamai Kaunas šioms sritims skirs 29,45 ir 28,65 mln. eurų. Pažymima, kad sportui finansavimas bus maždaug 3 mln. didesnis, nei buvo praėjusiais metais.

Siekiant toliau įgyvendinti „Kaunas 2022“ programą bei užtikrinti kitus kultūrinius poreikius šiemet bus skirta daugiau nei 14 mln. eurų.

Savivaldybės biudžeto projektas yra subalansuotas – išlaidas siūloma tvirtinti tokias pat kaip pajamas.

Labai svarbios sritys išlieka aplinkosauga bei sveikatos apsauga. Nors, lyginant su kitomis sritimis, čia suma skirta gerokai mažesnė, tačiau vis tiek tai bus reikšmingas indėlis. Taryba nusprendė aplinkos apsaugai skirti 5,66 mln. eurų, o sveikatos apsaugai – 3,68 mln. eurų.

Neatsižvelgė į visuomenę

Šį kartą miesto biudžeto projektas patvirtintas be didesnių diskusijų ar ilgo pageidavimų sąrašo, kuris paprastai būdavo teikiamas skirstant ankstesnių metų miesto pinigus. Vis dėlto, opozicijos atstovai pažymėjo, kad biudžeto priėmimas turėtų būti atviresnis visuomenei.

„Galime pasidžiaugti, kad dėl šalies ekonomikos ir fiskalinės politikos didėja ir miesto biudžetas. Galėsime įgyvendinti ir naujų projektų, kurių reikia miestui. Tačiau tai, ko gero, pirmas kartas, kai negavome pasiūlymų iš bendruomenės. Tai rodo, kad esame uždari ir neinformuojame visuomenės, kad jie gali taip pat teikti pasiūlymus“, – posėdžio metu teigė opozicijos atstovė Edita Gudišauskienė.

Skolinsis lėšų

Vis dėlto, ne visi miesto užmojai yra įgyvendinami vien iš surenkamų mokesčių, todėl Kauno taryba nusprendė skolintis papildomai tam, kad būtų įgyvendinti didieji projektai. Dalis lėšų skolinamasi tam, kad būtų grąžintos brangios paskolos.

BNS skelbia, kad miesto taryba antradienį pritarė ir siūlymui skolintis 26 mln. eurų savivaldybės investiciniams projektams įgyvendinti, o 22 mln. eurų asignavimų planuojama dengti biudžeto likučio lėšomis.

Savivaldybė šiemet privalo grąžinti 11 mln. eurų paskolų, taip pat nuspręsta papildomai grąžinti 14 mln. eurų brangių paskolų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Psichologei"

"Psichologei" portretas
Patikrink sovietinio obxs/spekulianto raštingumą, tada tai tikrai galėsi šiurpti :))))

...

... portretas
DAR radot kas jums skolina?.. o ką užstatėt, visus kauniečius?.. :s

Psichologe

Psichologe portretas
Bet kokie neraštingi tieji beretės. Pasikvieskite anūkus, kad gramatiką, stilių pakoreguotų. Nes jau tokia landsbergine bukuma padvelkia nuo kiekvieno jūsų komentaro. kad šiurpu. Patriotai Lietuvos didieji, lietuviškai neparašantys :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių